Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εξαιρετική ευκαιρία για συνάντηση με παλαιούς συναδέλφους και ανανέωση των συναδελφικών σχέσεων πρόσφερε στα μέλη του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑΣΥΔΥ η εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Κλάδο στις 7 Νοεμβρίου για την Παγκόσμια Ημέρα 3ης Ηλικίας.

 

Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Grand Hall του κτηρίου ΠΑΣΥΔΥ τελούσε υπό την αιγίδα της Πρώτης Κυρίας Άντρης Αναστασιάδη, η οποία και απηύθυνε σχετικό χαιρετισμό. Κύρια ομιλήτρια ήταν η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ζέτα Αιμιλιανίδου. Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το Χορευτικό Συγκρότημα της ΠΑΣΥΔΥ το οποίο και καταχειροκροτήθηκε. Η εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση που πρόσφερε η Οργάνωσή μας.

 

Την Πρώτη Κυρία, την Υπουργό Εργασίας και τους άλλους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κλάδου Συνταξιούχων συν. Δήμος Πογιατζής και μετά το χαιρετισμό του στο βήμα ανέβηκε η Κυρία Άντρη Αναστασιάδη.

 

Μεγάλη προσφορά της τρίτης ηλικίας

Στο χαιρετισμό της η Πρώτη Κυρία, σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Άντρη Αναστασιάδη, επισήμανε ότι με τη γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Ηλικιωμένων εκφράζουμε όλο τον απαιτούμενο σεβασμό και την τιμή που αρμόζει προς τα άτομα της τρίτης ηλικίας για τα τόσα πολλά που πρόσφεραν, αλλά και για τα όσα πολλά συνεχίζουν να προσφέρουν ακόμη. Τόσο στο στενό οικογενειακό τους περιβάλλον, όσο και ευρύτερα για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

 

Η Πρώτη Κυρία πρόσθεσε: «Οι ηλικιωμένοι δεν είναι οι απόμαχοι της ζωής. Κάθε άλλο. Στη σύγχρονη εποχή μας, οι ηλικιωμένοι και μετά τη συνταξιοδότησή τους συνεχίζουν να συμβάλλουν αποφασιστικά στην κοινωνική και οικονομική πρόοδο με διάφορους τρόπους.

 

Μάλιστα, πολλοί είναι εκείνοι που συνεχίζουν να προσφέρουν στον τομέα της εργασίας με τη χρήση και μετάδοση των εμπειριών και των γνώσεων τους, ενώ αρκετά είναι τα άτομα της τρίτης ηλικίας που πρωτοστατούν σε διάφορους τομείς και συνεχίζουν να βρίσκονται στο απόγειο της προσφοράς και της δημιουργίας τους.

 

Πολύ περισσότερο, βέβαια, αναγνωρίζεται η σημαντική βοήθεια που δίνουν στα παιδιά τους αναλαμβάνοντας να φροντίζουν τα εγγόνια τους».

 

Η κ. Αναστασιάδη υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι στην Κύπρο ο θεσμός της οικογένειας εξακολουθεί να είναι ισχυρός και να αποτελεί συνεκτικό κρίκο της κοινωνίας μας, λόγω, περισσότερο, της προσφοράς των πιο ηλικιωμένων με τη μετάδοση των διαχρονικών κοινωνικών αξιών και του αυξανόμενου ρόλου τους στην ανατροφή των παιδιών και την εξέλιξή τους.

 

Αυτού του είδους η συμβολή των ηλικιωμένων στη σύγχρονη κοινωνία μπορεί να εξασφαλισθεί μόνον εάν οι ηλικιωμένοι διατηρούν ένα ικανοποιητικό επίπεδο υγείας και μια καλή ποιότητα ζωής, τονίζουν τόσο ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

 

Για το έτος 2019, ο ΟΗΕ έθεσε ως στόχο τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών για τα άτομα της τρίτης ηλικίας, λαμβάνοντας μέτρα για εξάλειψη κάθε μορφής διάκρισης εναντίον τους και για την ενδυνάμωση και προώθηση της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής τους ενσωμάτωσης.

 

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Αναστασιάδη ανάφερε ότι η μέριμνα που επιδεικνύεται προς τα άτομα της τρίτης ηλικίας στην Κύπρο, είναι ιδιαίτερα σημαντική με τις πολιτικές και τα μέτρα που εφαρμόζονται κυρίως από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

 

Η Υπουργός Εργασίας

Στη δική της ομιλία η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κα Ζέτα Αιμιλιανίδου, ανάφερε ότι για το έτος 2019, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έθεσε ως στόχο τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών για τα άτομα της τρίτης ηλικίας, λαμβάνοντας μέτρα για εξάλειψη κάθε μορφής διάκρισης εναντίον τους και για την ενδυνάμωση και προώθηση της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής τους ενσωμάτωσης.

