Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Αγώνες και κατακτήσεις εργαζομένων στην Ευρώπη

 

Ηνωμένο Βασίλειο
Οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου UNISON, GMB και Unite χαιρέτησαν την κατ’ αρχήν συμφωνία για τερματισμό της μακρόχρονης διαφοράς με το Δημοτικό Συμβούλιο στη Γλασκώβη της Σκωτίας με αίτημα την ίση μισθολογική μεταχείριση.

 

Περισσότεροι από 8000 υπάλληλοι του Δημοτικού Συμβουλίου της Γλασκώβης κατήλθαν σε απεργία τον περασμένο Οκτώβρη για άσκηση πίεσης στο Δήμο της πόλης ώστε να τερματισθούν οι μισθολογικές διακρίσεις κατά της πλειοψηφίας των γυναικών υπαλλήλων του Δήμου στους τομείς καθαριότητας, φροντίδας και σίτισης. Η συμφωνία καθορίζει τις αρχές και τη δομή της μισθοδοσίας χιλιάδων γυναικών υπαλλήλων και απομένουν να καθορισθούν και συμφωνηθούν οι ρυθμίσεις για τις διάφορες κατηγορίες του προσωπικού.

 

Κροατία
Η δημοσιοϋπαλληλική συνδικαλιστική οργάνωση της Κροατίας SDLSN ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας μες αρχές για αυξήσεις στα μέλη της με ποσοστό 3% από την 1η Ιανουαρίου 2019 και πρόσθετη αύξηση 2% από την 1η Νοεμβρίου 2019.

 

Συμφωνήθηκε επίσης με την κυβέρνηση της χώρας να γίνουν διαπραγματεύσεις τον προσεχή Απρίλιο και Μάϊο για συγκεκριμένα δικαιώματα των υπαλλήλων και για τις μισθολογικές αυξήσεις του επόμενου χρόνου.

 

Αυστρία
Στην Αυστρία οι συνδικαλιστικές οργανώσεις vida και GPA-djp διέκοψαν τις διαπραγματεύσεις με τον Ερυθρό Σταυρό μετά τη διαπίστωση ότι τα αιτήματα τους ηχούν σε «ώτα μη ακουόντων». Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζητούν βελτιώσεις στη συλλογική σύμβαση ώστε να εξισωθεί με τις αντίστοιχες συμβάσεις των άλλων υπαλλήλων του Ερυθρού Σταυρού.

 

Τα κυριότερα αιτήματα αφορούν πενθήμερη εβδομάδα εργασίας, επέκταση της άδειας ανάπαυσης, βελτιώσεις στην εργασία βάρδιας και αύξηση των επιδομάτων για νυκτερινή εργασία και εργασία τις Κυριακές. Ζητείται επίσης καθορισμός εθνικής πολιτικής για τα χορηγούμενα διαλείμματα στην εργασία και τα επιδόματα για χάρη ων παιδιών των υπαλλήλων για τα οποία εφαρμόζονται διαφορετικές πολιτικές στις διάφορες επαρχίες της χώρας.

 

Γερμανία
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των υπαλλήλων υπηρεσιών και ενέργειας στη Γερμανία ver.di και IGBCE πραγματοποίησαν προειδοποιητικές στάσεις εργασίας στις 15 και 16 Ιανουαρίου στην ηλεκτροπαραγωγό εταιρεία Uniper για άσκηση πίεσης στην εργοδοτική πλευρά να προσφέρει καλύτερους όρους απολαβών.

 

Η συνδικαλιστική πλευρά ζητά αυξήσεις 6.8% για περίοδο ενός έτους και αύξηση 160 ευρώ για τους μαθητευόμενους. Η εταιρεία πρόσφερε μόνο 1.8% αύξηση από το Μάρτιο 2019 και 2.2% το 2020. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις απαντούν ότι οι αυξήσεις αυτές ουσιαστικά σημαίνουν μείωση των απολαβών γιατί δεν καλύπτουν ούτε το ποσοστό του πληθωρισμού και εάν η εργοδοτική πλευρά δεν προχωρήσει σε βελτίωση της προσφοράς της θα ακολουθήσουν γενικές απεργίες.

 

Ιταλία
Οι Ιταλικές συνδικαλιστικές ομοσπονδίες ιατρών, κτηνιάτρων και διευθυντών νοσοκομείων CGIL, CSIL και UIL πραγματοποίησαν εθνική διαδήλωση διαμαρτυρίας στις 17 Ιανουαρίου για να προβάλουν το γεγονός ότι η συλλογική σύμβαση που αφορά τα μέλη τους είχε συμφωνηθεί πριν 10 χρόνια και από τότε έχει αδρανοποιηθεί. Επισημαίνεται ότι η σύμβαση αυτή είναι η μοναδική που δεν έχει ανανεωθεί στη Ιταλία.

