Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Το Ευρωπαϊκό Συνδικαλιστικό Κίνημα καλωσορίζει την εκλογή νέας ηγεσίας στους Κοινοτικούς θεσμούς μετά τις Ευρωεκλογές και καλεί ιδιαίτερα τη νέα Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εργασθεί για πλήρη εφαρμογή των προνοιών του Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων και επικράτηση δικαιοσύνης για το σύνολο των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Σχολιάζοντας τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στον Ευρωπαϊκό χώρο η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Δημοσιοϋπαλληλικών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων EPSU επισημαίνει ότι με ισχνή πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τις επιλογές των κρατών μελών για τις ανώτατες θέσεις στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τη θέση Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενεκρίθη η επιλογή της Γερμανίδας Υπουργού Άμυνας Ursula von der Leyen που είναι η πρώτη γυναίκα που τίθεται επικεφαλής της Κομισιόν, θέση την οποία δεν θα εξασφάλιζε χωρίς τις πέντε ψήφους του Ιταλικού Κινήματος Πέντε Αστέρων, και των του Κυβερνώντων Κομμάτων της Πολωνίας και της Ουγγαρίας. Τα κόμματα αυτά πήραν οδηγίες να την υπερψηφίσουν παρόλο που η ίδια ανήκει στους ομοσπονδιακούς υποστηρίζοντας για παράδειγμα το δικαίωμα της Ευρωβουλής για ανάληψη πρωτοβουλιών.

 

Είναι γεγονός ότι η νέα Πρόεδρος της Κομισιόν έχει υποσχεθεί μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής τα οποία δεν υποστηρίζουν οι Κυβερνήσεις Πολωνίας και Ουγγαρίας και η όλη διαδικασία διακωμώδησε ουσιαστικά κοινοβουλευτικές θέσεις και εξύψωσε τις κατ’ ιδίαν συμφωνίες μιας ολιγομελούς ομάδας κυβερνήσεων σε νέα ύψη. Η νέα Πρόεδρος της Επιτροπής ανακοίνωσε πραγματοποίηση την έναρξη το 2020 Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης η οποία θα δώσει δικαίωμα λόγου στους πολίτες και θα οδηγήσει σε αλλαγή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης. Και εγείρεται το ερώτημα αν πράγματι πρόκειται για αποκοπές των νυχιών της Κομισιόν και της Ευρωβουλής ή αν τα αποτελέσματα της Διάσκεψης με ευκολία θα ριφθούν σε αχρηστία.

 

Οι κατευθυντήριες πολιτικές της νέας Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλάμβαναν μεγάλο αριθμό μέχρι και μετακίνηση σε «σε πρόνοια για πλήρη συναπόφαση για την Ευρωβουλή όπως και μετακίνηση από την ομοφωνία για το κλίμα, την ενέργεια, και την κοινωνική και φορολογική πολιτική». Πρόκειται για διαδικασία η οποία εγκαινιάσθηκε ήδη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της προεδρίας Γιούνκερ. Η νέα Πρόεδρος ανακοίνωση ότι μέσα στις πρώτες 100 μέρες της νέας Επιτροπής θα εισηγηθεί νομικό όργανο που θα διασφαλίζει ότι κάθε εργαζόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει ένα δίκαιο ελάχιστο μισθό με σεβασμό προς την εθνική παράδοση και τα συστήματα διαπραγμάτευσης. Μέσα στη ίδια περίοδο των πρώτων 100 ημερών μπορούμε να αναμένουμε δεσμευτικά μέτρα διαφάνειας απολαβών.

 

Η νέα Πρόεδρος της Κομισιόν ισχυρίζεται ότι στηρίζει τον κοινωνικό διάλογο. Και επομένως μπορούμε να αναμένουμε από αυτή διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους που θα αρχίσει σχεδόν αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. Ποιός ξέρει αν αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες στο επίπεδο της ΕΕ.

 

Η νέα Πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρεται σε δίκαιη μετάβαση, υπόσχεται στρατηγική για τα θέματα των δυο φύλων και πρόγραμμα δράσης για εφαρμογή του Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Θα αναμένουμε να δούμε τι θα προτείνουν οι νέοι Επίτροποι ως περιεχόμενο για αυτές τις δεσμεύσεις. Οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις EPSU και ETUC θα έχουν σαφείς προτάσεις και αιτήματα. Η Πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρεται σε δικαιοσύνη. Όμως οι Εκτελεστικοί Διευθυντές μεγάλων Ολλανδικών εταιρειών συνεχώς γίνονται πλουσιότεροι ενώ οι εργοδοτούμενοι τους εξασφαλίζουν μηδαμινά μισθολογικά οφέλη. Τι θα κάμει η Πρόεδρος για να υπογραμμίσει την άδικη αυτή εταιρική πλεονεξία;

 

Σε ένα άλλο επίπεδο αυτές οι συζητήσεις μετακινούνται από τις ανησυχίες των εργαζομένων στο δημόσιο και άλλων εργαζομένων. Πρόκειται για τόνους διαμαρτυριών από τους εργαζόμενους σε τομείς όπως της υγείας και παρεμφερείς που αγωνίζονται να κρατήσουν ανοικτά τοπικά νοσοκομεία στη Γαλλία για παράδειγμα, αλλά και τους Ιρλανδούς εργάτες υγείας, τους Ιταλούς εργαζόμενους στο υπουργείο δικαιοσύνης και πολλούς άλλους κλάδους που επιζητούν βελτίωση απολαβών μετά από μακρόχρονη άρνηση για τέτοιες αυξήσεις. Είναι γι’ αυτό που θέλουμε να δούμε ριζικές αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική στην ΕΕ που θα επικεντρώνονται σε επενδύσεις στις δημόσιες υπηρεσίες. Ο αγώνας μας για μια δικαιότερη Ευρώπη θα συνεχισθεί και προετοιμαζόμαστε να προσφέρουμε ένα θερμό καλωσόρισμα στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.