Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η Οργάνωσή μας παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις πρωτόγνωρες και πολύ αρνητικές για τον τόπο μας εξελίξεις της πανδημίας του κορωνοϊού και τα μέτρα που συνεχώς ανακοινώνονται από την Κυβέρνηση γι' αυτό και καλούμαστε όλοι σε πλήρη συμμόρφωση, για να συμβάλουμε το ταχύτερο δυνατό σε θετική κατάληξη.

 

Σε δύο διαγγέλματά του προς τον κυπριακό λαό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγγειλε δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ειδικότερα κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έκλεισε ουσιαστικά τα σύνορα και παράλληλα προς το κλείσιμο των σχολείων, έθεσε εκτός λειτουργίας πολλές  επιχειρήσεις.

 

Η δημόσια υπηρεσία και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, με εξαίρεση τις ουσιώδεις υπηρεσίες,  θα εργάζεται:

  • Όπου είναι δυνατόν από την οικία τους.
  • Με προσωπικό ασφαλείας για επείγοντα θέματα και εξυπηρέτηση των   πολιτών για έκτακτες ανάγκες.

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο πρώτο του διάγγελμα και προτού αναφερθεί στη δέσμη μέτρων, τόνισε με έμφαση «πως κανένα μέτρο, όσο αυστηρό και αν είναι, δεν αρκεί για την πρόληψη ή προστασία του συνόλου αν δεν υπάρξει και η ανάληψη ατομικής και συλλογικής ευθύνης, αν δεν επιδειχθεί πειθαρχία στα μέτρα αλλά και αλληλοσεβασμός». 

 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κρίση του κορωνοϊού δοκιμάζει την αποτελεσματικότητα των κρατών να αντιμετωπίζουν το αναπάντεχο.  Και βλέπουμε τι γίνεται σε πρωτοκλασάτες χώρες της ΕΕ, όπως είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Γερμανία. Και σίγουρα, όπως είπε και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, τα δύσκολα είναι μπροστά. Το ίδιο επαναλαμβάνουν και όλοι οι ειδικοί και οι επιστήμονες.

 

Κλείνοντας το διάγγελμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέδωσε τα εύσημα στους επαγγελματίες υγείας. Ειδικότερα ανέφερε τα ακόλουθα: «Θεωρώ πως θα ήταν ασύγγνωστη παράλειψη εάν δεν εξέφραζα τις θερμότατες ευχαριστίες και απεριόριστη ευγνωμοσύνη τόσο του ιδίου όσο και της πολιτείας προς τους επαγγελματίες υγείας και σε όσους άλλους υπερβάλλουν εαυτόν προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά μία επιδημία που πλήττει αδιακρίτως το σύνολο των συνανθρώπων μας.

 

Αναμφίβολα  οι γιατροί και οι νοσηλευτές είναι οι παγκόσμιοι ήρωες των ημερών, αφού ζουν σε πρωτοφανείς συνθήκες λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού σε όλες τις χώρες. Και αναντίλεκτα εκείνο που προκύπτει με μεγάλη σαφήνεια αυτές τις μέρες είναι η ανάγκη για προστασία και ενδυνάμωση των κρατικών υπηρεσιών υγείας.

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Τα πράγματα είναι δύσκολα και προφανώς θα γίνουν δυσκολότερα. Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε την επικινδυνότητα της πανδημίας και στο μέτρο του δυνατού να συμβάλουμε στην αντιμετώπισή της. Τα κυβερνητικά μέτρα που έχουν εξαγγελθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους Υπουργούς Υγείας, Εργασίας και Οικονομικών και αποσκοπούν στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού θα πρέπει να τηρηθούν ευλαβικά από όλους και κατά πρώτον από τους αρμόδιους Υπουργούς.

 

Τέλος, συναδέλφισσες και συνάδελφοι, θα πρέπει όλοι να πειθαρχούμε στους κανόνες που οι ειδικοί προτρέπουν και το κράτος επιβάλλει, τόσο για το δικό μας καλό όσο και του κοινωνικού συνόλου. Με υπομονή και αίσθημα ευθύνης από όλους, αισιοδοξούμε ότι θα ξεπεράσουμε αίσια και αυτή τη δοκιμασία.  Καλή συνέχεια.

 

Γλαύκος Χατζηπέτρου
Γενικός Γραμματέας ΠΑΣΥΔΥ