 

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις διαμαρτύρονται επίσης και για τον υπέρογκο φόρτο εργασίας των μελών τους και τη μείωση του προσωπικού όπως και για την πρόσφατη τροποποίηση του προϋπολογισμού με ην οποία αποκλείεται επαναδιαπραγμάτευση της συλλογικής σύμβασης. Στα ίδια πλαίσια οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προκήρυξαν και νέα απεργία στις 25 Ιανουαρίου και νέες κινητοποιήσεις το Φεβρουάριο.

 

Ολλανδία
Η δημοσιοϋπαλληλική συντεχνία της Ολλανδίας FNV πραγματοποίησε στις 14 Ιανουαρίου διαδήλωση διαμαρτυρίας από νέους υπαλλήλους κατά της άρνησης της Κυβέρνησης να επιλύσει τα σοβαρά προβλήματα της υπηρεσίας με άμεσο επακόλουθο οι νέοι υπάλληλοι να βρίσκονται σε μακροχρόνια αναμονή για εξασφάλιση στήριξης.

 

Οι καθυστερήσεις οφείλονται στην υποστελέχωση των υπηρεσιών ως αποτέλεσμα της αποχώρηση των υπαλλήλων από τη δημόσια υπηρεσία λόγω ανεπαρκών απολαβών και δυσμενών όρων απασχόλησης.

 

Η συνδικαλιστική πλευρά ζητά πρόσθετες επιδοτήσεις της υπηρεσίας με συνολικό ποσό 750 εκατομμυρίων ευρώ και τερματισμό του συστήματος ανταγωνιστικής προσφοροδότησης το οποίο έχει οδηγήσει σε μειώσεις προσωπικού για να επιτυγχάνεται μείωση των δαπανών.

 

Ισπανία
Στην Ισπανία μετά από τη συνεδρία της γενικής ομάδας διαπραγματεύσεων που καλύπτει τη δημόσια υπηρεσία οι συνδικαλιστικές οργανώσεις του τομέα FSC-CCOO επέκριναν την κυβέρνηση για την αποτυχία της να διασφαλίσει την πραγματοποίηση διαβουλεύσεων με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για τις συνθήκες εργασίας τριών εκατομμυρίων δημοσίων υπάλληλων προτού δημοσιευθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.

 

Η συνδικαλιστική πλευρά ζητά επίσης προώθηση 35ώρου εβδομαδιαίας εργασίας, τερματισμό των επιδομάτων αντικατάστασης στις προσλήψεις, εγγυημένες αυξήσεις μισθών σε συσχετισμό με την οικονομική ανάπτυξη, επίλυση του προβλήματος του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δυο φύλων και επέκταση της άδειας πατρότητας σε ολόκληρη τη δημόσια υπηρεσία.

 

Νορβηγία
Η δημοσιοϋπαλληλική συνδικαλιστική οργάνωση της Νορβηγίας Fagforbundet ανακοίνωσε την έναρξη στις 14 Ιανουαρίου της νομικής της επέμβασης κατά της πολυεθνικής εταιρείας κοινωνικής προστασίας Aleris.

 

H συνδικαλιστική πλευρά προσέφυγε στη δικαιοσύνη εκ μέρους των μελών της οι οποίοι υποστηρίζουν ότι είναι υπάλληλοι της εταιρείας και όχι σύμβουλοι της όπως ισχυρίζεται η ίδια. Με την ιδιότητα του αυτεργοδοτούμενου οι σύμβουλοι έχουν πολύ λιγότερα δικαιώματα και ως αποτέλεσμα η εταιρεία τους εκμεταλλεύεται για παράδειγμα με τον εξαναγκασμό τους για αυξημένο ωράριο εργασίας.

 

Η Fagforbundet εκτιμά την περίπτωση αυτή ως μεγάλης σημασίας πρόκληση για καταπολέμηση του κοινωνικού ντάμπιγκ και τονίζει ότι εάν επιτραπεί η συνέχιση τέτοιων πολιτικών από τις εταιρείες όχι μόνο θα επηρεάζονται δυσμενώς οι εργαζόμενοι αλλά θα υποβιβάζεται και η ποιότητα της υπηρεσίας σε περιπτώσεις εργασίας ευπαθών ομάδων.

 

Ισπανία
Στις 14 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε πανεθνική διαμαρτυρία των πυροσβεστών της Ισπανίας στα πλαίσια της εκστρατείας τους κατά της μονομερούς δράσης της κυβέρνησης για τροποποίηση των όρων απασχόλησης τους. Η νέα κινητοποίηση ακολούθησε την απεργία που πραγματοποιήθηκε από τις 19 Δεκεμβρίου μέχρι τις 2 Ιανουαρίου.

 

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των Ισπανών πυροσβεστών υποστηρίζουν ότι οι προτεινόμενες αλλαγές υπονομεύουν την ανελικτική εξέλιξη στην πυροσβεστική υπηρεσία και κατ’ ακολουθίαν και τα δικαιώματα αφυπηρέτησης. Έντονη οργή εκδηλώνεται κατά της κυβέρνησης η οποία προσπάθησε να εισαγάγει τις αλλαγές χωρίς προηγούμενη διαβούλευση ή διαπραγμάτευση με τη συνδικαλιστική πλευρά.