Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Συγκεκριμένο κοινό πρόγραμμα ενεργειών για την επίτευξη αποδεκτών λύσεων στα επείγοντα εκκρεμή προβλήματα της δημόσιας υπηρεσίας συμφωνήθηκε με τον Υπουργό Οικονομικών και τις επόμενες μέρες αναμένεται επιτάχυνση των διαδικασιών για τροχοδρόμηση των επιδιωκόμενων λύσεων. 

 

Η συμφωνία επιτεύχθηκε στη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα, σ. Στράτη Ματθαίου, με τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη, την Τρίτη, 13 Οκτωβρίου. Από πλευράς του ΓΓ τέθηκε στον Υπουργό το αίτημα της Οργάνωσής μας για προώθηση των απαιτούμενων διαδικασιών για την επίλυση των θεμάτων προτεραιότητας, όπως αυτά έχουν ιεραρχηθεί από τα σώματα της Οργάνωσής μας:

  • συνταξιοδοτικό,
  • μονιμοποίηση εργαζομένων αορίστου χρόνου,
  • εκσυγχρονισμός της δημόσιας υπηρεσίας.

 

Τα ζητήματα αυτά εκκρεμούν από μακρού ενώπιον της Κυβέρνησης και της Βουλής και η προώθησή τους σε μεγάλο βαθμό αδρανοποιήθηκε λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19, στο πλαίσιο των οποίων καθυστέρησαν ή και αναστάλθηκαν οι σχετικές συζητήσεις. Ήδη, με την επιστροφή της Οργάνωσής μας σε πλήρη λειτουργία ως αποτέλεσμα των πρόσφατων αρχαιρεσιών για τα ηγετικά της σώματα, ζητήθηκε συνεδρία της ΜΕΠ και ρύθμιση για επακόλουθες συχνές συνεδρίες, ώστε να συζητούνται και να προωθούνται για επίλυση τα εκκρεμή προβλήματα, τα οποία ταλαιπωρούν όχι μόνο τους εμπλεκόμενους συναδέλφους αλλά έχουν και αρνητικές επιπτώσεις στην ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση του κοινού.

 

Στη συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών συμφωνήθηκε συζήτηση το συντομότερο του θέματος των συντάξεων των συναδέλφων που έχουν διορισθεί μετά την 1.10.2011, οι οποίοι στερούνται επαγγελματικής σύνταξης με όλα τα αρνητικά αποτελέσματα. Την επείγουσα ανάγκη για οριστική διευθέτηση του θέματος αναγνώρισε και ο Υπουργός, ο οποίος συμφώνησε να καθορισθεί πρόγραμμα ταχείας εξέτασης για επίτευξη συμφωνίας για ικανοποιητική ρύθμιση, η οποία να κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση.

 

Είναι συναφές ότι για το ίδιο αίτημα κινητοποιούνται και οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις των Εκπαιδευτικών με τις οποίες θα επιδιωχθεί συμπόρευση, ώστε να υποβληθεί ένα κοινό αίτημα προς την κυβέρνηση και τη Βουλή.

 

Σε ό,τι αφορά το αίτημα για μονιμοποίηση των εργαζομένων αορίστου χρόνου συμφωνήθηκε με τον ΥπΟικ  σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία επίσπευση των κοινών ενεργειών προς τη Βουλή και κατά το δυνατό κοινή θέση, ώστε να προωθηθεί οριστική ρύθμιση. Άλλωστε και η κυβερνητική πλευρά έχει εκφράσει την αντίθεσή της ως την πρόσληψη εκτάκτων για ικανοποίηση μόνιμων αναγκών, η οποία επισωρεύει σωρεία προβλημάτων στην ομαλή λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών.

 

Με την ευκαιρία της συνάντησης ο ΓΓ τόνισε ότι η ΠΑΣΥΔΥ θέτει πολύ ψηλά την επιτακτική ανάγκη για τον εκσυγχρονισμό των δημοσίων υπηρεσιών με την πλήρη ψηφιοποίησή τους, η οποία απαιτεί όχι μόνο εξασφάλιση εξοπλισμού, αλλά και κατάρτιση του υπαλληλικού δυναμικού των υπηρεσιών. Η ραγδαία εφαρμογή διαδικτυακών συστημάτων στις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα όπως και του ιδιωτικού στην Ευρώπη και διεθνώς επιβάλλει και σε μας δραστηριοποίηση προς την ίδια κατεύθυνση.

 

Στόχος της Οργάνωσής μας είναι μια παραγωγική, σύγχρονων προδιαγραφών δημόσια υπηρεσία με αποκλεισμό συστημάτων και πολιτικών καθυστέρησης αποφάσεων και έργων. Και με αυτό το πνεύμα η ΠΑΣΥΔΥ αντιτίθεται στα συστήματα που αντιμάχονται την πρόοδο και προάγουν την αντιπαραγωγικότητα. Η Οργάνωσή μας εκφράζει τη βεβαιότητα ότι οι Κύπριοι, δημόσιοι υπάλληλοι, όπως έχουν ήδη αδιαμφισβήτητα καταδείξει τις ικανότητές τους σε δύσκολους και απαιτητικούς καιρούς του τόπου μας, θα συμβάλουν καταλυτικά και στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας υπηρεσίας. Θα αποδειχθεί και πάλιν ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι οκνηροί, ακαμάτηδες ή διεφθαρμένοι, όπως χαρακτηρίζονται από κάποιες πλευρές. Η μεγάλη πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων έχει στηρίξει τον τόπο και έχει εξυπηρετήσει το κοινωνικό σύνολο με τη λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας σε βαθμό που της απονεμήθηκαν διεθνείς έπαινοι.

 

Και με τον Υπουργό Μεταφορών

Ο Γενικός Γραμματέας είχε επίσης την Τρίτη 13 Οκτωβρίου συνάντηση και με τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κ. Γιάννη Καρούσο (φωτ.), με τον οποίο συζητήθηκε και το αίτημα για επέκταση του ευέλικτου ωραρίου στη δημόσια υπηρεσία και επαναλήφθηκε το διαχρονικό αίτημα της Οργάνωσής μας για προώθηση της διαδικασίας απόκτησης από το κράτος ιδιόκτητων υποστατικών για τη στέγαση δημόσιων υπηρεσιών και αναβάθμιση των υφιστάμενων.

 

Ο Υπουργός έκρινε δικαιολογημένα τα αιτήματα της Οργάνωσής μας και υπεσχέθη να προωθήσει ενέργειες για ικανοποίηση τους. Μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό ακολούθησε συνάντηση και με το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, κ. Σταύρο Μιχαήλ (φωτ.), στην οποία παρευρέθη και ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΔΥ, σ. Αντώνης Κουτσούλλης. Με το Γενικό Διευθυντή συζητήθηκαν διαδικασίες προώθησης των αιτημάτων της Οργάνωσής μας που αφορούν τα Τμήματα και τις Υπηρεσίες του Υπουργείου.    

 

Στράτης Ματθαίου
Γενικός Γραμματέας

 




Φωτογραφικά στιγμιότυπα από τις συναντήσεις στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων: