Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Με αφορμή το πρόσφατο γεγονός απειλής για σωματική βία εναντίον συνάδελφου Επιθεωρητή Εργασίας από εργολάβο ανεγειρόμενης κατοικίας, η Συντεχνία καταδικάζει απερίφραστα τέτοιες συμπεριφορές από μερίδα εργοδοτών.

 

Οι συμπεριφορές αυτού του τύπου όχι μόνο μειώνουν το έργο του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αλλά και υποβιβάζουν κάθε έννοια ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας και εκθέτουν την Κύπρο διεθνώς. Ως ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κυπριακή Δημοκρατία ανήκει σε μια οικογένεια όπου η εργασιακή ασφάλεια και υγεία δεν είναι απλά Οδηγίες, Νομοθεσίες και Κανονισμοί αλλά είναι η συνειδητή και έμπρακτη εφαρμογή πρακτικών μέτρων για προστασία της ανθρώπινης ζωής, της αρτιμέλειας και της υγείας στον καθημερινό αγώνα για το μεροκάματο, χωρίς οποιαδήποτε εξαίρεση.

 

Οι Επιθεωρητές Εργασίας αναμένεται ότι και στην Κύπρο, όπως και στα άλλα Κράτη Μέλη της Ευρώπης δεν θα βρίσκουν απέναντι τους τέτοιες συμπεριφορές, αλλά εργοδότες που θα είναι πρόθυμοι να τους ακούσουν και να λάβουν τα επιβαλλόμενα μέτρα συμμόρφωσης με τη νομοθεσία για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία. Αναμένεται ότι όλοι οι εργοδότες θα αναγνωρίσουν ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία και θα εφαρμόσουν κατ’ ελάχιστον αυτά που καθορίζει η σχετική Νομοθεσία.

 

Είναι πραγματικά άξιο απορίας πως ορισμένοι απειλούν και απαξιούν το λιγοστό προσωπικό ενός Τμήματος που εντέλλεται να εφαρμόζει τη σχετική Ευρωπαϊκή και Εθνική νομοθεσία που σε τελική ανάλυση προβλέπει και για τη ΔΙΚΗ τους προστασία.

 

Ακόμη περισσότερο μας λυπεί το γεγονός ότι ο εμπλεκόμενος εργολάβος στην πιο πάνω περίπτωση έκρινε ορθό να προχωρήσει στην «καταγγελία» του συνάδελφου Επιθεωρητή Εργασίας γιατί «τόλμησε» να επιθεωρήσει το εργοτάξιο της ανεγειρόμενης κατοικίας και να «ενοχλήσει» τους εργαζόμενους στο χώρο αυτό.

 

Η ΠΑΣΥΔΥ θα συνεχίσει να στηρίζει το προσωπικό του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας στο έργο του και προειδοποιεί ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές στην Κύπρο του 2018. Ταυτόχρονα, αναμένει ότι ο κάθε Επιθεωρητής Εργασίας που βρίσκεται αντιμέτωπος με τέτοιου τύπου συμπεριφορές θα έχει την αναγκαία στήριξη από την πολιτεία και τέτοιου είδους συμπεριφορές εναντίον του θα καταγγέλλονται άμεσα στην Αστυνομία για να λαμβάνονται τα προβλεπόμενα μέτρα.

 

Η Συντεχνία αναμένει ότι η πολιτεία θα εξεύρει τους αναγκαίους μηχανισμούς που θα αποτρέπουν μελλοντικά τέτοια κρούσματα εναντίον του προσωπικού του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας αλλά και κάθε δημοσίου υπαλλήλου που εκτελεί τα καθήκοντα που του ανατέθηκαν. Τέτοιες συμπεριφορές προκαλούν το δημόσιο αίσθημα και ταυτόχρονα παραβιάζουν το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και τις σχετικές Συμβάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για διασφάλιση της προστασίας του προσωπικού που εκτελεί τα καθήκοντά του στους χώρους εργασίας.