Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Η επιτακτική ανάγκη για επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τις δημόσιες υπηρεσίες ιδιαίτερα στους τομείς υγείας και πρόνοιας ιεραρχούνται στις κορυφαίες προτεραιότητες των Ευρωπαϊκών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, μερικές από τις οποίες καταγράφουν ήδη και σημαντικές επιτυχίες στις προσπάθειές τους. Από το πληροφοριακό δελτίο της EPSU αναδημοσιεύουμε σχετική πληροφόρηση.

 

Γερμανία

Η Συνδικαλιστική Οργάνωση Υγείας πέτυχε σημαντικές βελτιώσεις στις απολαβές των εργαζομένων στη μη κερδοσκοπική οργάνωση ασθενοφόρων ASB στη Σαξονία. Προνοούνται αυξήσεις 25 – 35% το 2021 και αύξηση 8.3% τα επόμενα τρία χρόνια ώστε να ευθυγραμμισθούν με τα ισχύοντα στο δημόσιο. Επίσης μειώνεται το εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας από 48 σε 40 ώρες, ρύθμιση η οποία αναμένεται να συμφωνηθεί και σε άλλες επαρχίες.

Νέα σύμβαση επιτεύχθηκε επίσης με ιδιωτική εταιρεία η οποία εργοδοτεί 4500 εργαζόμενους σε 34 ιδρύματα στους οποίους θα καταβληθεί αναδρομικά από τον περασμένο Ιανουάριο αύξηση 2.2% στις απολαβές και νέα αύξηση 2.0% από τον ερχόμενο Ιανουάριο. Συμφωνήθηκε επίσης αύξηση 110 ευρώ στους εκπαιδευόμενους και αύξηση 75 ευρώ σε εργαζόμενους σε υπηρεσίες εντατικής φροντίδας.

 

Ισπανία

Η Ομοσπονδία Δημοσιοϋπαλληλικών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων απέστειλε υπόμνημα στο Υπουργείο Δημόσιας Υπηρεσίας με αριθμό βασικών αιτημάτων για νέα σύμβαση που θα καλύπτει τους εργαζόμενους στο δημόσιο. Κύριο αίτημα της συνδικαλιστικής πλευράς είναι η βελτίωση στις συνθήκες εργασίας και ο περιορισμός της επισφαλούς απασχόλησης ενώ έχει επίσης αυξηθεί υπερβολικά το σύστημα τηλεργασίας. Επισημαίνεται ότι οι ανάγκες για την αντιμετώπιση της πανδημίας του covid-19 οδήγησαν 450.000 δημοσίους υπαλλήλους σε συνθήκες τηλεργασίας ενώ προηγουμένως μόνο 26.000 απασχολούνταν στο σύστημα.

Τα βασικά αιτήματα της συνδικαλιστικής πλευράς περιλαμβάνουν μέτρα για εξισορροπημένη ασφάλεια και ευελιξία με αυξημένη παραγωγικότητα, εθελοντική εφαρμογή τηλεργασίας, ισότητα δικαιωμάτων με άλλους εργαζόμενους, κατοχύρωση ιδιωτικού δικαίου, εμπιστευτικότητα, πρόληψη ασθενειών, προγράμματα κατάρτισης, πληροφόρηση για προγραμματιζόμενα έργα, ασφάλεια και υγεία στο χώρο εργασίας και εφαρμογή διαδικασιών διαβούλευσης.

 

Ολλανδία

Οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις του δημόσιου τομέα ζήτησαν από την κυβέρνηση ανατροπή της πολιτικής που προωθεί για συνέχιση των μέτρων λιτότητας στο δημόσιο. Με τα αιτήματά τους στην κυβέρνηση και τη Βουλή οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις ζητούν προσλήψεις πρόσθετου προσωπικού για επίλυση του προβλήματος της υποστελέχωσης ειδικότερα στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Με την ευκαιρία της σταδιακής επιστροφής στην ομαλότητα η συνδικαλιστική πλευρά ζητά πιστή εφαρμογή των προνοιών της συλλογικής σύμβασης που αφορούν την υπερωριακή εργασία, το καθήκον κλήσης, την παραχώρηση χρόνου ανακούφισης στη διάρκεια του ωραρίου και την ετήσια άδεια απουσίας. Έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία για αύξηση απολαβών 3.2% σε δυο χρόνια για εργαζόμενους των υπηρεσίες κοινωνικής προσφοράς.

 

Γαλλία

Οι εργαζόμενοι στους τομείς υγείας και κοινωνικής φροντίδας συμμετείχαν στις 16 Ιουνίου σε περισσότερες από 250 διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα με την κυριότερη στο Παρίσι στην οποία συμμετείχαν 80.000 εργαζόμενοι. Οι διαδηλώσεις ήταν συνέχεια των κινητοποιήσεων που είχαν αρχίσει πριν από την πανδημία covid-19, για την οποία έχουν επίσης εγερθεί και σχετικά αιτήματα.

Κύριο αίτημα είναι η αύξηση των χρηματοδοτήσεων για τη δημόσια υγεία για βελτίωση των απολαβών και των συνθηκών απασχόλησης, η επίλυση του προβλήματος της υποστελέχωσης και η εγκατάλειψη των ιδιωτικοποιήσεων των δημόσιων υπηρεσιών.

 

Ρωσία

Η συντεχνία εργαζομένων υγείας εκφράζει έντονη ανησυχία λόγω της αποτυχίας να εξασφαλισθεί σωστή αποζημίωση σε ιατρικό προσωπικό για τη συμβολή του στον αγώνα κατά του κορωνοϊού covid-19. Σύμφωνα με πληροφορίες που λαμβάνει η Συνδικαλιστική Οργάνωση από πολλές περιοχές της χώρας καταπατούνται τα δικαιώματα των εργαζομένων υγείας και οι τοπικές αρχές αρνούνται να διαπραγματευθούν με τους αντιπροσώπους των εργαζομένων για τα προβλήματα που τους απασχολούν.

Η συνδικαλιστική πλευρά ζητά καταβολή ειδικών απολαβών στους εργαζομένους του τομέα υγείας ως αντιστάθμισμα των αυξημένων κινδύνων προσβολής από τον κορωνοïό που τους απειλούν και ζητούν ειδική αποζημίωση και στήριξη με ασφάλιση υγείας και πρόνοια για διαδικασίες ανάκαμψης και αποκατάστασης.

 

Σουηδία

Η Συντεχνία Δημοτικών Υπαλλήλων Kommunal κατέληξε σε συμφωνία με τις περιφερειακές αρχές για πρόσθετες προσλήψεις προσωπικού και για κατάρτιση σε φροντίδα ηλικιωμένων. Η Σουηδική κυβέρνηση πρόσφερε 2.2 δις κορώνες (210 εκατομμύρια ευρώ) για νέες προσλήψεις προσωπικού το 2020 και 2021.

Η συνδικαλιστική πλευρά ζητά προσλήψεις πλήρους απασχόλησης και προσφορά προγραμμάτων κατάρτισης στη διάρκεια του χρόνου εργασίας σε συσχετισμό με το υφιστάμενο πρόγραμμα κατάρτισης για το νοσηλευτικό προσωπικό.

 

Βέλγιο

Κορυφώθηκαν στις 18 Ιουνίου οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων του τομέα υγείας στην εκστρατεία για στήριξη των αιτημάτων τους για αύξηση των επιδοτήσεων του τομέα, βελτιωμένες απολαβές και συνθήκες εργασίας του προσωπικού. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες και τη Σιαρλερουά με ταυτόχρονη τηλεοπτική κυκλοφορία οπτικού υλικού για τις συνδικαλιστικές δράσεις που προβάλλουν τα βασικά αιτήματα του προσωπικού και το έργο του για τη διαχείριση της πανδημίας του covid-19.

H συνδικαλιστική πλευρά χαιρέτισε επίσης την έγκριση από τη Βουλή πρόσθετης χρηματοδότησης του τομέα υγείας με 402 εκατομμύρια ευρώ που θα καλύπτει και πρόσληψη πρόσθετου προσωπικού 5000 ατόμων εκτιμάται όμως ότι απαιτείται δαπάνη περίπου 450 εκατομμυρίων για τη νέα μισθολογική δομή του προσωπικού και 200 εκατομμυρίων για βελτιωμένες συνθήκες εργασίας.

 

Ηνωμένο Βασίλειο

Η δημοσιοϋπαλληλική Οργάνωση UNISON απέστειλε μνημόνιο στον Υπουργό Υγείας και εγκαινίασε εκστρατεία για καταβολή πλήρων απολαβών σε φροντιστές που έχουν προσβληθεί από τον covid-19 και τέθηκαν σε απομόνωση στην προσπάθεια αποτροπής της εξάπλωσης της προσβολής σε κέντρα φροντίδας. Επισημαίνεται ότι η μεγάλη πλειοψηφία των επηρεαζόμενων φροντιστών υπο-αμείβονται με εβδομαδιαίο επίδομα ασθενείας μόνο 95 στερλινών (105 ευρώ) ποσό που δεν αρκεί για τις ανάγκες της οικογένειας γεγονός ασκεί πίεση στον εργαζόμενο να μην απουσιάσει αλλά να παραμείνει στο χώρο εργασίας.

Η UNISON χαιρέτισε την έγκριση πρόσθετης δαπάνης 600 εκατομμυρίων στερλινών (655 εκ. ευρώ) για τις ανάγκες του τομέα φροντίδας αλλά εκφράζει έντονη ανησυχία ότι το ποσό αυτό θα οδηγηθεί τελικά στα ταμεία των εταιρειών φροντίδας υγείας του ιδιωτικού τομέα χωρίς εγγύηση ότι θα επωφεληθούν και οι εργαζόμενοι του τομέα.

