Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών και της Νομικής Υπηρεσίας θα εφεσιβληθεί η  απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου ημερομηνίας 27 Νοεμβρίου 2018 στις συνεκδικαζόμενες υποθέσεις 898/2013 και άλλες, ΑΥΓΟΥΣΤΗ κ.ά. v. Δημοκρατίας, με την οποία οι πρόνοιες του άρθρου 3 του περί της Μείωσης των Απολαβών και των Συντάξεων των Αξιωματούχων, Εργοδοτουμένων και Συνταξιούχων της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα Νόμου του 2012 (Νόμος 168(Ι)/2012, όπως τροποποιήθηκε) κρίθηκαν αντισυνταγματικές στο μέτρο που περιορίζουν το αποκρυσταλλωμένο δικαίωμα στη σύνταξη των αιτητών. 

 

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, η απόφαση λήφθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν προχθές ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Χρίστος Πατσαλίδης.

 

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του  Διοικητικού Δικαστηρίου αφορούσε 115 Προσφυγές και εκδόθηκε στις 27 Νοεμβρίου. Με δεδομένο ότι η ακυρωτική απόφαση δημιουργεί απόλυτο δεδικασμένο και ισχύει έναντι πάντων (erga omnes), εξ αυτής θα είχαν άμεσο όφελος όλοι οι επηρεαζόμενοι συνταξιούχοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα, έστω και αν δεν μετείχαν στη δίκη. Κατ’ ακρίβεια από την ημερομηνία της απόφασης θα αποκαθίστατο η σύνταξη 21,500 συνταξιούχων που, αξίζει να σημειωθεί, ότι με βάση τις πρόνοιες του άρθρου 3 του Νόμου 168(Ι)/2012 από τον Δεκέμβριο του 2012 μέχρι σήμερα, έχουν συνολικές μειώσεις 392 εκατομμυρίων ευρώ και ο κάθε ένας κατά μέσον όρο συνολική μείωση στη σύνταξη του ύψους 18,000 ευρώ.

 

Στην απόφασή της η Πρόεδρος του Διοικητικού Δικαστηρίου, στηριζόμενη στην απόφαση της Πλήρους Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Μαρία Κουτσελίνη-Ιωαννίδου και Άλλοι, υπ’ Αρ. 740/2011 και άλλες, ημερομηνίας 07.10.2014, έκρινε ότι το άρθρο 3(β) του περί της Μείωσης των Απολαβών και των Συντάξεων των Αξιωματούχων, Εργοδοτουμένων και Συνταξιούχων της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα Νόμου του 2012 (Νόμος 168(Ι)/2012, όπως τροποποιήθηκε) καταστρατηγεί το Άρθρο 23 του Συντάγματος και επομένως είναι αντισυνταγματικό, επειδή με αυτό τέθηκε «δια νόμου ανεπίτρεπτος (δηλαδή μη προβλεπόμενος) περιορισμός σε περιουσιακό ή ιδιοκτησιακό δικαίωμα των αιτητών και συγκεκριμένα το συμβατικό, κεκτημένο και αποκρυσταλλωμένο δικαίωμά τους στη σύνταξη, το οποίο πηγάζει από συμπλήρωση υπηρεσίας σε συντάξιμη θέση». Περαιτέρω τονίστηκε ότι ούτε η Αιτιολογική Έκθεση ούτε το Προοίμιο του Νόμου αποκαλύπτουν κάποιον από τους επιτρεπτούς στο άρθρο 23.3 του Συντάγματος περιορισμούς του δικαιώματος της ιδιοκτησίας.

 

Είναι με έκπληξη, αλλά και δικαιολογημένη πικρία, που πληροφορηθήκαμε την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών και της Νομικής Υπηρεσίας να εφεσιβάλουν την υπό αναφορά απόφαση, δοθέντος ότι δεν είχε εφεσιβληθεί η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου ημερομηνίας 15 Νοεμβρίου 2016, στις συνεκδικαζόμενες Προσφυγές Αρ. 740/2011 και άλλες, Αυξέντης Αυξεντίου κ.α. v. Κυπριακής Δημοκρατίας, ημερομηνίας, που και αυτή κατά βάση στηρίχτηκε στην Κουτσελίνη (ανωτέρω). Ενδεικτικά παραθέτω πιο κάτω σχετικό απόσπασμα:

 

«Εξετάσαμε το ζήτημα με προσοχή και καταλήξαμε να συμφωνήσουμε με την πλευρά των αιτητών, ότι όντως η απόφαση (πλειοψηφίας) ημερομηνίας 7.10.2014 της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις συνεκδικαζόμενες Προσφυγές Αρ. 740/11 και άλλες ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ-ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ κ.α. ν. ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΜΕΣΩ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ κ.α., έχει κρίνει τα εκεί εγειρόμενα ζητήματα, με τρόπο που δίνει πλήρεις απαντήσεις και σαφή κατεύθυνση για το πώς πρέπει να κριθεί ο συγκεκριμένος λόγος ακύρωσης (ισχυριζόμενη παραβίαση του άρθρου 23 του Συντάγματος) και στην παρούσα περίπτωση».

 

Τελειώνοντας ευχόμαστε στους συνταξιούχους μας ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και υπομονή.

 

(Γλ. Χατζηπέτρου)
Γεν. Γραμματέας