Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Καταγγέλλεται αδράνεια και παραλείψεις κυβερνήσεων

 

Πρωτόγνωρες για τους εργαζόμενους χαρακτηρίζει το Ευρωπαϊκό Δημοσιοϋπαλληλικό Κίνημα τις συνθήκες που επικράτησαν το φετινό καλοκαίρι λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας του COVID-19. Ειδικότερα για τους εργαζόμενους στον τομέα υγείας και φροντίδας κύριο καθήκον είναι οι αυξημένες υποχρεώσεις για τη διαχείριση των ασθενών της πανδημίας οι υποχρεώσεις όμως αυτές οδήγησαν το προσωπικό όχι μόνο σε συνθήκες εξάντλησης λόγω της αρνητικής εξέλιξης στην πορεία της πανδημίας με τη αύξηση όχι μόνο των κρουσμάτων αλλά και των αριθμών των νοσηλευομένων. Συνεχώς ανερχόμενος είναι και ο όγκος της εργασίας στους εργαζομένους σε νοσηλευτήρια και στέγες φροντίδας ενώ ανερχόμενος όμως είναι και ο αριθμός των κρουσμάτων μεταξύ των μελών του προσωπικού, εξελίξεις που εντείνουν την ανησυχία του συνδικαλιστικού κινήματος λόγω και της παρατηρούμενης ανεπαρκούς προετοιμασίας των κυβερνήσεων για αποτελεσματική αντιμετώπιση του νέου κύματος της πανδημίας.

 

Η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Δημοσιοϋπαλληλικών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων EPSU εκφράζει ιδιαίτερα έντονη απογοήτευση για την αποτυχία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να συμφωνήσει σε ουσιαστική αύξηση της οικονομικής στήριξης του προγράμματος υγείας με την έγκριση ειδικής πρόνοιας στον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Τονίζεται ιδιαίτερα ότι η διάθεση αυξημένων κονδυλίων θα στήριζε ιδιαίτερα τα κράτη μέλη των οποίων τα συστήματα υγείας αντιμετωπίζουν σοβαρές πιέσεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

 

Τόσο η EPSU όσο και η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων ETUC όπως και άλλες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών εντείνουν τις προσπάθειες στην Ευρωβουλή για έγκριση αυξημένων κονδυλίων. Και είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι πολλοί Ευρωβουλευτές έχουν ήδη ανταποκριθεί θετικά στα αιτήματα του Συνδικαλιστικού Κινήματος, τα οποία περιλαμβάνουν ως θέμα προτεραιότητας την ανάγκη για αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος της ανερχόμενης ανεργίας, εξέλιξη η οποία επείγουσα έγκριση και εφαρμογή μέτρων για προστασία των υφιστάμενων θέσεων εργασίας και για επείγουσα δημιουργία νέων ευκαιριών απασχόλησης.

 

Επιτακτική ανάγκη η αύξηση απολαβών

Στις προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Δημοσιοϋπαλληλικού Κινήματος παραμένει το αίτημα για αύξηση των απολαβών των εργαζομένων πρώτης γραμμής στον τομέα υγείας και φροντίδας. Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που έχουν αναδείξει μελέτες στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο και συγκεκριμένα ότι νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό φροντίδας αμείβεται πολύ πιο κάτω από το μέσο όρο απολαβών ενώ συνεχίζονται επίσης και τα προβλήματα της ανεπαρκούς ασφάλειας και του διογκούμενου φόρτου εργασίας. Εκτιμάται ότι ποσοστό 20% – 25% του προσωπικού αυτού σε 13 διαφορετικές κατηγορίες εργασίας στερούνται ασφάλειας για συνέχιση απασχόλησης και αποδεκτών όρων εργασίας και η συνδικαλιστική πλευρά επισημαίνει ότι αυτά τα απαράδεκτα χαρακτηριστικά καταδεικνύουν την ανεπαρκή ανταπόκριση της πολιτείας στις επιδόσεις του προσωπικού. Επιπρόσθετα η συνδικαλιστική πλευρά επισημαίνει ότι παράλληλα με τους ανεπαρκείς όρους απασχόλησης το προσωπικό στο δημόσιο τομέα πλήττεται και από την αυξανόμενη μεταφορά της φροντίδας στον ιδιωτικό τομέα και στη συνεχιζόμενη ανεπάρκεια των υπηρεσιών ως αποτέλεσμα των μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν για ην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και δεν έχουν ακόμη τερματιστεί.

