Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Η 10η Οκτώβριου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας και για φέτος έχει ως θέμα την πρόληψη των αυτοκτονιών με σύνθημα «Προαγωγή Ψυχικής Υγείας και Πρόληψη της Αυτοκτονίας».

 

Η αυτοκτονία αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας με τον ΠΟΥ να υπολογίζει ότι είναι η αιτία περίπου 800.000 θανάτων ανά έτος. Υπόβαθρο της αυτοκτονικής συμπεριφοράς αποτελούν οι ψυχικές παθήσεις με συχνότερη την κατάθλιψη, αλλά και τη διπολική διαταραχή, τη σχιζοφρένεια και την κατάχρηση ουσιών. Ο αριθμός των πασχόντων από κατάθλιψη, ξεπερνά παγκοσμίως τα 154 εκατομμύρια, ενώ όπως προβλέπεται ως το 2020 θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

 

Το Υπουργείο Υγείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2019 αναφέρει σχετικά πως η πρόληψη της αυτοκτονίας απαιτεί συντονισμό και συνεργασία μεταξύ πολλών φορέων της κοινωνίας και θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.

 

Με αφορμή την πιο πάνω τοποθέτηση το Δ.Σ. του Κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού Ψυχικής Υγείας ΠΑΣΥΔΥ καθηκόντως οφείλει να επισημάνει την απουσία συντονισμού και συνεργασίας σε σχέση με τη λειτουργία των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας της Κύπρου, με αποτέλεσμα τα άτομα με ψυχικές διαταραχές να αντιμετωπίζονται ως “πολίτες δεύτερης κατηγορίας”.

 

Το Μάρτιο του 2017, μετά τη δημοσιοποίηση από τον Κλάδο μας των απαράδεκτων συνθηκών διαβίωσης στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, αποφασίστηκε, μετά από Προεδρική παρέμβαση, όπως πραγματοποιηθεί κτηριακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου Αθαλάσσας κατά χρονικές περιόδους, με άμεση έναρξη εργασιών ανακαίνισης δύο θαλάμων. Ταυτόχρονα, όπως είχε προαναγγελθεί, η ολοκλήρωση της ανακαίνισης των δύο θαλάμων, θα σηματοδοτούσε την έναρξη της δεύτερης φάσης της αναβάθμισης με την ανακαίνιση των υπολοίπων θαλάμων.

 

Τον Φεβρουάριο του 2018, 18 μήνες μετά την εξαγγελία των έργων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε τους δύο πρώτους θαλάμους και τόνισε: «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε ο κάθε ασθενής να απολαμβάνει ισότιμης και ποιοτικής περίθαλψης και φροντίδας». Ανέφερε ακόμη ότι έχει δώσει οδηγίες να δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες για δημιουργία νέου Νοσοκομείου συμφώνα με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές θεραπείας, αποκατάστασης και επανένταξης στην κοινωνία των ψυχικά ασθενών. Από το Φεβρουάριο του 2018 που ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση ανακαίνισης, η έναρξη της δεύτερης φάσης σχεδιασμού δεν ξεκίνησε ΠΟΤΕ.

 

Επακόλουθο των πιο πάνω είναι να παρατηρείται σήμερα σοβαρότατο πρόβλημα έλλειψης κλινών με αποτέλεσμα οι ασθενείς να “σαρδελοποιούνται” στους θαλάμους. Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει και πρόσφατη δημοσίευση έρευνας που διεξήγαγε η Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ (Eurostat) για το 2017, που αφορούσε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο νοσοκομειακών κλινών ανά ασθενή. Συμφώνα λοιπόν με την έρευνα, η Κύπρος καταλαμβάνει την προτελευταία θέση ανάμεσα στα 28 κράτη–μέλη της ΕΕ στον αριθμό των προσφερόμενων νοσοκομειακών κλινών για παροχή ψυχιατρικής φροντίδας σε ασθενείς. Ο μέσος όρος είναι 69 νοσοκομειακές κλίνες ανά ασθενή και στην Κύπρο διαθέτουμε μόλις 21 ανά 100.000 κατοίκους.

