Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μαιών/Μαιευτών την 5η Μαΐου και της Διεθνούς Ημέρας Νοσηλευτών/τριών την 12η Μαΐου, οι Κλάδοι Νοσηλευτών ΠΑΣΥΔΥ εύχονται χρόνια πολλά στους αφοσιωμένους και ακούραστους επαγγελματίες υγείας Νοσηλευτές/τριες και Μαίες/Μαιευτές για την προσφορά τους στο σύστημα υγείας, εκφράζοντας παράλληλα θερμό ευχαριστώ και βαθιά ευγνωμοσύνη.

 

Οι Νοσηλευτές/τριες και οι Μαίες/Μαιευτές, διαδραματίζουν πολυδιάστατο και ουσιαστικό ρόλο στην παροχή υπηρεσιών υγείας. Διαχρονικά, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά κάθε συστήματος υγείας και κυρίως σε περιόδους κρίσεων, όπως η φετινή πανδημία COVID - 19. Είναι οι επαγγελματίες υγείας που μεταξύ άλλων, φροντίζουν μητέρες και παιδιά, πραγματοποιούν σωτήριους  εμβολιασμούς (με τον ρόλο τους ως Επισκέπτες/τριες Υγείας), παρέχουν εκπαίδευση, αποτελούν συχνά το πρώτο και μοναδικό σημείο φροντίδας στην κοινότητα, φροντίζουν το άτομο που νοσεί σε όλες τις ηλικίες και συμβάλλουν στην ικανοποίηση όλων των αναγκών υγείας και προβλημάτων με συνείδηση, αφοσίωση, επάρκεια, εμπιστοσύνη και σεβόμενοι τις αρχές της ηθικής και της δεοντολογίας.

 

Η Διεθνής Ημέρα Μαιών γιορτάζεται την 5η Μαΐου κάθε χρόνο. Όπως αναφέρεται στο φετινό μήνυμα της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Μαιών, οι Μαίες και οι Μαιευτές,  αποτελούν τους προασπιστές των δικαιωμάτων των γυναικών για ίση και δίκαιη μεταχείριση και σεβασμό στη σεξουαλική και αναπαραγωγική τους υγεία, στη φροντίδα, στην κύηση, στον τοκετό και στη λοχεία, στην εργασία και στην κοινωνία γενικότερα. Οι Μαίες/Μαιευτές και οι γυναίκες, έχουν τη μοναδική ευκαιρία ώστε να οικοδομήσουν αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης διαμέσου της παρεχόμενης φροντίδας υγείας. Εξελίσσοντας αυτή την πολύτιμη και θεραπευτική σχέση, καλούνται να ενωθούν, προκειμένου να απαιτήσουν πολιτική δράση για ένα κόσμο ανεξάρτητο από διακρίσεις που αφορούν στο φύλο.

 

Η Διεθνής Ημέρα Νοσηλευτών γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο από το 1974 την 12η  Μαΐου, επέτειο της γέννησης της Florence Nightingale, η οποία σημάδεψε το σύγχρονο υγειονομικό σύστημα και το έργο της οποίας θεωρείται η αρχή μιας νέας εποχής στην ιστορία της Νοσηλευτικής επιστήμης. Ο εορτασμός αυτής της ημέρας, επιθυμεί να υπενθυμίσει την ανεκτίμητη συνεισφορά των νοσηλευτών/τριών σε κάθε κοινωνία.

 

Το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών (International Council of Nurses – ICN) προσέδωσε στη μέρα για τη φετινή χρονιά, το θέμα "Νοσηλευτές: Μια φωνή που οδηγεί, πετυχαίνοντας τους στόχους για ανάπτυξη". Οι νοσηλευτές/τριες αναλαμβάνουν κρίσιμο και καθοριστικό ρόλο σε όλες τις βαθμίδες υγείας, έχοντας πάντα στο επίκεντρο τον άνθρωπο, ενεργώντας με γνώμονα τις αξίες για προαγωγή της συνεχούς εξέλιξης.

 

Καταληκτικά, αξίζει να τονιστεί για ακόμα μια φορά, ότι το 2020 δικαίως έχει επιλεχθεί ως το Διεθνές Έτος Νοσηλευτών/τριών και Μαιών/Μαιευτών, καθώς έχουν αναγνωριστεί τόσο για τις εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες τους, τον κριτικό τρόπο σκέψης και λήψης απόφασης, αλλά και για την πρωταρχική ευθύνη που έχουν για την ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας υγείας στους πολίτες διαχρονικά. Ειδικότερα, αυτή τη δύσκολη χρονιά για όλη την ανθρωπότητα λόγω της πανδημίας COVID – 19, αυτά τα στοιχεία τους καταξιώνουν δημόσια, που πέτυχαν να σταθούν αντάξιοι της τιμής που τους έχει απονεμηθεί.

 

Οι Κλάδοι Νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ με την υπόσχεση ότι θα βρίσκονται πάντα δίπλα στους/στις Νοσηλευτές/τριες και στις Μαίες και Μαιευτές, εκφράζουν τις ευχές, τις ευχαριστίες τους και την αμέριστη περηφάνια και βαθιά εκτίμησή τους.

 

Από τα Δ.Σ. των Νοσηλευτικών Κλάδων

11 Μαΐου 2020, Λευκωσία