Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

 

Προτού αναλάβω τα καθήκοντά μου, πριν από 100 ημέρες, με είχε εντυπωσιάσει η τόλμη που διακατέχει τη νέα γενιά της Ευρώπης – τόσο στο πνεύμα όσο και στη δράση. Την Παρασκευή το είδα και το άκουσα και πάλι, δυνατά και ξεκάθαρα, καθώς χιλιάδες νέοι βγήκαν στους δρόμους των Βρυξελλών για να απαιτήσουν την ανάληψη επείγουσας δράσης για τον πλανήτη μας. 

 

Η γενιά αυτή θέλει να προχωρήσει γρήγορα – και δικαίως. Γιατί βρισκόμαστε αντιμέτωποι με δύο σημαντικές μεταβάσεις, την οικολογική και την ψηφιακή. Θα μας επηρεάσουν όλους, οπουδήποτε και αν ζούμε, ό,τι και να κάνουμε. Θα μεταμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε ή σχεδιάζουμε, παράγουμε και καταναλώνουμε αγαθά. Θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες για τους φορείς καινοτομίας, τους επιχειρηματίες και τη βιομηχανία της Ευρώπης. 

 

Όμως, η μετάβαση αυτή ξεκινά μέσα σ’ έναν κόσμο όλο και περισσότερο ταραγμένο και περίπλοκο. Η πρόσφατη εμπειρία μάς υπενθύμισε γιατί λένε ότι μία εβδομάδα είναι πολύ χρόνος στην πολιτική. Μέσα στις ημέρες που μας πέρασαν βρέθηκα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία για να διαπιστώσω από πρώτο χέρι τις πιέσεις που ασκούνται στα σύνορά μας και να προσφέρω την αλληλεγγύη της Ευρώπης – τόσο με τη μορφή ηθικής όσο και χρηματικής και τεχνικής υποστήριξης. Τα γεγονότα αυτά κατέδειξαν την ανάγκη να βρεθεί μια ανθρωπιστική, αποτελεσματική και ολοκληρωμένη λύση στο θέμα της μετανάστευσης. Την προηγούμενη μέρα είχα επισκεφτεί το κέντρο μας για τη διαχείριση κρίσεων όπου παρουσίασα τους διάφορους τρόπους με τους οποίους η Ευρώπη μπορεί να συμβάλλει στην άμβλυνση των επιπτώσεων του κορωνοϊού. 

 

Η εβδομάδα που διανύουμε μας δείχνει την ανάγκη που υπάρχει για μια Ευρώπη ισχυρότερη, πιο ενωμένη και πιο στρατηγική ως προς τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται, ενεργεί και εκφράζεται. Πρέπει επίσης να δημιουργήσουμε νέες συμπράξεις και συμμαχίες, όπως η σύμπραξη με την Αφρική που θα παρουσιάσουμε μέσα στις επόμενες μέρες. Χρειάζεται, επίσης, να ενισχύσουμε τις πιο παγιωμένες συμμαχίες μας, όπως κάνουμε με τα Δυτικά Βαλκάνια. 

 

Η καθοδήγηση της διπλής μετάβασης σ’ αυτόν τον μεταβαλλόμενο κόσμο αποτελεί την κατευθυντήρια δύναμη της παρούσας Επιτροπής. Αυτή είναι το καθήκον και η ευκαιρία της γενιάς μας. Και γι’ αυτό τον λόγο είμαστε αποφασισμένοι, από την πρώτη μέρα, να προχωρήσουμε γρήγορα για να οικοδομήσουμε μια δίκαιη και ευημερούσα, πράσινη και ψηφιακή Ευρώπη που θα συνεχίσει να υπάρχει για τα παιδιά μας. 

 

Όταν πρόκειται για το μέλλον του πλανήτη μας, δεν υπάρχει τίποτα πιο επικίνδυνο από μια εξαιρετικά επιφυλακτική πολιτική. Για τον λόγο αυτό, μια από τις πρώτες ενέργειές μας ήταν να δώσουμε το έναυσμα στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Στο επίκεντρο της συμφωνίας αυτής βρίσκεται ο στόχος να καταστεί η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050. Μόλις αυτή την εβδομάδα προτείναμε η μακρόπνοη αυτή φιλοδοξία να μετασχηματιστεί σε αυστηρή νομοθεσία. 

