Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Στις 24 Ιανουαρίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη κατέληξαν σε συμφωνία επί της οδηγίας για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής, δήλωσε η,πρόεδρος της Ομάδας Εργαζομένων της ΕΟΚΕ. Στις 24 Ιανουαρίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη κατέληξαν σε συμφωνία επί της οδηγίας για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής.

 

«Η εν λόγω συμφωνία αποτελεί ένα απτό βήμα προς τη διευκόλυνση της ζωής των Ευρωπαίων εργαζόμενων γονέων και των ατόμων που παρέχουν φροντίδα», δήλωσε η Gaby Bischoff, πρόεδρος της Ομάδας Εργαζομένων της ΕΟΚΕ. Η Ομάδα Εργαζομένων ηγήθηκε της συζήτησης σχετικά με την ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων με ευθύνες φροντίδας εντός της ΕΟΚΕ καταρτίζοντας γνωμοδότηση σχετικά με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής για τους εργαζόμενους γονείς και τα άτομα που παρέχουν φροντίδα, δεδομένων των πιέσεων που ασκούσαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις για αυτήν τη νομοθετική πρωτοβουλία, ως αναπόσπαστο μέρος του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, με στόχο να επιτευχθεί κοινωνική πρόοδος για τους Ευρωπαίους πολίτες.

 

«Επικροτούμε αυτήν τη συμφωνία καθώς θα συμβάλει στην επίτευξη προόδου με την καθιέρωση της άδειας πατρότητας μετ’ αποδοχών διάρκειας 10 ημερών γύρω από την περίοδο του τοκετού. Η άδεια αυτή για τον πατέρα ή τον ισοδύναμο σύντροφο καταβάλλεται όπως αντιστοίχως γίνεται και με την αναρρωτική άδεια, επιτυγχάνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον στόχο της πρότασης για αύξηση της συμμετοχής του πατέρα/συντρόφου. Η μητέρα και ο πατέρας δικαιούνται γονική άδεια, με «επαρκείς» αποδοχές. Το αίτημα αυτό αποτέλεσε βασικό θέμα της εκστρατείας των συνδικαλιστικών οργανώσεων με στόχο να διευκολυνθούν οι γονείς να επιτύχουν καλύτερη ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής. Επιπλέον, τα άτομα που παρέχουν φροντίδα σε άρρωστους συγγενείς θα δύνανται να παίρνουν πενταήμερη άδεια φροντίδας», δήλωσε η Gaby Bischoff.

 

«Οι πολιτικές που αφορούν το ζήτημα της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής αποτελούν εργαλεία που θα επιτρέψουν στις γυναίκες και τους άνδρες να παίρνουν αποφάσεις ισότιμα», δήλωσε η Erika Koller, εισηγήτρια της γνωμοδότησης. «Η συμφωνία αυτή δεν αποτελεί πανάκεια, αλλά σίγουρα είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.»