Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

 

Τα εσωτερικά ελληνικά πράγματα φαίνεται να παίρνουν πλέον μορφή συγκεκριμένη. Η ελληνική οικονομία δείχνει να ξεπερνά τις μείζονες απειλές.

 

Η χρεοκοπία αποσοβήθηκε, η εξυπηρέτηση του χρέους τείνει να καταστεί ελεγχόμενη μεσοπρόθεσμα, τα δημόσια οικονομικά έχουν σταθεροποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, η έξοδος στις αγορές επιτυγχάνεται και συνολικά η οικονομία κινείται σε νέες - αισθητά χαμηλότερες βεβαίως, αλλά πιο ανταγωνιστικές - βάσεις, ικανές να δημιουργήσουν ευκαιρίες και προοπτικές μίας νέας μεγέθυνσης.

 

Ο πολιτικός κίνδυνος επίσης φαντάζει ελεγχόμενος, δεν φαίνεται ούτε αυτός να συγκροτεί μείζονα απειλή για την πορεία της χώρας. Και αυτό γιατί η τρέχουσα αριστερή κυβέρνηση ασκεί φιλελεύθερη κατά βάση πολιτική και η επερχόμενη αντιπολίτευση συνιστά ούλτρα φιλελεύθερη δύναμη.

 

Το αργότερο μέχρι το φθινόπωρο θα έχει ξεκαθαρίσει απολύτως και η εσωτερική πολιτική κατάσταση. Αν μάλιστα από τις προσεχείς εκλογές προκύψει αδιατάρακτη τετραετία για τον νικητή, κοινή είναι η πεποίθηση ότι οι προσδοκίες θα αναγεννηθούν και οι ευκαιρίες υψηλών επιδόσεων θα πολλαπλασιαστούν.

 

Ουσιαστικά η μόνη αβεβαιότητα είναι γεωπολιτική και συνδέεται με τη διαφαινόμενη τουρκική μετατόπιση. Ο μεγάλος εξ Ανατολών γείτονας τελεί σε κατάσταση νευρικότητας δοκιμάζοντας τις ανοχές και τις αντοχές των παραδοσιακών συμμάχων του. Η σύγχρονη Τουρκία του Ταγίπ Eρντoγάν διαμορφώνει σταθερά τα τελευταία χρόνια αντικρουόμενα προς τις ΗΠΑ συμφέροντα και δημιουργεί διαρκώς εντάσεις στις σχέσεις της με την Αμερική.

 

Όσοι παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις δεν κρύβουν ότι με τον καιρό αναπτύσσονται σοβαρές αντιθέσεις, ικανές να κλονίσουν μια σχέση και κατ' επέκταση μια ισορροπία εβδομήντα ετών στην ευρύτερη περιοχή. Η σύγκρουση συμφερόντων είναι εμφανής διά γυμνού οφθαλμού στη Συρία, όπως και το παιχνίδι του Ερντογάν με τους Ρώσους.

 

Όλη η μετατόπιση του τουρκικού εξοπλιστικού προγράμματος προς τη Ρωσία του Πούτιν επιτείνει την ατμόσφαιρα κρίσης στις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ. Το παζάρι των 8-400 με τα F-35 είναι ενδεικτικό της προβληματικοποίησης των σχέσεων.

 

Το Κουρδικό επίσης αποτελεί σοβαρή εστία διαταραχής, καθότι πρέπει να θεωρείται δεδομένη η υποστήριξη των Αμερικανών στους Κούρδους, τους οποίους θεωρούν σταθερούς συμμάχους στην επίμαχη ζώνη της ενεργειακής παραγωγής και των ενεργειακών δρόμων.

 

Ακόμη η διεκδίκηση που αναπτύσσει η Τουρκία για τα αποθέματα φυσικού αερίου της Νοτιοανατολικής Μεσογείου ενισχύει έτι περαιτέρω την ένταση στις σχέσεις με τους Αμερικανούς, οι οποίοι θεωρούν την εναλλακτική αυτή ενεργειακή βάση κομβική για τα συμφέροντά τους στην Ευρώπη.

 

 Επιπροσθέτως οι Αμερικανοί δυσφορούν έντονα για τη σχέση της επίσημης Τουρκίας με τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» της Αιγύπτου και άλλων χωρών της Βόρειας Αφρικής και θεωρούν απολύτως αρνητική την εμπλοκή της γείτονος στην εσωτερική διαπάλη της Λιβύης.

 

Όλες αυτές οι αντιθέσεις πιθανόν να επιταχύνουν τη σύγκρουση μεταξύ των άλλοτε συμμάχων και έτσι να ακολουθήσει μια θερμή περίοδος ανακατατάξεων στην ευρύτερη περιοχή.

 

Γεγονός που αν επισυμβεί μπορεί να μεταφέρει σοβαρές αναστατώσεις και εδώ. Το δυστύχημα είναι ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας έχει τελειώσει, όσο και αν οι γερμανοί σύμμαχοί μας παλεύουν να την κρατήσουν ζωντανή με νύχια και με δόντια, λόγω των δικών τους παραδόσεων και γεωπολιτικών επιδιώξεων.

 

Σε κάθε περίπτωση, ενδεχόμενη τουρκική μετατόπιση είναι ικανή να κλονίσει την ελληνική σταθεροποίηση. Γι' αυτό, αν μη τι άλλο, χρειάζεται προσοχή και μελετημένες κινήσεις από την πλευρά μας.

 

Αντώνης Καρακούσης,
«ΤΟ ΒΗΜΑ», 14.04.2019