Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι που πλήττονται από την κρίση της εξάπλωσης του COVID-19 θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μέχρι και το 100% των κανονικών τους μισθών, μετά από προτάσεις που υπέβαλαν τα συνδικάτα στις εθνικές αρχές, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εργατικών Ενώσεων ETUC.

 

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ETUC σε 18 χώρες της ΕΕ, τη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ελήφθησαν μέτρα για την προστασία των θέσεων εργασίας και των μισθών των εργαζομένων που έχουν προσωρινά απολυθεί ή έχουν μειωθεί οι ώρες εργασίας τους.

 

Αντιθέτως, τα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα έχουν ανασταλεί στην Κροατία, η οποία σήμερα ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, αναφέρει η ETUC.

 

Aναλυτικά:

Αυστρία: Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι εργοδότες και η κυβέρνηση συμφώνησαν ένα πρόγραμμα μειωμένων ωρών εργασίας, έναντι χαμηλότερης αμοιβής στο 90% του βασικού μισθού. Οι μέσοι μισθοί θα λάβουν το 85% και οι υψηλότεροι μισθοί θα λάβουν το 80%.

 

Κάτω Χώρες: Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα τριών μηνών, στο οποίο οι εργαζόμενοι θα διατηρήσουν το πλήρες εισόδημά τους, ενώ ανάλογα με το μέγεθος της απώλειας του κύκλου εργασιών τους οι εταιρείες θα λαμβάνουν 90% μισθολογική υποστήριξη από το κράτος. Το καθεστώς αυτό ισχύει και για τους προσωρινά απασχολούμενους και τους συμβασιούχους.

 

Δανία: Τα συνδικάτα, οι εργοδότες και η κυβέρνηση συμφώνησαν ένα προσωρινό σύστημα επιδότησης μισθών για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κρίση. Η κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει το 75% των μισθών έως 23.000 DKK (περίπου 3.000 ευρώ) αν η εταιρεία αποφύγει να απολύσει τους εργαζόμενους και διατηρήσει το 100% του μηνιαίου μισθού τους.

 

Ρουμανία: Τα συνδικάτα συμμετείχαν σε κυβερνητική ομάδα εργασίας, η οποία συμφώνησε ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τα δύο τρίτα του κανονικού τους μισθού αν δεν μπορούν να εργαστούν ή αν απολυθούν προσωρινά.

 

Ηνωμένο Βασίλειο: Μετά από διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα, η κυβέρνηση συμφώνησε να αποζημιώσει το 80% των μισθών μέχρι το όριο των £2,500 για τους εργαζόμενους που διαφορετικά θα απολυθούν.
 


Πηγή: ΚΥΠΕ/ΘΑ/ΓΧΡ