Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Τη διάθεση 9.4 δις ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό για την Υγεία ζητά το Ευρωπαϊκό Συνδικαλιστικό Κίνημα. Το ίδιο ποσό είχε περιληφθεί στην πρόταση τόσο του Ευρωκοινοβουλίου όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όμως το Συμβούλιο το περιέκοψε στα 1.7 δις ευρώ. Είναι εν προκειμένω χαρακτηριστική η αντίδραση της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Δημοσιοϋπαλληλικών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων ΕPSU, η οποία χαρακτήρισε γελοίο το μειωμένο ποσό εν όψει της πρόκλησης από την πανδημία που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, ενώ η ενέργεια του Συμβουλίου καταδεικνύει επίσης την απουσία αλληλεγγύης από την ΕΕ στα κράτη μέλη της.

 

Η EPSU τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι το σύστημα δημόσιας φροντίδας στην Ευρώπη βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Με την έξαρση του νέου κύματος της πανδημίας, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Υγείας και Φροντίδας αντιμετωπίζει και πάλιν τεράστια πίεση. Από όλες τις γωνιές της ΕΕ καταφθάνουν στην ΕΡSU πληροφορίες για μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων ιδιαίτερα στις τάξεις του προσωπικού υγείας και φροντίδας, το οποίο βρίσκεται στα όρια της εξάντλησης και μεγάλος αριθμός μελών του έχουν ήδη καταρρεύσει.

 

Ο Γενικός Γραμματέας της EPSU κάλεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποδείξει ότι λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες και να προσφέρει συγκεκριμένη στήριξη στους χώρους εργασίας υγείας και φροντίδας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η έγκριση ικανοποιητικής χρηματοδότησης του Προγράμματος Υγείας της ΕΕ (EU4health) είναι η πρώτη επείγουσα ανάγκη και στη συνέχεια οι κυβερνήσεις των Κρατών Μελών οφείλουν να επιλύσουν το πρόβλημα των αναγκών για προστατευτικό υλικό για τους εργαζόμενους στους τομείς ασφάλειας και υγείας όπως και το πρόβλημα υποστελέχωσης σε προσωπικό.

 

Πέραν τούτου είναι επιτακτική ανάγκη η αύξηση των απολαβών του προσωπικού φροντίδας του οποίου η πλειοψηφία είναι γυναίκες. Πρέπει οι απολαβές να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις που χαρακτηρίζουν την ουσιώδους σημασίας εργασία του προσωπικού αυτού. Όλα αυτά προϋποθέτουν αύξηση των χρηματοδοτήσεων των συστημάτων δημόσιας υγείας και φροντίδας για να καλυφθούν τα ελλείμματα των πολλών χρόνων της λιτότητας. Μόνο με τις αυξημένες επιχορηγήσεις οι εργαζόμενοι στην υγεία και τη φροντίδα θα είναι σε θέση να προσφέρουν φροντίδα ποιότητας στους ασθενείς, στους ηλικιωμένους και γενικά σε όλους τους πολίτες.

 

Λόγω της πολιτικής της λιτότητας και των μειωμένων χρηματοδοτήσεων τα νοσηλευτήρια και οι στέγες φροντίδας δεν είναι ικανοποιητικά προετοιμασμένα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της πανδημίας του Covid-19. H EPSU υπολογίζει ότι περισσότεροι από 200,000 εργαζόμενοι στους τομείς υγείας και φροντίδας έχουν προσβληθεί από τον ιό και εκατοντάδες από αυτούς απεβίωσαν, περιλαμβανομένων ιατρών, νοσηλευτών, παραϊατρικού προσωπικού και προσωπικού στήριξης.

