Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Νηπιαγωγεία ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Grey Terrace - Καφεστιατόριο ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Το καλοκαίρι πέρασε… και μαζί του και η καθημερινότητα που είχαμε. Ύστερα από ημέρες χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς ξαναγυρίσαμε στις παλιές ή καινούργιες ασχολίες μας.

 

Μαζί μας και τα παιδιά μας… Ίσως για αυτά να είναι πιο δύσκολη η προσαρμογή. Αναμφίβολα αυτή η προσαρμογή και η επιστροφή σε αυστηρό ωράριο είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τα νήπια και τα μικρά παιδιά που όπως είναι φυσικό δεν ακολουθούσαν κανένα πρόγραμμα στον ύπνο και το φαγητό όσο βρίσκονταν σε καλοκαιρινές διακοπές. Και τώρα χρειάζονται οπωσδήποτε ένα μεταβατικό στάδιο προσαρμογής για την ομαλή μετάβαση των παιδιών στο ωράριο του παιδικού σταθμού, του νηπιαγωγείου ή του σχολείου.      

 

Υπάρχουν και τα «πρωτάκια» που κάνουν τα πρώτα τους βηματάκια χωρίς την παρουσία της μαμάς και του μπαμπά. Αναμφίβολα η πρώτη μέρα του νηπιαγωγείου είναι πολύ σημαντική για ένα παιδί, αφού σηματοδοτεί μια ζωή μάθησης, εκπαίδευσης, κοινωνικοποίησης και προσωπικής ανάπτυξης. Αυτός ο μεγάλος εξελικτικός σταθμός στη ζωή ενός παιδιού συνοδεύεται και από έντονα συναισθήματα τόσο από την πλευρά των γονιών όσο και από την πλευρά των παιδιών. Και ενώ είναι σύνηθες και αναμενόμενο το παιδί να νοιώθει φόβο και άγχος, αφού είναι η πρώτη φορά που εγκαταλείπει την αγκαλιά της μαμάς και το γνώριμο περιβάλλον του σπιτιού του, για να βρεθεί σε ένα άγνωστο γι’ αυτό περιβάλλον, άλλα μύρια είναι και τα ερωτήματα που βασανίζουν τους γονιούς. Τους απασχολεί αν θα είναι εύκολη η προσαρμογή των παιδιών τους, αν θα τους αρέσει το περιβάλλον, αν θα συνεργάζονται με τα άλλα παιδιά και αναζητούν άμεσα την καλύτερη λύση. Πέραν τούτων δεν αντέχουν το κλάμα των παιδιών τους, κατά τον αποχωρισμό στην είσοδο του σχολείου, που σύμφωνα με τους ειδικούς δείχνει το δέσιμο του παιδιού με τον γονιό και θεωρείται ως ένα υγιές σημάδι που εκφράζει ένα παιδάκι όταν αποχωρίζεται τον γονιό του, ακόμα και για λίγο.

 

Έχοντας επίγνωση των πιο πάνω για την ευκολότερη προσαρμογή των νηπίων στο σχολείο προγραμματίσαμε συναντήσεις των νηπιαγωγών μας με τους γονείς και τα παιδιά τους στα νηπιαγωγεία, ώστε να υπάρξει η πρώτη γνωριμία, άλλα και για να τους δοθεί η ευκαιρία να εξερευνήσουν το χώρο και να νιώσουν ασφάλεια και ταυτόχρονα ελευθερία μέσα σ’ αυτό.

 

Η έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς στα Νηπιαγωγεία μας σήμανε την περασμένη Δευτέρα. Και όπως γίνεται κάθε χρόνο έτσι και φέτος το προσωπικό των νηπιαγωγείων μας ανέμενε με χαμόγελο και πολύ ενθουσιασμό να υποδεχτεί τα παιδάκια που θα φοιτήσουν στα Νηπιαγωγεία ΠΑΣΥΔΥ. Οι χώροι των νηπιαγωγείων γέμισαν και πάλι με χαρούμενες φωνούλες και γέλια από τα παιδάκια που συναντούσαν και πάλι τους φίλους τους και τις δασκάλες τους μετά από τις θερινές διακοπές. Βέβαια υπήρχαν και παιδάκια με την αγωνία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους, αφού πρώτη φορά εγκατέλειπαν την αγκαλιά της μαμάς για να βρεθούν σε ένα άγνωστο περιβάλλον γι’ αυτά. Ασφαλώς τα «πρωτάκια» μας θα χρειαστούν λίγο περισσότερο χρόνο για να εξοικειωθούν με το νέο περιβάλλον.

 

Υπό την καθοδήγηση και την εποπτεία των έμπειρων εκπαιδευτικών και βοηθών που τα στελεχώνουν, τα νηπιαγωγεία μας λειτουργούν έχοντας ως επίκεντρο τα ίδια τα παιδιά. Η προσπάθεια που γίνεται για ανάπτυξη των παιδιών σε όλους τους τομείς, τόσο εκπαιδευτικά όσο και συναισθηματικά και κοινωνικά, με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες του κάθε παιδιού ξεχωριστά, έχει εκτιμηθεί ιδιαίτερα από τους συνάδελφους δημοσίους υπαλλήλους, αφού τα σχόλια που λαμβάνουμε είναι ιδιαίτερα θετικά και ενθαρρυντικά.

 

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μας, αφού ένας από τους στόχους των νηπιαγωγείων μας είναι η καλλιέργεια της συνεχούς επικοινωνίας και αδιάλειπτης συνεργασίας των εκπαιδευτικών μας με τους γονείς των παιδιών.

 

Αυταπόδεικτο γεγονός της ικανοποίησης που επικρατεί στις τάξεις των μελών μας για τη φροντίδα που παρέχεται στα Νηπιαγωγεία μας αποτελεί το γεγονός ότι κάθε χρόνο παρατηρείται όλο και πιο αυξημένο ενδιαφέρον από συναδέλφους που επιθυμούν να εγγράψουν τα παιδιά τους στα Νηπιαγωγεία ΠΑΣΥΔΥ. Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι για τη φετινή σχολική χρονιά τα επτά Νηπιαγωγεία ΠΑΣΥΔΥ θα υποδεχτούν συνολικά οκτακόσια περίπου παιδιά από τη βρεφική μέχρι και την προδημοτική ηλικία.

 

Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς θα θέλαμε να ευχηθούμε στα παιδάκια και στο προσωπικό των νηπιαγωγείων μας καλή αρχή και μια όμορφη, χαρούμενη και δημιουργική χρονιά. Αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος της ευθύνης που φέρουμε ως Οργάνωση για την ευημερία των μελών μας και των παιδιών τους υποσχόμαστε και δεσμευόμαστε ότι θα προχωρήσουμε για μία ακόμη επιτυχημένη σχολική χρονιά.