Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Ανακοίνωση 6ης Μαρτίου 2020 της Πρωτοβουλίας «ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ»

 

Η πρωτοβουλία γυναικείων, συνδικαλιστικών, άλλων οργανωμένων συνόλων και ατόμων, «Είναι η Ώρα» πραγματοποιεί σήμερα μονόωρη στάση εργασίας για να δώσει ένα μήνυμα προς την πολιτεία και την κοινωνία. «Είμαστε εδώ, ενωμένες. Είναι η ώρα για αποτελέσματα και όχι για λόγια».

 

Χιλιάδες γυναίκες  απέχουν σήμερα από τις εργασίες τους στο Χώρο Εργασίας, στο Σπίτι, στο Πανεπιστήμιο, όπου και αν βρίσκονται. Γυναίκες που στελεχώνουν τα Σχολεία, τις Υπηρεσίες, τη Βιομηχανία, το Εμπόριο, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα Ιδιωτικά Γραφεία απέχουν για να δείξουν την παρουσία τους με την απουσία τους.

 

Όλες εμείς, οι γυναίκες που ζούμε στην Κύπρο, οι τόσο διαφορετικές μεταξύ μας, που προερχόμαστε από διαφορετικό κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον και ζούμε στις πόλεις ή στην ύπαιθρο, που βρισκόμαστε σε διαφορετικούς εργασιακούς χώρους και είμαστε διαφόρων ηλικιών ενώνουμε δυνάμεις, να γίνουμε ένα, να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιωματικά μας αξίζουν και μας οφείλονται.

 

Είναι η ώρα για:

  • Εξάλειψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών. Ζητούμε άμεση και πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, αποτρεπτικές ποινές για όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών και εξιδεικευμένες υπηρεσίες στήριξης και προστασίας θυμάτων όλων των μορφών βίας, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού και σεξουαλικής επίθεσης. 
     
  • Για καταπολέμηση του έμφυλου χάσματος αμοιβών και συντάξεων. Ζητούμε ισχυροποίηση των μηχανισμών που ελέγχουν την εφαρμογή των νομοθεσιών που κατοχυρώνουν τα εργασιακά δικαιώματά των γυναικών και προστασία των ηλικιωμένων γυναικών από τη φτώχεια.
     
  • Ισότητα στο χώρο εργασίας. Ζητούμε όπως εκπονηθούν προγράμματα ένταξης και επανένταξης των γυναικών σε αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας. Απαιτούμε ισοτιμία και ίσες ευκαιρίες ένταξης, εκπαίδευσης και ανέλιξης στην εργασία.
     
  • Ενίσχυση δομών υγείας και υπηρεσιών φροντίδας. Ζητούμε την αύξηση των δημόσιων δομών φροντίδας παιδιών, ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες.
     
  • Ισότητα στην εξουσία και κέντρα λήψης αποφάσεων. Ζητούμε από το κράτος στρατηγικό σχεδιασμό με θετικές δράσεις για την ισότητα στην εξουσία ο οποίος να περιλαμβάνει συγκεκριμένους και μετρήσιμους μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους στόχους. Ζητούμε επίσης από τα πολιτικά κόμματα να εισαγάγουν θετικά μέτρα και την εξάλειψη των πολλαπλών εμποδίων που αποτρέπουν την ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική.
     
  • Εξασφάλιση των δικαιωμάτων των μεταναστριών που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο. Ζητούμε την κύρωση της Σύμβασης 189 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας που αφορά την Αξιοπρεπή Εργασία των Οικιακών Εργαζομένων καθώς και πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες στήριξης σύμφωνα με την αρχή της μη-διάκρισης.
     
  • Εφαρμογή της περιεκτικής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία. Ζητούμε την εφαρμογή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και τη δημιουργία μηχανισμών και ελέγχων για παρακολούθηση και εφαρμογή της.
     
  • Για απαλλαγή από τα έμφυλα στερεότυπα και σεξισμό. Ζητούμαι νομοθετικά και άλλα μέτρα για την εξάλειψη των στερεοτύπων αλλά και της σεξιστικής συμπεριφοράς και του σεξιστικού λόγου.
     
  • Ένα σύστημα υγείας που να καλύπτει όλες μας και όλες τις ανάγκες μαςΖητούμε ένα σύστημα υγείας που λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες  των γυναικών και προσφέρει πρόσβαση σε δωρεάν αντισύλληψη, γυναικολογικές και μαιευτικές υπηρεσίες, υψηλού επιπέδου, καθώς και ολοκληρωμένη ενημέρωση για τις επιλογές κάθε γυναίκας.

 

Με αυτές τις διεκδικήσεις  εντατικοποιούμε τον αγώνα μας. Σήμερα είναι ένα σημαντικό ορόσημο. Η προσπάθεια αυτή δεν θα σταματήσει εδώ, δεν σταματά σήμερα. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα  μέχρι τα αιτήματα μας να γίνουν πράξη. Από αύριο ξεκινούμε τις επαφές με Υπουργεία, Θεσμούς και άλλους αρμόδιους φορείς, στοχευμένα, να συζητήσουμε τη λήψη συγκεκριμένων πολιτικών και μέτρων για να σταματήσουμε κάθε μορφής διάκριση σε βάρος των γυναικών, για να πετύχουμε επιτέλους πρόοδο στη θέση της γυναίκας στην εργασία, την κοινωνία την πολιτική. Καλούμε οι δεσμεύσεις και η στήριξη να μετουσιωθεί σε πράξη! Σε αυτό τον αγώνα όλες και όλοι έχουμε θέση! ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ!