 

Δυστυχώς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην άτυπη σύνοδό του δεν ενέκρινε αύξηση του ποσού της χορηγίας και επέμεινε στο 1.7 δις ευρώ αγνοώντας τη θέση του Ευρωκοινοβουλίου ότι το ποσό αυτό είναι ανεπαρκές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πανδημίας. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες παραμένουν προσηλωμένοι στα μέτρα λιτότητας αγνοώντας και τα αιτήματα των χιλιάδων εργαζομένων του τομέα υγείας και φροντίδας που συμμετείχαν στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης που πραγματοποιήθηκε στο χώρο έξω από το Κτήριο της Κομισιόν και του Συμβουλίου στις Βρυξέλες. Η Συνδικαλιστική πλευρά εξέφρασε την πλήρη απογοήτευσή της με τη στάση του Συμβουλίου το οποίο εμμένει στη λιτότητα για την υγεία και απλώς κάλεσε την Ευρωβουλή και την Κομισιόν να επιδείξουν πρόοδο στην προαγωγή του Ταμείου Ανάκαμψης που θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να στηρίξουν την οικονομία τους και να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας.

 

Για να αυξήσει την ενημέρωση γύρω από αυτό το θέμα η EPSU είχε καθορίσει την εβδομάδα 26/10-30/10 για να γίνουν μια σειρά από δράσεις με κορύφωση τις 29 Οκτωβρίου όπου οι επαγγελματίες υγείας της κάθε ευρωπαϊκής χώρας προχώρησαν σε κινητοποιήσεις.

 

Οι άξονες των σημαντικότερων απαιτήσεων είναι οι εξής:

• Ασφάλεια: Κατά τη διάρκεια της Πανδημίας οι επαγγελματίες Υγείας και Φροντίδας αντιμετώπισαν τεράστια πίεση και πήραν σοβαρά ρίσκα για την ασφάλειά τους. Κινητοποιούμαστε για να διασφαλίσουμε ότι προστατευτικός εξοπλισμός, εξέταση και εμβολιασμοί είναι διαθέσιμα σε όλο το προσωπικό στην ποσότητα και ποιότητα όπου θα εξασφαλίζουν ασφάλεια τώρα και στο μέλλον. Είναι σημαντικό να επιβεβαιώσουμε ότι όλοι οι εργάτες της πρώτης γραμμής σε όλη την Ευρώπη λαμβάνουν δίκαιη αμοιβή για τις υπηρεσίες τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Όσοι έχουν προσβληθεί επίσης χρειάζονται την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα και τη διαβεβαίωση ότι ο COVID-19 αντιμετωπίζεται ως μια ασθένεια του επαγγέλματος.

 

• Επαρκές Προσωπικό: Τα συστήματα υγείας σε όλη την Ευρώπη ήταν ήδη κάτω από πίεση λόγω του περιορισμένου προσωπικού και πριν από την πανδημία. Αυτό πλέον δεν είναι βιώσιμο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει ότι θα υπάρξουν δραματικές ελλείψεις στον τομέα της Υγείας και Φροντίδας την επόμενη δεκαετία εκτός και αν ληφθούν κατάλληλα μέτρα. Αυτό σημαίνει είναι απαραίτητο να γίνουν προσλήψεις και να διατηρηθεί περισσότερο προσωπικό κάνοντας τον τομέα πιο ελκυστικό. Να υπάρξει επέκταση των συστημάτων εκπαίδευση και ενημέρωσης στους τομείς της Υγείας και Φροντίδας και τέλος πρόσληψη σε μόνιμες θέσεις αρκετών νέων ανθρώπων οι οποίοι εντάχθηκαν στο δυναμικό ενάντια στην πανδημία ως έκτακτο προσωπικό.

 

• Υψηλότερες Απολαβές: Οι προσλήψεις που αφορούν προσωπικό στον τομέα της Υγείας και Κοινωνικής Ευημερίας χαρακτηρίζονται μακροχρόνια από προβλήματα όπως οι χαμηλές απολαβές και οι αντίξοες συνθήκες εργασίας. Είναι σκανδαλώδες ότι αυτοί οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τόσες δυσκολίες και ρίσκα στον χώρο εργασίας τους και οι οποίοι είναι δεσμευμένοι να φροντίζουν τους άρρωστους και τους ηλικιωμένους είναι τόσο φτωχά αμειβόμενοι. Η ενδυνάμωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η κάλυψη ακόμα περισσότερων εργαζόμενων μπορεί να επιτύχει και βελτίωση στις συνθήκες εργασίας και καλύτερη αμοιβή.

 

• Ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους: Αν και είναι υπό την ευθύνη της κρατικής μηχανής να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις οφείλουμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία, τον συντονισμό και την υποστήριξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.