Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

 

Υπό τις ευλογίες του προέδρου Τραμπ η Ρωσία δεν άργησε να καλύψει το κενό της αποχώρησης των Αμερικανών από τη Βόρεια Συρία, όπου παράλληλα, ύστερα από οκτώ ολόκληρα χρόνια απουσίας, επιστρέφει και το καθεστώς του Ασαντ, αποκαθιστώντας έτσι βαθμιαία τον έλεγχό του σε ολόκληρη σχεδόν την επικράτεια της χώρας. Και όλα αυτά εις βάρος των Κούρδων, που πούλησε αιφνιδιαστικά ο απίστευτος αυτός αμερικανός πρόεδρος, ανάβοντας το πράσινο φως νια την τουρκική εισβολή. Άλλο αν αργότερα, υπό τη γενική κατακραυγή που προκάλεσε η αλλοπρόσαλλη αυτή απόφαση, υποχρεώθηκε να ανακρούσει πρύμναν, φθάνοντας μάλιστα στo άλλο άκρο, με τις γνωστές απειλές του κατά του Ερντογάν.

 

Έτσι, ο τούρκος πρόεδρος, ανεξάρτητα από το πόσους Κούρδους θα μπορέσει να σφάξει τελικά έχοντας τη διεθνή κοινότητα εναντίον του, πετυχαίνει τώρα με την παρουσία των σύρων καθεστωτικών και των Ρώσων να διασπάσει την ενότητα των κουρδικών περιοχών, αποτρέποντας τον κίνδυνο δημιουργίας μιας ενιαία αυτόνομης κουρδικής περιοχής στα νότια σύνορα της Τουρκίας. Διότι αυτός ήταν και ο αρχικός του στόχος, στην προσπάθειά του να αποτρέψει τη συνεργασία των Κούρδων της Συρίας με τους Κούρδους του ΡΚΚ στην Τουρκία, τους οποίους ως γνωστόν θεωρεί τρομοκράτες. Το περίεργο είναι μάλιστα ότι τη θεωρία αυτή αρπάζεται τώρα και ο Τραμπ, για να δικαιολογήσει προφανώς την απόφασή του να εγκαταλείψει τους Κούρδους, αφού φυσικά τους χρησιμοποίησε πρώτα στον κοινό αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, εξαίροντας τότε τις πολεμικές τους ικανότητες. Ενώ ο κίνδυνος επανεμφάνισης του λεγόμενου ISIS αναβιώνει πάλι απειλητικά. Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι τι μέλλει γενέσθαι στην εκρηκτική αυτή περιοχή της Μέσης Ανατολής μετά την αιφνίδια ανατροπή σκηνικού και την καθαριστική παρουσία πλέον του ρωσικού παράγοντα.

 

Μια Ρωσία, η οποία δεν κρύβει τις νέες της φιλοδοξίες, μετά την απομάκρυνση των Αμερικανών. Και είναι χαρακτηριστικό ότι ο ρώσος πρόεδρος, την επομένη της απομάκρυνσης αυτής, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στους δύο πιο πιστούς συμμάχους των ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ κάλεσε στη Μόσχα για συνομιλίες τον Ταγίπ Ερντογάν. Είναι πολύ πιθανό ο Πούτιν να θέλει να επωφεληθεί επίσης και από το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην εσωτερική πολιτική σκηνή των ΗΠΑ κατά του Τραμπ, με τις εξελίξεις γύρω από το impeachment, όπου καθημερινά προκύπτουν και νέα επιβαρυντικά στοιχεία εις βάρος του. Πεδίον δόξης λαμπρόν ανοίγεται λοιπόν για τον ρώσο ηγέτη.

 

Γιάννης Καρτάλης,
«ΤΟ ΒΗΜΑ», 20.10.2019