 

Με την Αυτονόμηση των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων την 1η Ιανουαρίου 2019 και τη δημιουργία Αυτόνομης Διεύθυνσης Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας κάτω από τον ΟΚΥπΥ ευελπιστούσαμε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας επιτέλους θα τροχοδρομούνταν για επίλυση. Δυστυχώς όμως διαψευσθήκαμε, αφού τα προβλήματα αντί να επιλύονται, καθημερινά πολλαπλασιάζονται. Έτσι επιπρόσθετα των απαράδεκτων συνθηκών νοσηλείας, σήμερα στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας παρατηρούνται και τα ακόλουθα:

  • Έλλειψη σημαντικών ψυχιατρικών φαρμάκων μερικά από τα οποία βοηθούν στη βελτίωση της ψυχικής κατάστασης των ασθενών, ενώ άλλα συμβάλλουν στο να έχουν μια σταθερή ψυχική κατάσταση. Αποτέλεσμα της έλλειψης αυτών των φαρμάκων είναι οι αυξημένες επιθετικές συμπεριφορές και η αύξηση του χρόνου νοσηλείας των ασθενών.
     
  • Απουσία Παθολόγου στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας αφού τοποθέτησαν τον Παθολόγο που κάλυπτε το Νοσοκομείο Αθαλάσσας σε Εξωτερικά Ιατρεία. Η απουσία Παθολόγου έχει επιπτώσεις στην ψυχική κατάσταση των ασθενών, αφού για παθολογικά προβλήματα υγείας, που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στον θάλαμο, αναγκαζόμαστε να μεταφέρουμε τους ασθενείς στο ΤΑΕΠ δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο την ήδη υπάρχουσα προβληματική κατάσταση.
     
  • Απουσία Νομικού Πλαισίου για νοσηλεία ψυχικά ασθενών οι οποίοι μεταφέρονται στο Γ.Ν. Λευκωσίας λόγω παθολογικών προβλημάτων. Με τη μεταφορά στο Γ.Ν. Λευκωσίας για νοσηλεία ακυρώνεται η διαδικασία διατάγματος Υποχρεωτικής Νοσηλείας που έχουν στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας. Επιπλέον οι χώροι νοσηλείας στο Γ.Ν. Λευκωσίας δεν πληρούν τις προδιαγραφές ενός ασφαλούς θεραπευτικού περιβάλλοντος και δεν έχουν κηρυχθεί από τον Υπουργό Υγείας ως κέντρα ασφαλούς νοσηλείας. Αποτέλεσμα των προαναφερόμενων είναι να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των ψυχικά ασθενών, να θίγεται η αξιοπρέπειά τους και σε περιπτώσεις εκδήλωσης επιθετικών συμπεριφορών να απειλείται η σωματική ακεραιότητα των υπολοίπων νοσηλευόμενων ή επισκεπτών, αλλά και του ίδιου του προσωπικού.

 

Κύριοι/ες,

Το Νοσηλευτικό Προσωπικό αλλά και το προσωπικό των άλλων ειδικοτήτων που εργάζονται στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας με τον επαγγελματισμό και τις γνώσεις του καταβάλει καθημερινά το άπαν των δυνάμεών του για να προσφέρει στα άτομα με ψυχικές διαταραχές ποιοτική φροντίδα. Πρέπει όμως να γίνει αντιληπτό ότι δυστυχώς αυτό δεν επαρκεί.

 

Το Δ.Σ. του Κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού Ψυχικής Υγείας ΠΑΣΥΔΥ εκφράζει τις έντονες, εύλογες και βάσιμες ανησυχίες του για την κατάσταση που υπάρχει. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας καλούμε όλους τους αρμόδιους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν άμεσα στην επίλυση των προβλημάτων που αφορούν τα άτομα με ψυχικές διαταραχές.

 

Διοικητικό Συμβούλιο
Κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού
Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας

 

  Λευκωσία, 18 Οκτωβρίου 2019

 

 

Δηλώσεις του Προέδρου και του Γραμματέα του Κλάδου μας στα ΜΜΕ για τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας (Πατήστε στην εικόνα για να δείτε τα σχετικά βίντεο): 

 

  Δηλώσεις του Προέδρου και του Γραμματέα του Κλάδου στην εκπομπή "Ενημέρωση Τώρα" του OMEGA TV

 

 

 

 

  Δηλώσεις του Προέδρου και του Γραμματέα του Κλάδου στην εκπομπή "Πρώτη Ενημέρωση" του ΡΙΚ

 

 

 

 

  Δηλώσεις του Προέδρου και του Γραμματέα του Κλάδου στην εκπομπή "ALPHA ΚΑΛΗΜΕΡΑ" του Alpha Κύπρου