Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Από το Ενημερωτικό Δελτίο της EPSU

 

Ιρλανδία

Με ποσοστό 95% τα μέλη των συντεχνιών Νοσηλευτικού Προσωπικού και Μαιών ΙΝΜΟ σε υπηρεσίες υγείας του δημοσίου στην Ιρλανδία ψήφισαν τη συμμετοχή τους σε 24ωρη απεργία για στήριξη του αιτήματός τους για ισότιμη μισθολογική μεταχείριση. Στην 100χρονη ιστορία της ΙΝΜΟ αυτή είναι μόνο η δεύτερη φορά που τα μέλη της κατέρχονται σε απεργία. Η προηγούμενη απεργία πραγματοποιήθηκε πριν 20 χρόνια το 1999.

 

Επισημαίνεται ότι οι χαμηλότερες αμοιβές του νοσηλευτικού προσωπικού στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας δημιουργούν προβλήματα στις προσλήψεις προσωπικού και είναι υπεύθυνες για την υποστελέχωση των υπηρεσιών με συνακόλουθη την ανεπαρκή εξυπηρέτηση των ασθενών. Το νοσηλευτικό και μαιευτικό προσωπικό, το οποίο διαθέτει πλήρη επιστημονική κατάρτιση, συγκαταλέγεται μεταξύ των χαμηλότερα αμειβομένων εργαζομένων ισότιμης κατάρτισης ενώ στη περίπτωση του ισχύει και εβδομαδιαίο ωράριο περισσοτέρων ωρών εργασίας.

 

Η ΙΝΜΟ σε ανακοίνωση της κατέγραψε τις διαφορές του μισθολογίου. Ο μισθός Staff Nurse μετά από ένα χρόνο υπηρεσίας είναι 31,110 ευρώ και μετά από 15 χρόνια 45,701 ευρώ. Για τους Occupational Therapists οι αντίστοιχοι μισθοί είναι 37,784 και 52,059, για Radiorapher 36,228 και 50,040, για Respiratoral Technician 37,423 και 53,372 και για εκπαιδευτικούς δημοτικής εκπαίδευσης 37,804 και 58,662.

 

Η Πρόεδρος της ΙΝΜΟ Martina HarkinKelly δήλωσε για την καθολική κινητοποίηση των μελών. Δεν γνωρίζω έστω μια νοσηλεύτρια ή μαία που επιζητεί την απεργία. Μοναδική μας επιθυμία είναι να εκτελούμε την εργασία μας που την αγαπούμε, όμως η υποστελέχωση δεν μας το επιτρέπει. Φθάσαμε σε σημείο κατάρρευσης και ενωμένοι, νοσηλευτικό και μαιευτικό προσωπικό απαιτούμε ισότιμη αμοιβή γιατί και οι ασθενείς μας αξίζουν καλύτερη φροντίδα. Είναι ώρα η κυβέρνηση να ακούσει το αίτημα και να επιλύσει το πρόβλημα με οριστική και παντοτινή ρύθμιση.

 

Πορτογαλία

Το προσωπικό ης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας συμμετείχε σε απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 18 Δεκεμβρίου μέχρι τις 2 Ιανουαρίου σε αντίδραση κατά των σχεδίων της κυβέρνησης να τροποποιήσει τους κανονισμούς για απολαβές και αφυπηρέτηση του προσωπικού και άλλους όρους υπηρεσίας. Η συνδικαλιστική πλευρά όχι μόνο απορρίπτει τις προτεινόμενες τροποποιήσεις αλλά εκφράζει και ιδιαίτερη οργή για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε εφαρμογή των τροποποιήσεων χωρίς προηγούμενη διαπραγμάτευση με τη συνδικαλιστική πλευρά.

 

Οι εργαζόμενοι μέσω των συντεχνιών τους έχουν υποβάλει αιτήματα για κατοχύρωση του βασικού μισθού και των επιδομάτων για καθήκον αναμονής κλήσης (on call) και υπερωριακής εργασίας όπως και ειδικό επίδομα για επικίνδυνη και δυσχερή εργασία. Ζητούνται επίσης βελτιώσεις στη διαδικασία ανέλιξης και προστασίας σε πυροσβέστες που τραυματίζονται κατά την εκτέλεση της εργασίας τους όπως και βελτιωμένα προγράμματα κατάρτισης.

 

Γερμανία

Αίτημα για μισθολογικές αυξήσεις 6% θέτει η συνδικαλιστική οργάνωση των δημοσίων υπαλλήλων της Γερμανίας για το δημοσιοϋπαλληλικό προσωπικό 3,3 εκατομμυρίων στις περιφερειακές κυβερνήσεις της χώρας. Το αίτημα της συνδικαλιστικής πλευράς περιλαμβάνει και ελάχιστη αύξηση 200 ευρώ για χαμηλόμισθους και αύξηση 100 ευρώ για εκπαιδευομένους με ταυτόχρονη δέσμευση για πρόσληψη τους μετά από την επιτυχή κατάρτισή τους.

 

Η συνδικαλιστική πλευρά υπογραμμίζει ότι η οικονομική ανάπτυξη και τα δημοσιονομικά των περιφερειακών κυβερνήσεων επιτρέπουν τις αιτούμενες αυξήσεις και με την παραχώρηση τους θα στηριχθεί περαιτέρω η οικονομία.

 

Ιταλία

Οι τρεις κύριες συνδικαλιστικές ομοσπονδίες της Ιταλίας ομόφωνα απορρίπτουν τον προϋπολογισμό της Κυβέρνησης για το 2019 τον οποίο χαρακτηρίζουν λανθασμένο, μονομερή και ανεπαρκή για προαγωγή ανάπτυξης, και προσέλκυση επενδύσεων.

 

Για στήριξη των αιτημάτων τους οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προγραμματίζουν πανεθνική διαδήλωση αργότερα μέσα στον Ιανουάριο. Τονίζουν επίσης ότι ο προϋπολογισμός δεν προσφέρει εχέγγυα για επενδύσεις στην κοινωνική υποδομή ιδιαίτερα στη δημόσια υγεία και την εκπαίδευση και απουσιάζουν πρόνοιες για ανανέωση ων συλλογικών συμβάσεων στο δημόσιο τομέα και δεν υπάρχει πρόβλεψη για τερματισμό της απαγόρευση νέων προσλήψεων στη δημόσια υπηρεσία.

 

Ουγγαρία

Δεκαέξι συνδικαλιστικές οργανώσεις προωθούν από κοινού εκστρατεία κατά του «νόμου σκλάβων» που προωθεί η κυβέρνηση με πρόνοιες για σημαντικές αλλαγές στα ωράρια εργασίας και αύξηση των υπερωριακής εργασίας από 250 σε 400 ώρες ετησίως. Το συνδικαλιστικό κίνημα διοργάνωσε πανεθνική διαδήλωση κατά του προτεινόμενου κυβερνητικού νόμου στις 8 Δεκεμβρίου και νέα διαδήλωση ακολούθησε στις 5 Ιανουαρίου. Τις κινητοποιήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων στηρίζουν και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

 

Το συνδικαλιστικό κίνημα ζητά απόσυρση της πρότασης της κυβέρνησης για αύξηση υπερωριακή εργασίας χωρίς αποζημίωση, και αντίθετα ζητά αύξηση απολαβών για τους δημοσίους υπαλλήλους και τροποποιήσεις υπέρ των εργαζομένων στο νόμο περί απεργιών όπως και στο σχέδιο συντάξεων.

 

Ισπανία

Σύμφωνα με νομοθεσία που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα από την 1η Ιανουαρίου παραχωρείται στους δημοσίους υπαλλήλους αύξηση 2.25% και σε περίπτωση πλεονάσματος στον προϋπολογισμό 0.3% θα παραχωρηθεί πρόσθετη αύξηση 0.25% τον Ιούλιο και νέα πρόσθετη αύξηση 0.25% εάν υπάρξει οικονομική ανάπτυξη 2.25% ή περισσότερο.

 

Η συνδικαλιστική πλευρά πέραν των μισθολογικών αυξήσεων που συμφωνήθηκαν θα ζητήσει σε συνάντηση με την επίσημη πλευρά αργότερα αυτό το μήνα νέες προσλήψεις στη δημόσια υπηρεσία και τερματισμό στους περιορισμούς στις προσλήψεις. Ζητούν επίσης διαπραγματεύσεις για το ωράριο εργασίας, πρόωρη συνταξιοδότηση και γενικά αποκατάσταση δικαιωμάτων που καταργήθηκαν από τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

 

Ηνωμένο Βασίλειο

Επισκόπηση που διενήργησε η συνδικαλιστική οργάνωση των δημοσίων υπαλλήλων καταδεικνύει πολύ χαμηλά επίπεδα ικανοποίησης των υπαλλήλων του δημοσίου για τις απολαβές τους. Η επισκόπηση κατέγραψε μόνο 12% – 14% ικανοποιημένο προσωπικό στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και 21% στο Υπουργείο Φορολογίας και Τελωνείων που είναι το τρίτο σε μέγεθος Υπουργείο της χώρας.

 

Η ικανοποίηση έπεσε σχεδόν στο μηδέν με το 1% σε ερώτηση για σύγκριση της εργασίας στο δημόσιο με εργασία σε κλάδους του ιδιωτικού τομέα. Η συνδικαλιστική πλευρά θα εντείνει την εκστρατεία της για αυξήσεις απολαβών με τη διοργάνωση μαχητικών διαδηλώσεων, με συναντήσεις με υπουργούς και τμηματάρχες και με ψηφοφορία για απεργιακές κινητοποιήσεις.