Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

1η Μέρα

Στο Δουβλίνο φιλοξενούνται απο σήμερα, Τρίτη, 4 Ιουνίου 2019,  πάνω απο 550 συνδικαλιστές απο την ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης, για το 10o Κονγκρέσο της EPSU (European Public Service Union).

 

Κατά τη διάρκεια των επόμενων 4 ημερών οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν και να αποφασίσουν το πρόγραμμα δράσης της συνομοσπονδίας για τα επόμενα πέντε χρόνια με στόχο ένα δίκαιο μέλλον.

 

Το κονγκρέσο θα επικεντρωθεί στην ανάγκη των συντεχνιών να αγκαλιάσουν την ψηφιοποίηση (digitalisation), στη συνέχιση της μάχης ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και στην εξέυρεση πιο παραγωγικών τρόπων συνεργασίας κτιζόντας έτσι πάνω στην αλληλεγγύη και στην δύναμη των συντεχνιών.

 

Ο Γενικός Γραμματέας της EPSU, Jan Willem Goudriaan αναφέρει μεταξύ άλλων: «Παλεύουμε για ένα μέλλον για όλους. Οι συντεχνίες του Δημόσιου Τομέα βρίσκονται στη πρώτη γραμμή για να εξασφαλίσουν μία πιο δημοκρατική κοινωνία, μία κοινωνία που ενδιαφέρεται για όλους. Η προϋπόθεση είναι περισσότερη δημοκρατία στους εργασιακούς μας χώρους, ενδυναμωμένες συλλογικές διαπραγματεύσεις και τέλος αντάξιοι και επαρκώς αμοιβόμενοι δημόσιοι υπαλλήλοι. Το συνέδριό μας θα συζητήσει πώς θα αυξήσουμε τη δύναμη των συντεχνιών, έτσι ώστε να έχουν όλοι οι εργάτες στην Ευρώπη φωνή και λόγο στις αποφάσεις που επηρεάζουν τους ίδιους, τις οικογένειές τους και τις κοινότητές τους».

 

Την κύρια ομιλία της πρώτης μέρας του κονγκρέσου έκανε ο Πρόεδρος της Ιρλανδίας, Michael D. Higgins, ο οποίος κάλεσε τους δημόσιους υπαλλήλους και τις συντεχνίες τους να πάρουν μέτρα για τις κλιματικές αλλαγές, την ισότητα των φύλων και μία δικαιότερη οικονομία.

 

Όντας ποιητής και συνδικαλιστής απο χρόνια πρίν, ο Πρόεδρος Higgins υπογράμμισε την ανάπτυξη που έτυχε το Ιρλανδικό κίνημα εργασίας τα τελευταία χρόνια καθώς έκανε μία μικρή αναδρομή στην πλούσια ιστορία που έχει η χώρα στους συνδικαλιστικούς αγώνες.

 

Ο Πρόεδρος αναγνώρισε οτι η ισότητα των φύλων είναι προτεραιότητα για την EPSU αλλά ταυτόχρονα σημείωσε ότι πρέπει να βελτιωθεί η αντιπροσώπευση των γυναικών στις δομές των συντεχνιών.

 

Τέλος ο Πρόεδρος επεσήμανε τις ευρείες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι συντεχνίες μας απο την ψηφιακή μεταμόρφωση της οικονομίας, η οποία επιφέρει μεγαλύτερη αδήλωτη εργασία. Η νέα τεχνολογία δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως ασπίδα για επιστροφή σε αναχρονιστικές εργασιακές πρακτικές. Οι συντεχνίες σημείωσε πρέπει να αντιστρέψουν τη συστηματική παραμέληση και υποβάθμιση της ζωής των εργαζομένων που αντικατοπτρίζεται στην ανασφαλή εργασία.

 

Εκ μέρους της Κύπρου στο συνέδριο παρευρίσκονται η Συντεχνία μας, ΠΑΣΥΔΥ και η ΣΕΚ. Την ΠΑΣΥΔΥ εκπροσωπούν ο συνάδελφος Γενικός Γραμματέας, Γλαύκος Χατζηπέτρου, και η συνάδελφος Υπεύθυνη Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων, Ειρήνη Γιώρκα.

 

 

2η Μέρα

Απο το βήμα του συνεδρίου της EPSU απηύθυνε χαιρετισμό η Γενική Γραμματέας της PSI (Public Service International), Rosa Pavanelli. Η ΓΓ στην ομιλία της ενίσχυσε το ευρωπαϊκό συνδικαλιστικό κίνημα και τόνισε πως οι συντεχνίες δεν πρέπει να φοβούνται να επιδιώξουν μία νέα σχέση μεταξύ κεφαλάιου και εργατικού δυναμικού.

 

Η PSI αντιπροσωπεύει 30 εκατομμύρια εργάτες παγκοσμίως και είναι η παγκόσμια αδελφή συνομοσπονδία της EPSU.

 

Στην ομιλία της η Ρόζα Παβανέλλι, ανέφερε πως οι δημόσιες υπηρεσίες και η ανακατανομή του πλούτου πρέπει να είναι στην καρδιά των συζητήσεων που γίνονται σήμερα για το μέλλον της εργασίας. Μία πρόσφατη έκθεση του OECD έδειξε ότι μέχρι και το 76% του φορολογημένου εισοδήματος των παγκοσμίως φτωχότερων προέρχεται από τις Δημόσιες Υπηρεσίες. Επομένως το να κάνουμε αποκοπές και να ιδιωτικοποιούμε τις Δημόσοες Υπηρεσίες είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να αυξήσουμε τη φτώχια και την ανισότητα.

 

Οι συντεχνίες στον Δημόσιο Τομέα δεν πρέπει να αποθαρρύνονται από αυτά, αλλά πρέπει να παλεύουν για τη βελτίωση των Δημόσιων Υπηρεσιών.

 

Αυτή η χρονιά σηματοδοτεί την 100η επέτειο του International Labour Organisation (ILO) «το μόνο μέρος όπου μας σέβονται ως ισότιμους συνεργάτες με τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις στις διεθνείς δομές», σημείωσε η ΓΓ. Το συνέδριο του ILO θα το σηματοδοτήσει αυτό με μία ευρεία συζήτηση για το μέλλον της εργασίας.

 

Τέτοιες συζητήσεις συνήθως φωτογραφίζουν την τεχνολογία και την ψηφιοποίηση. Η Παβανέλλι υπογράμμισε πως οι εργάτες δεν μπορούν να είναι παθητικοί δέκτες/θύματα των αλλαγών αυτών. Μάλλον οι συντεχνίες θα πρέπει να αναζητήσουν νέες τεχνολογίες και να επιβεβαιώσουν ότι δεν θα είναι επιζήμιες πρός το δημόσιο καλό.

 

Το μέλλον της εργασίας όμως δεν αφορά μόνο την τεχνολογία. Ο ηγέτης της ιταλικής συντεχνίας ζήτησε ανακατανομή του πλούτου στη βάση ενός ανανεωμένου εργατικού συστήματος. Αυτή η ανακατανομή πρέπει να ξεκινήσει από ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης. «Δεν πρέπει να φοβόμαστε να κατονομάσουμε και να δακτυλοδείξουμε τις πολυεθνικές που αποφεύγουν να πληρώσουν τους φόρους τους», ανέφερε.

 

Ένα νέο μοντέρνο σύστημα ανακατανομής των βιομηχανικών σχέσεων πρέπει να εγκαθιδρυθεί στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθώς και η προστασία του δικαιώματος στην απεργία. Υπερασπίζοντας και εμβαθύνοντας τα δικαιώματά μας και τις δημόσιες υπηρεσίες, οι συντεχνίες μπορούν να βρούν μία αυθεντική πρόκληση στην άνοδο της ξενοφοβίας και την ακροδεξιά.

 

Η Παβανέλλι έκλεισε την ομιλία της ανακοινώνοντας οτι η PSI θα διοργανώσει μία μεγάλη εκδήλωση τον επόμενο χρόνο, για να διερευνήσει πώς μπορούμε να συντονίσουμε τους αγώνες μας ενάντια στις αναχρονιστικές πολιτικές και πώς μπορούμε να επανακτήσουμε τις δημοκρατίες ανα το παγκόσμιο. 

 

H Γενική Γραμματέας της PSI, Rosa Pavanelli

 

Όσον αφορά τις εργασίες του συνεδρίου η 2η μέρα περιλάμβανε ακόμη την έγκριση ψηφισμάτων τα οποία αφορούσαν την Ειρήνη, τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την υποστήριξη για τη σύσταση ενός Παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα παρέχει ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες στους πολίτες του και τέλος συζήτηση επί του Προγράμματος Δράσης της EPSU για την επόμενη τετραετία.

 

Τέλος στο απογευματινό μέρος του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε συζήτηση με θέμα «Ιδιωτικοποιήσεις, Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού τομέα και ιδιωτικά οικονομικά: Κερδίζοντας τη μάχη για ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες».

 

 

3η Μέρα

Την τρίτη μέρα του συνεδρίου, Πέμπτη 6 Ιουνίου, οι σύνεδροι εξέλεξαν τη νέα Πρόεδρο της συνομοσπονδίας Mette Nord, η οποία εκλέγηκε χωρίς ανθυποψήφιο.

 

Η Mette Nord, είναι 60 ετών και είναι πρόεδρος της Fagborbundet στη Νορβηγία. Η συντεχνία της αριθμεί 367,000 μέλη και οργανώνει εργάτες αποκλειστικά του δημόσιου τομέα. Πλέον αντιπροσωπεύει 8 εκατομμύρια Δημοσίους Υπαλλήλους μέλη της EPSU.

 

Η Mette είναι αδειούχος νοσοκόμα και έχει πτυχίο στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας. Πριν εργοδοθηθεί ως έμμισθο μέλος της συντεχνίας της εργαζόταν σε οίκο ευγηρίας. Η συνδικαλιστική της πορεία ξεκίνησε όταν εργαζόταν στον οικο ευγηρίας και εκλέγηκε αντιπρόσωπος των συναδέλφων της. Η Mette Nord εκλέγηκε αντιπρόεδρος της συντεχνίας της μεταξύ των ετών 2009-2013 και διετέλεσε επίσης αναπληρώτρια εκπρόσωπος στο Νορβηγικό Κοινοβούλιο. Το 2013 ταυτόχρονα με την εκλογή της ως Πρόεδρος της συντεχνίας της ανέλαβε και τη θέση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Jens Stolenberg. Φέτος θα είναι υποψήφια με το Εργατικό Κόμμα για τις Δημοτικές Εκλογές στο Porsgrunn. Σε όλα τα πόστα που κατείχε, είχε πολιτικές και οργανωτικές υποχρεώσεις και ηγήθηκε αρκετών διαπραγματεύσεων τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

 

H ΠΑΣΥΔΥ εύχεται στη νέα Πρόεδρο, Μette Nord, αλλά και στον επανεκλεγέντα ΓΓ, Jan Willem Goudriaan μία παραγωγική θητεία με πολλές επιτυχίες για το συνδικαλιστικό κίνημα της Ευρώπης!

 

Η νέα Πρόεδρος της EPSU, Mette Nord και ο επανεκλεγείς Γ.Γ. της EPSU, Jan Willem Goudriaan