 

Στόχος είναι βέβαια να επαναφέρουμε τη φύση στη ζωή μας και να περιορίσουμε τις εκπομπές. Αλλά η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία δεν είναι μόνο αυτό – είναι η νέα στρατηγική μας για την ανάπτυξη. Θα παρέχει ασφάλεια στους επενδυτές και θα βοηθήσει τις οικονομίες μας να αναπτυχθούν με τέτοιο τρόπο ώστε τα οφέλη τους για τα άτομα, τον πλανήτη και τις κοινωνίες να είναι μεγαλύτερα από τις επιπτώσεις που αποφέρουν.

 

Θα πρέπει όμως, έτσι όπως προχωρούμε γρήγορα, να μεριμνήσουμε ώστε να μην αφήσουμε κανέναν πίσω. Γνωρίζουμε ότι, για ορισμένους, η αλλαγή θα είναι πιο δύσκολη απ’ ό,τι για άλλους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προτείναμε να διατεθεί ποσό 100 δισ. ευρώ για να εξασφαλιστεί η δίκαιη μετάβαση για όλους - κυρίως για εκείνους που θα πρέπει να κάνουν μεγαλύτερο άλμα από τους περισσότερους. Ο μοναδικός τρόπος για να διασφαλίσουμε ότι Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία θα αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου είναι να δώσουμε προτεραιότητα στα άτομα και στη δίκαιη μεταχείριση. 

 

Σε τελική ανάλυση, είναι θέμα εμπιστοσύνης, η οποία αποτελεί επίσης βασική έννοια της προσέγγισής μας όσον αφορά την ψηφιακή μετάβαση. Πιστεύω στην τεχνολογία και σε ό,τι μπορεί να κάνει για να διευκολύνει τη ζωή μας – από την παροχή φροντίδας για την οικογένεια έως την επικοινωνία με φίλους. Και ξέρω τι μπορεί να κάνει για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και δεξιοτήτων, καθώς και για να βοηθήσει της ευρωπαϊκές εταιρείες να αναπτυχθούν, από τη μικρότερη νεοφυή επιχείρηση έως τον μεγαλύτερο γίγαντα.

 

Όμως, για να καταστεί η Ευρώπη ηγετική δύναμη σε ψηφιακό επίπεδο, πρέπει να αναπτύξουμε τις δικές μας ικανότητές, αλλά και τους δικούς μας νόμους. Χρειαζόμαστε την ευρωπαϊκή καινοτομία και τις ευρωπαϊκές τεχνολογίες για να είμαστε ανταγωνιστικοί σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτός ο στόχος βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας στρατηγικής για τα δεδομένα που θα μας βοηθήσει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις δυνάμεις μας, ενθαρρύνοντας τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις να έχουν πρόσβαση και να ανταλλάσσουν τους θησαυρούς των υποχρησιμοποιούμενων δεδομένων τους. Θα μας βοηθήσει, επίσης, να αξιοποιήσουμε στο έπακρο και με τον καλύτερο τρόπο την τεχνητή νοημοσύνη με τρόπο που θα δημιουργεί εμπιστοσύνη σε όλους.

 

Θα μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε πλήρως τις ευκαιρίες που προσφέρει η διπλή μετάβαση μόνο εάν αξιοποιήσουμε όλα τα ισχυρά σημεία μας και την πολυμορφία μας. Θα εργαζόμαστε πάντοτε για την επίτευξη δίκαιης μεταχείρισης, θα μείνουμε πιστοί στις αξίες μας και θα μεριμνούμε για τα πράγματα που όντως απασχολούν τους ανθρώπους. Για τον λόγο αυτό, παρουσιάσαμε ήδη μια νέα στρατηγική για την ισότητα των φύλων και δρομολογήσαμε το σχέδιο της Ευρώπης για την αντιμετώπιση του καρκίνου. 

 

Ναι, λοιπόν, είναι αλήθεια ότι μία εβδομάδα είναι πολύ χρόνος στην πολιτική. Αλλά 100 μέρες είναι αρκετός χρόνος μόνο για να δοθεί η κατεύθυνση και να γίνουν τα πρώτα σημαντικά βήματα στο ταξίδι μας. Κατά την πορεία θα υπάρξουν κλυδωνισμοί και θα δοκιμαστούμε όπως συνέβη κατά την περασμένη εβδομάδα – όμως, πρέπει πάντα, σε όλη τη διαδρομή, να διατηρήσουμε το πνεύμα της νέας γενιάς της Ευρώπης. Αυτή είναι η εποχή σας και το ταξίδι ξεκινά τώρα. 

 

Ursula von der Leyen,
Πρόεδρος της Κομισιόν