 

Θύματα του COVID-19 στα μέλη προσωπικού πρώτης γραμμής

Η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεση της που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο μήνα υπολογίζει σε 3000 τα θύματα του COVID-19 σε 79 χώρες μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα υγείας. Τα θύματα σε 21 Ευρωπαϊκές χώρες ανήλθαν σε 1100.

 

Η έκθεση κρίνει ως υπεύθυνη για τις απώλειες από την πανδημία την αποτυχία των κυβερνήσεων και των υπηρεσιών υγείας να διασφαλίζουν ασφαλές περιβάλλον στο προσωπικό του τομέα και επισημαίνει ότι η ανεπάρκεια αυτή αφορά συνολικά 63 χώρες, ποσοστό με το οποίο συμφωνεί επίσης και η Διεθνής Δημοσίων Υπηρεσιών (PSI).

 

Στην έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία αναφέρεται επίσης και σε απειλές στο προσωπικό από τις διοικήσεις των υπηρεσιών υγείας για επιβολή προστίμων και άλλων ποινών σε μέλη του προσωπικού τα οποία θα αποκάλυπταν τις ελλείψεις στη λειτουργία των υπηρεσιών. Το γενικό αποτέλεσμα είναι το αυξανόμενο άγχος στα μέλη του προσωπικού, η υπερφόρτωση από πνευματική πίεση και αυξανόμενο φόρτο εργασίας από το παρατεταμένο ωράριο εργασίας. Γίνεται επίσης αναφορά και σε τεκμήρια στιγματισμού και απειλών κατά μελών του προσωπικού το οποίο κρίνεται από διοικήσεις ως υπεύθυνο για τη μετάδοση της προσβολής από τον COVID-19.

 

Σε σχόλιό της για την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας η ΕΡSU τονίζει ότι καταδεικνύεται όχι μόνο ο ηρωϊσμός των μελών του προσωπικού υγείας αλλά και ο επαγγελματισμός της προσφοράς τους στη φροντίδα υγείας. Και η Ομοσπονδία προσθέτει ότι θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει τις προσπάθειες της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προς τα κράτη μέλη ώστε να επιτευχθεί υιοθέτηση και εφαρμογή των επιβαλλόμενων διορθωτικών μέτρων.

 

Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας η έρευνα που διενεργήθηκε ταξινομεί το Ηνωμένο Βασίλειο στην πρώτη θέση για τις απώλειες προσωπικού υγείας από την πανδημία με 272 θανάτους και 268 θανάτους εργαζομένων στον τομέα κοινωνικής φροντίδας Ακολουθούν η Ιταλία με 188 θανάτους, η Ρωσία με 101 και η Ισπανία με 63. Σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες τα στοιχεία είναι 33 στη Μολδαβία, 28 στη Γαλλία, 23 στην Ουκρανία και τη Λευκορωσία, 20 στη Γερμανία, 12 στη Σερβία, 3 στη Ρουμανία και 3 στο Βέλγιο. Από δύο θανάτους κατέγραψαν η Βοσνία Ερζεγοβίνη, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, η Ιρλανδία, η Πολωνία και το Τατζικιστάν και από ένα θάνατο η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Φινλανδία, η Ουγγαρία, το Κόσοβο, το Μοντενέγκρο και η Σουηδία.

 

Στην Κύπρο ήταν και εξακολουθεί να είναι καθολική η έκφραση ιδιαίτερης εκτίμησης για τη συμβολή του προσωπικού του τομέα υγείας - και γενικά του προσωπικού πρώτης γραμμής - στην αντιμετώπιση των αυξημένων και επίπονων αναγκών λόγω της πανδημίας. Ιδιαίτερη είναι η έκφραση εκτίμησης για τη θετική εξέλιξη στην πορεία της πανδημίας λόγω της συμβολής του προσωπικού υγείας. Σε σχέση με τις πιο πάνω πληροφορίες για τις αρνητικές εξελίξεις σε άλλες χώρες επισημαίνουμε ιδιαίτερα το ευχάριστο γεγονός ότι στην πατρίδα μας δεν καταγράφηκαν απώλειες μεταξύ του προσωπικού υγείας και φροντίδας παρόλο που υπήρξαν κρούσματα τα οποία όμως οδηγήθηκαν σε αποθεραπεία.