 

Η παγκόσμια αύξηση του προσδόκιμου ζωής, αποτελεί μια επιτυχία των σύγχρονων κοινωνιών. Αποτελεί παράλληλα πρόκληση, τόσο για τα ίδια τα άτομα της τρίτης ηλικίας, όσο και για τις κοινωνίες και τις κυβερνήσεις διεθνώς. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025, ο αριθμός των προσώπων άνω των 60 θα έχει φτάσει το 1,2 δισεκατομμύρια, ενώ το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια.

 

Ο σημερινός γηράσκων πληθυσμός είναι υγιέστερος και διαθέτει καλύτερη μόρφωση, βελτιωμένες προοπτικές απασχόλησης και ενεργού συμμετοχής στην κοινωνική ζωή του τόπου. Ως εκ τούτου, η τρίτη ηλικία είναι μια περίοδος εξίσου δημιουργική και παραγωγική, όπως οποιαδήποτε άλλη στην νεότερη ηλικία του ανθρώπου.

 

Τόνισε σχετικά η Υπουργός ότι η συμβολή των ηλικιωμένων στη σύγχρονη κοινωνία μπορεί να εξασφαλισθεί μόνον εάν οι ηλικιωμένοι διατηρούν ένα ικανοποιητικό επίπεδο υγείας και μια καλή ποιότητα ζωής και ως εκ τούτου, η Κυβέρνηση έχει θέσει τα ζητήματα που απασχολούν τους συνταξιούχους και ιδιαίτερα τους συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα σε προτεραιότητα. Οι πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί από το 2013 και συνεχίζουν να εφαρμόζονται στοχεύουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων των συνταξιούχων, στην ουσιαστική αύξηση των συντάξεων όσων συνταξιούχων έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας και στην παροχή ποιοτικών και αναγκαίων υπηρεσιών δωρεάν ή με μειωμένο κόστος για τους συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα.

 

Έκαμε λεπτομερή αναφορά η κ. Αιμιλιανίδου στις παροχές σε χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίες ενισχύθηκαν με αντίστοιχες Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, για μεγάλη σειρά θεμάτων.

 

Η κα Αιμιλιανίδου ανάφερε ότι στόχος και διαρκής προσπάθεια της Κυβέρνησης είναι η συνεχής ενίσχυση των συνταξιούχων, τόσο ως προς τα εισοδήματά τους αλλά και με αναγκαίες υπηρεσίες και προς αυτή την κατεύθυνση, έχει συσταθεί ο Φορέας Τρίτης Ηλικίας ο οποίος αναπτύσσει στρατηγική για την τρίτη ηλικία, ενώ μελετά θέματα ευρύτερης πολιτικής που αφορούν τους ηλικιωμένους και υποβάλλει σχετικές εισηγήσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων.

 

Τέλος η Υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στην εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας, το οποίο χαρακτήρισε σύγχρονο και ολοκληρωμένο σύστημα υγείας που προσφέρει σε όλους τους πολίτες ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας με δυνατότητα επιλογής του παροχέα υγείας τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από το δημόσιο τομέα. Ενημέρωσε επίσης ότι η εισήγηση αρκετών από τα μέλη του Φορέα Τρίτης Ηλικίας για δημιουργία ενημερωτικού εγχειριδίου για τα δικαιώματα των συνταξιούχων, η οποία είχε υιοθετηθεί κατά την τελευταία συνεδρία του Φορέα, έχει προχωρήσει σημαντικά και στην επόμενη συνεδρία του Φορέα αναμένει ότι θα συζητηθεί το πρώτο προσχέδιο του εν λόγω εγχειριδίου και η εισαγωγή του κόκκινου κουμπιού.

 

Κλείνοντας, η κα Αιμιλιανίδου κατάθεσε τον απεριόριστο σεβασμό της προς τους γηραιότερους συμπολίτες μας, οι οποίοι αποτελούν πηγή έμπνευσης για τις νέες γενιές και τους ευχαρίστησε θερμά για την ανεκτίμητη προσφορά τους στην κυπριακή κοινωνία.




Στιγμιότυπα από την εκδήλωση: