Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Πανελλαδική ήταν η 24ωρη απεργία την περασμένη Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2018, που είχε και κάλυψε όλους τους τομείς με ειδικές ρυθμίσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς τα οποία έγιναν στάσεις εργασίας, ακτοπλοϊκά δρομολόγια δεν πραγματοποιήθηκαν τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες υπολειτούργησαν, ενώ στα νοσοκομεία λειτούργησαν με προσωπικό ασφαλείας.

 

Η ΓΣΕΕ καλούσε όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους, στην 24ωρη γενική απεργία και στο συλλαλητήριο των συνδικάτων, που πραγματοποιήθηκε στις 11 το πρωί, στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Με βασικό σύνθημα «απεργούμε-αγωνιζόμαστε- διεκδικούμε», ο κόσμος της μισθωτής εργασίας απαίτησε την «κατάργηση φοροεπιδρομής, 751 ευρώ ενιαίο κατώτατο μισθό, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, εργασία για όλους, δίκαιο και βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης χωρίς καμία περικοπή σε συντάξεις και παροχές».

 

Οι βασικές διεκδικήσεις της ΓΣΕΕ συνοψίζονται, ως εξής:

«-Άμεση αναμόρφωση του προϋπολογισμού έτους 2019. Άμεση επιστροφή των παράνομων μειώσεων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, επιδόματα γιορτών και επιδομάτων αδείας.

– Εθνικό οικονομικό σχεδιασμό τεχνολογικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης με ρήτρες κοινωνικής προστασίας στη βάση των θέσεων της ΓΣΕΕ, που θα ανατρέπει το περιβάλλον ύφεσης, αποβιομηχάνισης, απολύσεων, επισφαλούς και αδήλωτης εργασίας, ανεργίας, φτωχοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού.

– Προαγωγή της κοινωνικής ασφάλισης με την εγγύηση του κράτους, με διασφάλιση της βιωσιμότητας και των παροχών των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και επαναφορά των κύριων και επικουρικών συντάξεων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης.

– Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακούφισης των ανέργων. Καμία εξαίρεση από την εργατική προστασία, λόγω ηλικίας. Επείγοντα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τις απολύσεις και των θέσεων πλήρους και σταθερής εργασίας στη βάση των θέσεων της ΓΣΕΕ. Ρητή νομοθετική απαγόρευση απολύσεων σε επιχειρήσεις που λαμβάνουν οποιασδήποτε μορφής επιδότηση (θέσεων εργασίας, ασφαλιστικών εισφορών). Πλήρης αποκατάσταση του προνομίου των εργατικών απαιτήσεων. Αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τις ομαδικές απολύσεις. Σεβασμός στην αργία της Κυριακής. Προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και επέκταση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Προστασία επαγγελματικών ειδικοτήτων και σύνδεση με επαγγελματικά δικαιώματα. Αυστηρή προστασία των όρων εργασίας και της απασχόλησης ευάλωτων σε διακρίσεις και βία ομάδων.

– Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με κυρίαρχα το δικαίωμα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και το δικαίωμα απεργίας. Άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και μετέπειτα καθορισμός του ύψους του, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με αποκατάσταση της καθολικής της δέσμευσης.

– Μόνιμη και αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας-ρητή απαγόρευση πλειστηριασμού της.

– Δίκαιο φορολογικό σύστημα.

– Πρόσβαση όλων σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με επαρκή χρηματοδότηση του συστήματος υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλειας. Σταθερές πολιτικές για την οικογένεια και το παιδί, τις πολυμελείς και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

– Ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση της υπηρεσιακής ικανότητας των ελεγκτικών μηχανισμών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

– Δίκαιη μεταναστευτική πολιτική».

 

«Κατώτατο μισθό 751 ευρώ, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, δουλειά για όλους, καθολική κοινωνική πρόνοια, κατάργηση της φοροεπιδρομής, ακατάσχετη πρώτη κατοικία, είναι τα βασικά αιτήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ με τα οποία κάλεσαν σε γενική απεργία την Τετάρτη», έγραψε σε ανταπόκριση της από την Αθήνα η εφημερίδα Wiener Zeitung και αναμετάδωσε η «Deutsche Welle». Η αυστριακή εφημερίδα παρατηρεί: «Οι δεκάδες κινητοποιήσεις από την αρχή της κρίσης έχουν κουράσει τους Έλληνες. Η αναπόφευκτη συνέπεια: μετά την έκφραση οργής και δυσαρέσκειας ακολούθησε ο λήθαργος. Κι ας έχει ο πληθυσμός πολλούς λόγους να κατέβει στους δρόμους. Διότι οι Έλληνες γίνονται ολοένα και φτωχότεροι. Οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών στην Αθήνα είναι μόλις 14% χαμηλότερες από ότι στο Βερολίνο λόγω των αυξημένων καταναλωτικών φόρων και άλλων εισφορών. Παράλληλα ο μέσος μισθός μειώθηκε κατά 300 ευρώ μέσα σε μια οκταετία από 1.450 ευρώ το 2010 σε 1.120 το 2018. Την ίδια στιγμή πολλοί δεν έχουν δουλειά, η ανεργία μάλιστα αυξήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, γεγονός που οφείλεται στο τέλος της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου. Το 2017 το αρνητικό ποσοστό αποταμίευσης έφθασε σε ύψος ρεκόρ 7,2%.

 

Πιο συγκεκριμένα: Την ώρα που το εισόδημα των νοικοκυριών βρίσκονταν στα 115 δις ευρώ, οι δαπάνες τους έφθασαν τα 123 δις, ήταν δηλαδή 7,2% υψηλότερες. Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα βγήκε στις 20 Αυγούστου από τα μνημόνια, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα βελτίωση. Και η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα συνεχίζει την σκληρή πολιτική λιτότητας. Οι προοπτικές για την Ελλάδα κάθε άλλο παρά θετικές κρίνονται. Και σε αυτό δεν θα αλλάξει τίποτα η νέα γενική απεργία».