Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Βρισκόμαστε στις παραμονές περιόδου γιορτών και οι υποχρεώσεις των ημερών, προς την οικογένειά μας και γενικότερα προς τους δικούς μας ανθρώπους ευρύτερα, κρατούν σε δεύτερη μοίρα και σε κάποια αναστολή τις όποιες ανησυχίες και τα προβλήματα που μας ταλανίζουν. Καλούμαστε τις μέρες αυτές να αντλήσουμε από το πνεύμα των Χριστουγέννων την αισιοδοξία, την πίστη και την ελπίδα που οι γιορτές μας προσφέρουν ότι θα έλθουν καλύτερες μέρες.

 

Σε λιγότερο από δύο βδομάδες αποχαιρετούμε το 2019 για να υποδεχτούμε το 2020. Κλείνουμε ακόμα ένα χρόνο δοκιμασιών αλλά και αγώνων σε πολλούς τομείς της ζωής μας. Είχαμε στη χρονιά που μας αποχαιρετά αρνητικές αλλά και ευοίωνες εξελίξεις. Στα αρνητικά καταγράφεται η στασιμότητα στις προσπάθειες για κατάληξη σε λύση στο εθνικό μας πρόβλημα, στα δε θετικά η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας.

 

Αναμφίβολα οι εξελίξεις στο κυπριακό επισκιάζουν όλα τα άλλα θέματα που μας απασχολούν. Και δυστυχώς ούτε το 2019 δεν έφερε την πολυπόθητη λύση. Ο χρόνος που φεύγει σε λίγες μέρες σημαδεύτηκε μόνο από την τριμερή συνάντηση του Βερολίνου που έγινε με πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και η οποία χαρακτηρίστηκε ως το πρώτο θετικό βήμα στην προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου. Ας ευχηθούμε το 2020 να είναι το έτος επίλυσης του Κυπριακού.

 

Στα θετικά της χρονιάς σίγουρα συγκαταλέγεται το γεγονός ότι η κυπριακή οικονομία για πέμπτη συνεχή χρονιά καταγράφει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού από το 2015 μέχρι σήμερα είχαμε μέσο ετήσιο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης πέραν του 4%, επίδοση που κατατάσσει την Κύπρο στις πιο ψηλές θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το δε 2019 είναι το πέμπτο στη σειρά έτος θετικής ανάπτυξης της οικονομίας μας.

 

Άξιον ιδιαίτερης μνείας είναι το γεγονός ότι τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας καταδεικνύουν πλεόνασμα €941,1 εκατ. για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2019 που μεταφράζεται σε 4,3% ως προς το ΑΕΠ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα €250 εκατ. αντιπροσωπεύουν τις αποκοπές στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα.

 

Αναμφίβολα είναι με κόπους και με μεγάλες θυσίες του συνόλου του λαού που πετύχαμε αυτά τα αποτελέσματα. Aναντίλεκτα, όμως, σε αυτή τη δημοσιονομική εξυγίανση τεράστια υπήρξε η συνεισφορά των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι οποίοι με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς από το 2013 μέχρι σήμερα έχουν συνεισφέρει πέραν των €3,5 δις.

 

Στα θετικά συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι από την 1η Ιουνίου άρχισε και επίσημα να εφαρμόζεται το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ). Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για μια ριζοσπαστική καινοτομία. Ως Οργάνωση, στηρίξαμε από την αρχή το μεγάλο εγχείρημα της εισαγωγής του ΓεΣΥ και θα συνεχίσουμε να το στηρίζουμε. Και όπως κατ’ επανάληψη έχουμε τονίσει προϋπόθεση για την επιτυχία του ΓεΣΥ είναι τα κρατικά νοσηλευτήρια να καταστούν ανταγωνιστικά και βιώσιμα.

 

Σε σχέση με τα εργασιακά θέματα ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη θεωρούμε τις αναβαθμίσεις στην Ελεγκτική Υπηρεσία, στη Νομική Υπηρεσία, στο Κρατικό Χημείο και στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας, καθώς και την αναβάθμιση των υπηρετούντων Ταχυδρομικών Διανομέων, Βοηθών Γραφείου, Τηλεφωνητών και άλλων υπηρετούντων με το καθεστώς του Ε.Α.Χ. από την Κλ. Α1, Α2, Α5(ii) στην Κλ. Α2, Α5 και Α7(ii) (σε προσωπική βάση).

 

Στις προτεραιότητές μας για το νέο χρόνο παραμένουν τα θέματα των εργοδοτουμένων αορίστου χρόνου και η επαναφορά της αποζημίωσης για υπερωριακή εργασία και για απασχόληση με το σύστημα βάρδιας στην κατάσταση που ίσχυε μέχρι την 31.12.2012. Σε ό,τι αφορά τους προγραμματισμούς μας για την ευημερία των μελών πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας είναι η λειτουργία των δικών μας συντεχνιακών φαρμακείων.

 

Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι σε όλες και όλους τους συναδέλφους ευτυχισμένο το νέο χρόνο και κάθε επιτυχία στους προσωπικούς και οικογενειακούς τους προγραμματισμούς. 

 

Γλαύκος Χατζηπέτρου
Γενικός Γραμματέας ΠΑΣΥΔΥ