Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Νεαροί Κύπριοι ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος συμμετείχαν την περασμένη Παρασκευή με μαζική διαδήλωση έξω από τη Βουλή στις δυναμικές κινητοποιήσεις των νέων σε ολόκληρο τον κόσμο εντείνοντας την πίεση στους πολιτικούς για λήψη επειγόντως μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος και ανατροπή της αλλαγής του κλίματος, η οποία με συνεχώς επιδεινούμενες συνέπειες προειδοποιεί για την επερχόμενη καταστροφή εάν δεν εκδηλωθούν άμεσα παρεμβατικές σωστικές ενέργειες. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση νεαρού ακτιβιστή ο οποίος ανάφερε ότι οι πολιτικοί κινητοποιήθηκαν για να σώσουν τις τράπεζες με την εκδήλωση της χρηματοοικονομικής κρίσης ενώ για το περιβάλλον περιορίζονται σε αναποτελεσματικές δηλώσεις.

 

Την ίδια μέρα το διεθνές δίκτυο για Ενεργειακή Δημοκρατία της Ένωσης Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (TUED) πραγματοποίησε στις Βρυξέλλες πορεία με σύνθημα Παγκόσμια Δράση για το Κλίμα, στην οποία συμμετείχαν με ακτιβιστές νέους και συνδικαλιστές, περιβαλλοντιστές και μέλη οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών με το γενικό αίτημα ακτιβιστές για λήψη όλων των αναγκαίων μέρων για να διασφαλίζεται η ενεργειακή επάρκεια και η κοινωνική δραστηριότητα.

 

Την προηγουμένη της πορείας η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Δημοσιοϋπαλληλικών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων ΕΡSU φιλοξένησε σύσκεψη του διεθνούς δικτύου της TUED στην οποία οι ακτιβιστές συζήτησαν πρόγραμμα κοινής δράσης για την προώθηση των αιτημάτων τους για το κλίμα και επάρκεια ενέργειας που θα οδηγήσει σε εφαρμογή της αρχής οι εργαζόμενοι και γενικά ο λαός σε ολόκληρο τον πλανήτη βρίσκονται πάντοτε πάνω από την αναζήτηση του κέρδους.

 

Στη σύσκεψη ο συντονιστής της TUED Sean Sweeney δήλωσε για την όλη εκστρατεία ότι οι νέοι ζητούν δράση και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι άλλοι συναγωνιστές και σύμμαχοι τους ζητούν υιοθέτηση πολιτικής παραγωγής ενέργειας με μειωμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για να περιορισθεί η καταστροφή του περιβάλλοντος και η αλλαγή του κλίματος και να ενισχυθεί η δημόσια ιδιοκτησία των πηγών των αγαθών αυτών και να ασκείται ουσιαστικό και αποτελεσματικός έλεγχος των βασικών στοιχείων. Είναι πλέον πρόδηλο τόσο στην Ευρώπη όπως και σε ολόκληρο τον κόσμο ότι η δράση για προστασία του κλίματος πρέπει να απαλλαγεί από τις τακτικές της αναζήτησης ιδιωτικού κέρδους διότι διαφορετικά αν δεν επιτύχουμε αυτό το στόχο δεν θα είναι δυνατή η οποιαδήποτε μείωση των επικίνδυνων εκπομπών στα επιθυμητά επίπεδα.

 

Ο Γενικός Γραμματέας της EPSU Jan Willem Goudriaan συμφώνησε πλήρως με τις επισημάνσεις του συντονιστή και την επιτακτική ανάγκη για προτεραιότητα σε δράσεις με αίτημα την αποφυγή κλιματικού ολέθρου που θα επηρεάσει το κόσμο της εργασίας και τη ζωή γενικά των πολιτών. Ζητούμε είπε από την ΕΕ να προχωρήσει σε μαζικές δημόσιες επενδύσεις για ανάπτυξη αυτής της αλλαγής. Εκείνο που δεν χρειαζόμαστε είναι οι αυξημένες επιχορηγήσεις και η μειωμένη φορολογία στα κέντρα που μολύνουν τοπ κλίμα.

 

Οι διοργανωτές των εκδηλώσεων για το κλίμα στοχεύουν σε ανάπτυξη πολιτικής προσέγγισης που θα βασίζεται στη δημόσια ιδιοκτησία των συστημάτων ενέργειας και σε προγράμματα που στηρίζουν προγραμματισμένα και αποτελεσματικά στην επικράτηση του δικαίου στο επίπεδο της ΕΕ. Οι ακτιβιστές επισημαίνουν επίσης ότι προβλήματα για το κλίμα και γενικά τη δίκαιη ανάπτυξη οφείλονται και σε προγράμματα συνεταιρισμού για κοινή δράση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΡΡΑ), στην υπερεξάρτηση από τους μηχανισμούς της αγοράς (όπως ο καθορισμός των επιτρεπομένων τιμών για την παρουσία διοξειδίου του άνθρακα και στις επιχορηγήσεις για ιδιωτικές εταιρείες). Δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί μηδενική εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα χωρίς εφαρμογή ενεργειακής δημοκρατίας βασισμένης στην ουσιαστική εμπλοκή των εργαζομένων και των πολιτών.