 

Ελλάδα

Δυναμική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα για Πορεία Σωτηρίας Δημόσιας Υπηρεσίας και Πρόνοιας

Με την πλήρη στήριξη και της ΑΔΕΔΥ πραγματοποιήθηκε με τεράστια επιτυχία στην Αθήνα στις 16 Ιουνίου μεγάλη Πορεία Σωτηρίας της Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας. Η Πορεία, η οποία διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων ΠΟΕΔΗΝ και την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος ΟΕΝΓΕ άρχισε με συγκέντρωση στην Πλατεία Μαβίλη μετά την οποία οι εργαζόμενοι πέρασαν από Υγειονομικές Μονάδες, το Μέγαρο Μαξίμου, το Υπουργείο Εργασίας και κατέληξαν στο Υπουργείο Υγείας.

 

Κύριο αίτημα στην εκδήλωση ήταν η διεκδίκηση μιας ισχυρής Δημόσιας Υπηρεσίας και Πρόνοιας που θα είναι σε θέση να προσφέρουν ποιοτική δωρεάν περίθαλψη στον πληθυσμό ακόμη και σε περιπτώσεις πανδημίας. Η ΑΔΕΔΥ κήρυξε στάση εργασίας στο Λεκανοπέδιο για να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση και την πορεία.

 

Σε ανακοίνωση της η ΠΟΕΔΗΝ, μία από τους διοργανωτές της εκδήλωσης την χαρακτήρισε επανεκκίνηση αγώνων και τόνισε μεταξύ άλλων:

«Έχουν αντιληφθεί οι πάντες πια τη σημασία μιας ισχυρής Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας που θα είναι σε θέση να προσφέρουν ποιοτική, δωρεάν περίθαλψη στον πληθυσμό ακόμη και σε περιόδους πανδημίας.

 

Με την επιστροφή στην κανονικότητα άρχισαν να εμφανίζονται οι χρόνιες παθογένειες στη Δημόσια Υγεία. Ισχυρή Δημόσια Υγεία δεν γίνεται με 40.000 κενές οργανικές θέσεις και 5% του ΑΕΠ Δημόσια Δαπάνη Υγείας. Ούτε καλύπτονται τα κενά σε ΜΕΘ (θα πρέπει να λειτουργούν 3500 κλίνες) με τις αναγκαίες αλλά προσωρινές ΜΕΘ που λειτουργούν για την αντιμετώπιση περιστατικών κορωνοϊού (πολύ λιγότερες των αναγκών).

 

Στα Νοσοκομεία και τις άλλες Μονάδες Υγείας όπως και στην Πρόνοια, υπηρετούν 16.000 έκτακτοι υπάλληλοι (Επικουρικοί, ΟΑΕΔ, ΣΟΧ, κλπ.). Υπηρετούν πολλά χρόνια με ανανεούμενες συμβάσεις εργασίας. Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Πολέμησαν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας. Ως εκ τούτω δικαιούνται τη μονιμοποίησή τους. Οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες επιβεβαιώνονται από τις κενές οργανικές θέσεις που είναι πολλαπλάσιες και η ίδια η πολιτεία το αποδέχεται με τις συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων.

 

Αιτία πολέμου είναι για την ΠΟΕΔΗΝ η παλινόρθωση των εργολάβων στις υποστηρικτικές υπηρεσίες. Για τέταρτο χρόνο εργάζεται 3000 μάχιμο προσωπικό μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Οι αποδοχές και τα εργασιακά δικαιώματα από τον ΟΑΕΔ είναι κουτσουρεμένα. Δικαιούνται να ξεφύγουν από την άνιση μεταχείριση που υφίσταται και την ομηρία με τη μονιμοποίησή τους. Η χρηματοδότηση του συστήματος είναι τριτοκοσμική. Το όριο των δαπανών για τα Νοσοκομεία εφέτος παραμένει καθηλωμένο στο 1.5 δις ευρώ. Λόγω της πανδημίας η χρηματοδότηση με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας αυξήθηκε 150 εκατ. ευρώ. Οι Δημόσιες δαπάνες Υγείας παραμένουν καθηλωμένες στο 5% του ΑΕΠ όταν γονάτισαν συστήματα στις διπλανές χώρες με 7,5% Δημόσιες Δαπάνες Υγείας.

 

Πέραν του κορωνοϊού οι Υγειονομικοί είναι εκτεθειμένοι συνεχώς σε λοιμώδη νοσήματα (Ηπατίτιδα, φυματίωση, AIDS κλπ).

 

Οι μισθοί των υγειονομικών είναι μισθοί ανειδίκευτου εργάτη. Οι νεοδιόριστοι λαμβάνουν καθαρό μισθό 650 ευρώ το μήνα. Τα νυχτερινά και οι αργίες αμείβονται με ½ ευρώ την ώρα.

 

Τα Κέντρα Υγείας αποψιλώθηκαν από προσωπικό με μετακινήσεις για να καλυφθούν οι ανάγκες των Νοσοκομείων. Οι Προνοιακές Μονάδες της χώρας μας παρουσιάζουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό.»