 

ΕΤΣΙ ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΗΝ 8Η ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ – ΕΤΣΙ ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ  ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ.

 

6 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ «ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ»

 

---------------------------------------------------------------------------

 

Μήνυμα της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων ΠΑΣΥΔΥ με την ευκαιρία της Παγκόσμιας ημέρας της Γυναίκας

 

Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί διεθνώς από το 1975, με απόφαση του ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (διεθνής ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών) σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας, ίσα δικαιώματα και δικαίωμα ψήφου.

 

Είναι μέρα που πρέπει να προβληματιστούμε για το μέλλον σε παγκόσμιο επίπεδο με την υποστήριξη της ισότητας, της ισοτιμίας των γυναικών και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία. Να σταματήσει να ορίζεται η μοίρα μιας γυναίκας από τη γεωγραφική θέση της πόλης ή της χώρας όπου γεννήθηκε. Να σταματήσουν οι πράξεις άνισης μεταχείρισης, οι κάθε είδους κακοποιήσεις γυναικών που δυστυχώς βρίσκονται σε κάθε δελτίο ειδήσεων και αφορούν τόσο τριτοκοσμικές όσο και ανεπτυγμένες χώρες.

 

Το γνωρίζουμε όλοι πως παρ’ ότι ως κοινωνία έχουμε κάνει σημαντικά βήματα για την κατοχύρωση της ισοτιμίας των δύο φύλων, ωστόσο υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν. Υφίστανται διαχωρισμοί και κυρίως υπάρχουν ακόμη στερεότυπες αντιλήψεις για το ρόλο του κάθε φύλου, που πρέπει να ανατρέψουμε.

 

Στην πορεία των ετών που ακολούθησαν, οι γυναίκες συνέχισαν και συνεχίζουν τους αγώνες τους και ανέδειξαν τις ικανότητές τους μέσα από τους πολλαπλούς ρόλους που έχουν ως γυναίκες σύζυγοι, μητέρες, εργαζόμενες, ασχολούμενες με τα κοινά αποκτώντας το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, συμμετέχοντας σε θέσεις ευθύνης και σε διάφορους τομείς. Αποδεικνύουν ότι και θέλουν και μπορούν καθημερινά και συνδυάζοντας την ευαισθησία που τις διακρίνει με τη βιωματική γνώση και τον σεβασμό και τη συνεργασία των δύο φύλων, ο σκοπός είναι η κατάργηση των ανισοτήτων και της καταπίεσης και φαινομένων λυπηρών όπως η βία και κάθε μορφή αυτής.

 

Είναι αναγκαία η αφύπνιση η ευαισθητοποίηση όλων μας για την προάσπιση και την προστασία των γυναικών και των δικαιωμάτων τους. Είναι έκφραση Δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής και ευημερίας η Ισότητα των Φύλων σε ένα ευνομούμενο Κράτος.

 

Σε συνεργασία όλοι οι φορείς που ασχολούμαστε με τον Τομέα της Ισότητας είμαστε εδώ για όλες τις γυναίκες και δείχνουμε τον δρόμο για ίση διεκδίκηση και πρόσβαση παντού, ενάντια σε πάσης φύσεως αποκλεισμούς. Η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων της ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ. έχει ενεργό ρόλο να διαδραματίσει στην προώθηση των δικαιωμάτων της γυναίκας του σήμερα. Συμμετέχει στον Εθνικό Μηχανισμό για τα δικαιώματα της γυναίκας, και λαμβάνει μέρος σε διάφορες δράσεις που οργανώνονται από τις γυναικείες και συνδικαλιστικές οργανώσεις του τόπου μας.

 

Με την ευκαιρία της ημέρας της γυναίκας όλες οι γυναικείες και συνδικαλιστικές οργανώσεις, μη κυβερνητικοί οργανισμοί, δημόσιοι φορείς από όλη την Κύπρο, ενώνουν τις δυνάμεις τους στην εκστρατεία “ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ”, πραγματοποιώντας στάση εργασίας διεκδικώντας ίσα δικαιώματα, ίσες ευκαιρίες σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, η οποία στην Κύπρο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6/3/2020 από τις 11:00 π.μ. μέχρι τις 12:00μ.

 

Η Συντεχνία μας έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκδήλωση αυτή, γι΄ αυτό καλούμε όλες τις συναδέλφους να συμμετάσχουν στη μονόωρη στάση εργασίας. Τις καλούμε να σταθούν έξω από τον χώρο όπου βρίσκονται, η μία δίπλα στην άλλη και να δείξουν την παρουσία τους διά της απουσίας τους. Καλούνται όλες να στελεχώσουν τις ανθρώπινες αλυσίδες σε Λάρνακα, Λεμεσό, Λευκωσία και Πάφο, για να στείλουμε ένα βροντερό μήνυμα. Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι ολόψυχα σε όλες τις γυναίκες χρόνια πολλά. 

 

Της Παναγιώτας Θεοχάρους,
Πρόεδρος Επιτροπής Ισότητας των Φύλων
Γενικού Συμβουλίου ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.




Στιγμιότυπα από τη στάση εργασίας στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας "ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ"