Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Νηπιαγωγεία ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Στέγη Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Κύριο θέμα στο 56ο Συνέδριο των Αντιπροσώπων που πραγματοποιήθηκε χθες ήταν οι αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου, που έστω και καθυστερημένα, δικαιώνουν τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και ειδικότερα την Οργάνωσή μας και τους συναδέλφους που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη κατά των μονομερών μέτρων που λήφθηκαν από Κυβέρνηση και Βουλή παραβιάζοντας κατοχυρωμένα δικαιώματά μας.

 

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Χίλτον Παρκ στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος και απηύθυνε ομιλία προς τους Συνέδρους και εξέφρασε τις θέσεις της Κυβέρνησης στα δημοσιοϋπαλληλικά.

 

Στο επίσημο μέρος του Συνεδρίου παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Συλλούρης, Μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, οι Πρόεδροι και τα Μέλη της ΕΔΥ και της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, ο Γενικός Ελεγκτής, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, οι επικεφαλής των Γραφείων στην Κύπρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι.

 

Τις θέσεις της Οργάνωσής μας για το θέμα των προσφυγών εξέθεσε ο Γενικός Γραμματέας Γλαύκος Χατζηπέτρου στην Εισηγητική του Ομιλία, η οποία και εγκρίθηκε από το Συνέδριο.

 

Αναφέρθηκε ο Γλαύκος Χατζηπέτρου στις επανειλημμένες και έγκαιρες προειδοποιήσεις της Οργάνωσής μας για την πορεία της οικονομίας μας προς την καταστροφή λόγω των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα, προειδοποιήσεις που δυστυχώς αγνοήθηκαν πλήρως. Αντίθετα μάλιστα εκρίθη ως ρύθμιση στα προβλήματα της οικονομίας η παραβίαση των δικαιωμάτων των υπαλλήλων του δημοσίου σε ότι αφορά απολαβές, συντάξεις, ανέλιξη κ.α.

 

Η Οργάνωσή μας ακολούθησε τη μόνη πορεία που είχε στη διάθεσή της που ήταν η προσφυγή στη δικαιοσύνη. Τόνισε ο Γλαύκος Χατζηπέτρου ότι με πλήρη συναίσθηση των επιταγών των καιρών η Οργάνωσή μας απέφυγε κινητοποιήσεις και δράσεις που θα επιδείνωναν επικίνδυνα τα οικονομικά προβλήματα και θα οδηγούσαν σε παραπέρα ταλαιπωρίες τους πολίτες.

 

Αναφέρθηκε επίσης ο Γλαύκος Χατζηπέτρου στις πλήρως απαράδεκτες και νομοτελειακά αστήρικτες επίσημες θέσεις για τις αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου και απευθυνόμενος στον Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι θεωρούμε δεδομένο ότι ανεξάρτητα από το τι έχει γραφεί ή λεχθεί θα επιδειχθεί σεβασμός στο δεδικασμένο που αποτελεί θεσμό αναγόμενο στην αρχή του κράτους δικαίου.

 

Στην ομιλία του ο Γ.Γ. αναφέρθηκε και στο θέμα της Αυτονόμησης των Κρατικών Νοσηλευτηρίων και το Γενικό Σχέδιο Υγείας για το οποίο επανατόνισε τις θέσεις της ΠΑΣΥΔΥ και την απόφαση να στηριχθεί το ΓεΣΥ στη βάση των Σχεδιασμών της Καθολικότητας και της Αλληλεγγύης. Αναφερόμενος στο θέμα των Εργοδοτουμένων Αορίστου και Ορισμένου Χρόνου επανάλαβε τη θέση της Οργάνωσής μας για διορισμό τους σε μόνιμες θέσεις, αν ικανοποιούν τα Σχέδια Υπηρεσίας στις οποίες θα διοριστούν.

 

Τις εργασίες του Συνεδρίου, στο οποίο  συμμετείχαν 342 αντιπρόσωποι Επαγγελματικών Κλάδων και Επαρχιακών Τμημάτων, άνοιξε ο Πρόεδρος της Οργάνωσής μας Αντώνης Κουτσούλλης, ο οποίος καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ευχαρίστησε για την ανταπόκρισή του να παραστεί και να απευθύνει ομιλία προς τους συνέδρους.

 

Ευχαρίστησε επίσης τους άλλους επισήμους για την παρουσία τους όπως και τους πρώην Προέδρους της ΠΑΣΥΔΥ και τον πρώην Αν. Γ.Γ. για τη δική τους παρουσία και εξέφρασε σ’ αυτούς θερμές ευχαριστίες για τους αγώνες τους για τα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων.

 

Ο Αντώνης Κουτσούλλης αναφέρθηκε επίσης και στις πολυδιάστατες προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό και επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης. 

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που ακολούθησε το Γενικό Γραμματέα στο βήμα χαρακτήρισε την Εισηγητική του Ομιλία τεκμηριωμένη παρουσίαση πραγματικών γεγονότων σε ότι αφορά τις προσφυγές και τις αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου και πρόσθεσε ότι δεν θα απαντούσε με νομικούς όρους και ότι οι αντιδράσεις της Κυβέρνησης θα αποφασισθούν μετά την απόφαση του Δικαστηρίου στην Έφεση κατά των αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα μέτρα κατά δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων υπενθύμισε ότι αυτά εγκρίθηκαν πριν από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ίδιο και ότι λήφθηκαν για την αντιμετώπιση των μνημονιακών υποχρεώσεων της Κύπρου. Τόνισε ιδιαίτερα ότι όταν ανάλαβε τη διακυβέρνηση τα οικονομικά του κράτους ήσαν αρκετά μόνο για μισθούς ενός μηνός των δημοσίων υπαλλήλων.

 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε ειδική μνεία στο Κυπριακό και τις θέσεις της πλευράς μας για κατάργηση των εγγυήσεων και για την αποχώρηση του κατοχικού στρατού όπως και τις απαράδεκτες απαιτήσεις της άλλης πλευράς για πολιτική ισότητα δικής της ερμηνείας. 

 

Επανάλαβε τέλος τη βαθειά του εκτίμηση για τη συνεργασία με την ΠΑΣΥΔΥ και για την όλη προσφορά των δημοσίων υπαλλήλων για τη στήριξη του κράτους σε χαλεπούς καιρούς.