Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Ως σημαντική πρωτοβουλία η οποία συμβάλλει στις προσπάθειες για διασφάλιση της επαγγελματικής και της εργασιακής ταυτότητας του νοσηλευτικού προσωπικού χαρακτήρισε ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου την 3η πολυθεματική επιστημονική ημερίδα με θέμα «Επικοινωνία και Υγεία» που διοργανώθηκε από τους Κλάδους Γενικού Νοσηλευτικού και Νοσηλευτικού Προσωπικού Ψυχικής Υγείας της Οργάνωσής μας την Τρίτη 6 Νοεμβρίου στο Αμφιθέατρο των Γραφείων ΠΑΣΥΔΥ στην Αίθουσα Συνεδρίων Μιχαλάκης Καραολής.

 

Οι δύο Νοσηλευτικοί Κλάδοι μας συνεργάστηκαν για τη διοργάνωση της Ημερίδας με το Πρόγραμμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στην προσπάθειά τους για υποστήριξη των μελών τους με την προσφορά δωρεάν ευκαιριών Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης. Τη ημερίδα παρακολούθησαν 300 νοσηλευτές, στους οποίους με το πέρας του επιμορφωτικού προγράμματος επιδόθηκε και πιστοποιητικό παρακολούθησης 5 ωρών.

 

Τους επισήμους και άλλους προσκεκλημένους όπως και τους συμμετέχοντες συναδέλφους καλωσόρισαν και χαιρέτησαν οι διοργανωτές, οι οποίοι και αναφέρθηκαν στους στόχους της εκδήλωσης.

 

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κλάδου Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού Ψυχικής Υγείας, η καθηγήτρια του Προγράμματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Συντονίστρια του Προγράμματος Νοσηλευτικής Ζωή Ρούπα και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πανεπιστημίου Νίκος Καρτακουλλής.

 

Ο Πρόεδρος του Κλάδου Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού σ. Πρόδρομος Αργυρίδης στο χαιρετισμό του χαρακτήρισε τη συμμετοχή των συναδέλφων στην ημερίδα ένδειξη της αναγνώρισης αλλά και της εκτίμησής τους για το επίπεδο αυτών των επιμορφωτικών προγραμμάτων των Κλάδων γεγονός που κατ’ επέκταση ερμηνεύεται και ως αναγνώριση του έργου της Οργάνωσής μας. Η προσφορά των προγραμμάτων αυτών, πρόσθεσε ο σ. Αργυρίδης, αποτελεί εκπλήρωση χρέους προς τα μέλη τα οποία παραμένουν στους επαγγελματικούς μας Κλάδους καταδεικνύοντας με αυτή τους τη στάση την εμπιστοσύνη τους προς την Οργάνωσή μας.

 

Ο Πρόδρομος Αργυρίδης είπε πως το φετινό θέμα της Ημερίδας «Επικοινωνία και Υγεία» τέθηκε με ευστροφία από την Οργανωτική Επιτροπή με την πεποίθηση ότι θα ενισχύσει το νοσηλευτικό μας προσωπικό στο χώρο της εργασίας και θα συμβάλει ώστε να είναι επικοινωνιακά καλύτερο. Τα θέματα της Ημερίδας, τα οποία παρουσιάστηκαν από Πανεπιστημιακούς και Νοσοκομειακούς ειδικούς κάλυψαν όλο το εύρος του φάσματος της Νοσηλευτικής, όπως Γενική Νοσηλευτική, Μαιευτική και Νοσηλευτική Ψυχικής Υγείας.

 

Επωφελούμενος της ευκαιρίας ο σ. Αργυρίδης τόνισε ότι δύο κορυφαία θέματα από αυτά που καλύφθηκαν στην Ημερίδα θα βρίσκονται ενώπιον του νοσηλευτικού προσωπικού το νέο χρόνο. Είναι εν πρώτοις η ένταξη του προσωπικού στην πανεπιστημιακή δομή που αποτελεί κορυφαία δικαίωση των αγώνων των νοσηλευτών, που άρχισαν το 2007-2010 με την ίδρυση του ΤΕΠΑΚ στο πρόγραμμα του οποίου περιλήφθηκε απαίτηση της Οργάνωσής μας για προσφορά από το Πανεπιστήμιο στους νοσηλευτές προγράμματος εξομείωσης. Η οικονομική κρίση που ακολούθησε επιβράδυνε τις προσπάθειες της Οργάνωσής μας οι οποίες συνεχίσθηκαν με βάση τη θέση ότι η πολιτεία δεν είχε περιθώρια παρά να αποδώσει στο νοσηλευτικό κόσμο αυτό που δικαιούται και εν τέλει οι προσπάθειες δικαιώθηκαν με τη συμφωνία στο Προεδρικό Μέγαρο στις 7 Μαρτίου 2017 με βάση την οποία το νοσηλευτικό προσωπικό εντάσσεται στη νέα δομή από την 1η Ιανουαρίου 2019 και οι σχετικές πρόνοιες έχουν περιληφθεί στον Προϋπολογισμό του επόμενου χρόνου αφού έχουν ρυθμισθεί και κάποιες εκκρεμότητες από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού.

 

Οι Κλάδοι Νοσηλευτικού Προσωπικού προγραμματίζουν σειρά συναντήσεων με τα μέλη για επεξήγηση της μεθόδου μεταφοράς τους στη νέα δομή.

 

Το δεύτερο κορυφαίο θέμα ενώπιον των συναδέλφων νοσηλευτών είναι η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων εν όψει της οποίας είναι φυσιολογικό να δημιουργείται αίσθημα αγωνίας αλλά και δυσπιστίας από το προσωπικό λόγω της νέας κατάστασης που θα αντιμετωπίσει.

 

Απευθυνόμενος στον Υπουργό Υγείας ο σ. Αργυρίδης υπενθύμισε τις γνωστές εκτιμήσεις του Νοσηλευτικού Κλάδου ότι πάσχει ο τρόπος λειτουργίας των δημόσιων νοσηλευτηρίων, όμως, πρόσθεσε, στηρίξαμε την απόφαση για Αυτονόμηση των Νοσοκομείων με την προσδοκία αυτά να πάρουν τα πάνω τους, να γίνουν πιο λειτουργικά, ευέλικτα και ποιοτικότερα ώστε να προσφέρουν στον Κύπριο πολίτη το ελάχιστο που δικαιούται στη φροντίδα υγείας σε συνθήκες αξιοπρέπειας και με έγκαιρη και ποιοτική εξυπηρέτηση. Ευελπιστούμε και αναμένουμε καλύτερες μέρες για τα νοσοκομεία μας όπως έχετε υποσχεθεί και εσείς κύριε Υπουργέ.

 

Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας

Στο χαιρετισμό του ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου τόνισε ότι ο τομέας της υγείας βρίσκεται τώρα σε μεταβατική περίοδο ενόψει της ριζικής μεταρρύθμισης που θα επέλθει με την εφαρμογή της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων και την εισαγωγή του Γενικού Σχεδίου Υγείας. Για αυτό και η πολυθεματική επιστημονική ημερίδα των Κλάδων Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού και Νοσηλευτικού Προσωπικού Ψυχικής Υγείας της ΠΑΣΥΔΥ και του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας αποτελεί σημαντική πρωτοβουλία και συμβάλλει στις προσπάθειες για διασφάλιση της επαγγελματικής και της εργασιακής ταυτότητας του νοσηλευτικού προσωπικού.

 

Ο κ. Ιωάννου επισήμανε ιδιαίτερα: «Ο ρόλος του νοσηλευτικού προσωπικού, όπως και όλων των λειτουργών υγείας στο σύνολό τους, αναγνωρίζεται ως καταλυτικός στην επιτυχή ολοκλήρωση των δρομολογούμενων μεταρρυθμίσεων. Η αποτελεσματικότητα, οι γνώσεις και η επιστημοσύνη του νοσηλευτικού προσωπικού είναι απαραίτητα συστατικά στο εγχείρημα που εφαρμόζουμε. Η θεματολογία της Ημερίδας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού σε αυτή συγκεράζονται συγκεκριμένα θέματα που απασχολούν όλους εσάς που καθημερινά βρίσκεστε στην πρώτη γραμμή κρούσης και καλείστε πολύ συχνά να τα διαχειριστείτε».

 

Ανάφερε επίσης ο Υπουργός ότι οι ειδικοί διαπιστώνουν ότι για την ορθή λειτουργία των νοσηλευτηρίων, είτε αυτά είναι δημόσια είτε ιδιωτικά, σημαντικό προαπαιτούμενο είναι η εσωτερική εργασιακή ομαλότητα και συνεργασία. Η ειλικρινής και ορθή επικοινωνία ανάμεσα στους επαγγελματίες υγείας ενός νοσηλευτηρίου έχει προεκτάσεις στην επικοινωνία τους με τους ασθενείς και συνεπακόλουθα στο επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής φροντίδας. Οι δεξιότητες της συνεννόησης και της επικοινωνίας στον επαγγελματικό χώρο οδηγούν στην καλύτερη κατανόηση της διάγνωσης, αλλά και στην εφαρμογή ολιστικών παρεμβάσεων προς όφελος των ασθενών.

 

Ο Υπουργός Υγείας τόνισε επίσης ότι η συστηματική και συνεχιζόμενη εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας σε τεχνικές επικοινωνίας για την βελτίωση τόσο των μεταξύ τους σχέσεων όσο και των σχέσεών τους με τους ασθενείς είναι διαχρονικό μέλημα του Υπουργείου Υγείας και διαβεβαίωσε ότι και ο ίδιος προσωπικά αλλά και το Υπουργείο Υγείας επιδιώκει και επιζητά τη διεξαγωγή δράσεων που ενισχύουν την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας. Ιδιαίτερα δε όταν αυτές οι ενέργειες προέρχονται από πρωτοβουλίες των συνοδοιπόρων μας, η στήριξή μας είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη.

 

Τέλος ανέφερε: «Οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από προϊόν συλλογικής προσπάθειας και συνεννόησης με τους εμπλεκόμενους φορείς. Θα ήθελα με την ευκαιρία να μεταφέρω την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες μου στην ΠΑΣΥΔΥ, που διαχρονικά παραμένει αξιόπιστος εταίρος σε όλες μας τις ενέργειες, τηρώντας εποικοδομητική και παραγωγική στάση»




Στιγμιότυπα από τη διάρκεια της Ημερίδας: