Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Νηπιαγωγεία ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Grey Terrace - Καφεστιατόριο ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Με την ευκαιρία της ανατολής του Νέου Χρόνου εύχομαι από καρδιάς σε όλους τους συναδέλφους Καλή Χρονιά με υγεία, δημιουργικότητα και οικογενειακή ευτυχία.

 

Στο χρόνο που πέρασε είχαμε αρνητικές αλλά και ευοίωνες εξελίξεις. Στα αρνητικά καταγράφεται η στασιμότητα στις προσπάθειες για κατάληξη σε λύση στο εθνικό μας πρόβλημα, στα δε θετικά η εξαίρετη πορεία της οικονομίας.

 

Δυστυχώς ούτε το 2019 έφερε την πολυπόθητη λύση και η πραγματικότητα είναι πως η κυβέρνηση θα έχει ιδιαίτερα δύσκολο έργο στην προσπάθεια για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, εξαιτίας των αδιάλλακτων θέσεων και έκνομων ενεργειών της Τουρκίας. Όμως, παρά τα δυσμενή δεδομένα, η δική μας πλευρά θα πρέπει να συνεχίσει με επιμονή τις προσπάθειες για επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης.

 

Στα θετικά της χρονιάς που πέρασε σίγουρα συγκαταλέγεται το γεγονός ότι η κυπριακή οικονομία συνεχίζει για πέμπτη χρονιά να καταγράφει ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ειδικότερα τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τους πρώτους έντεκα μήνες του 2019 καταδεικνύουν πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης €1.041,2 εκ. που μεταφράζεται σε 4,8% ως προς το ΑΕΠ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ¼ των πλεονασμάτων του 2019 προέρχεται από τις αποκοπές από τους μισθούς και τις συντάξεις των εργοδοτουμένων και συνταξιούχων του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα και ότι η συνολική συνεισφορά τους, από το 2013 μέχρι σήμερα ξεπερνά το ποσό των €3,5 δις.

 

Με ολόκληρο το 2020 μπροστά μας ετοιμαζόμαστε να προγραμματίσουμε τη δράση μας για να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία εξελίξεις που διαφαίνονται και να πετύχουμε ρυθμίσεις σε εκκρεμότητες που εξακολουθούν να ταλανίζουν τόσο τη δημόσια υπηρεσία όσο και τη δημοσιουπαλληλική τάξη.

 

Η δράση της Οργάνωσής μας δεν έχει ασφαλώς σημείο έναρξης την αρχή του νέου χρόνου. Αποτελεί και η νέα χρονιά συνέχεια της συνδικαλιστικής μας πορείας στον προηγούμενο χρόνο, με συνέπεια στην πάγια πολιτική μας για περιφρούρηση και προαγωγή των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας, στα πλαίσια και των γενικότερων συμφερόντων του κοινωνικού συνόλου.

 

Η ποικιλότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι διάφορες επαγγελματικές τάξεις των μελών μας δεν επιτρέπει ταυτόχρονη ρύθμιση της ολότητάς τους και αναπόφευκτα παραμένουν εκκρεμότητες που χρήζουν ιδιαίτερης μελέτης και εξειδικευμένου χειρισμού. Όμως πάγιος στόχος είναι η ρύθμιση όλων των εκκρεμοτήτων όπως και των οποιωνδήποτε νέων προβλημάτων. Και στα πλαίσια της πολιτικής της Οργάνωσής μας και των αποφάσεων και προγραμματισμών των ηγετικών της σωμάτων γίνονται όλες οι ενέργειες για την καλύτερη δυνατή ρύθμιση.

 

Όπως έχουμε ήδη εξαγγείλει στις προτεραιότητές μας για το νέο χρόνο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα θέματα:

  • Διορισμός σε μόνιμες θέσεις των εργοδοτουμένων αορίστου χρόνου.
  • Εισαγωγή νέου επαγγελματικού σχεδίου σύνταξης για κάλυψη όσων προσλήφθηκαν την 1η Οκτωβρίου 2011 ή μετέπειτα.
  • Επαναφορά της αποζημίωσης για υπερωριακή εργασία και για απασχόληση με το σύστημα βάρδιας στην κατάσταση που ίσχυε μέχρι την 31.12.2012.

 

Στη νέα χρονιά αναμένεται και η απόφαση της πλήρους Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις εφέσεις με Αρ. 177/18, 75/19, 76/2019 και 77/19 που καταχώρησε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας ενάντια στις ακυρωτικές αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου Κύπρου, σε σχέση με τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, ΑΤΑ – προσαυξήσεων και τη συνεισφορά για το κυβερνητικό σχέδιο σύνταξης.

 

Επισημαίνεται ότι έχουμε κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι θα σεβαστούμε απόλυτα την όποια ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Παραμένουμε στην ίδια θέση. 

 

Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι σε όλες και όλους τους συναδέλφους ευτυχισμένο το νέο χρόνο και κάθε επιτυχία στους προσωπικούς και οικογενειακούς τους προγραμματισμούς. 

 

Γλαύκος Χατζηπέτρου
Γενικός Γραμματέας ΠΑΣΥΔΥ