Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Συνεχίζεται και σήμερα στις Βρυξέλλες η συνεδρία που άρχισε χθες, 6 Νοεμβρίου, της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Δημοσιοϋπαλληλικών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων EPSU με κύριο θέμα το Κογκρέσο της Οργάνωσης τον επόμενο χρόνο και τις εισηγήσεις των Οργανώσεων μελών.

 

Από το μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο της EPSU αναδημοσιεύουμε πιο κάτω πληροφορίες για την τρέχουσα δραστηριότητα Οργανώσεων μελών της Ομοσπονδίας.
 

Σκωτία
Κάτω από τη σημαία της μεγάλης Βρετανικής δημοσιοϋπαλληλικής Οργάνωσης UNISON και με τη στήριξη της EPSU στις 23 και 24 Οκτωβρίου κατήλθαν σε απεργία περισσότερες από οκτώ χιλιάδες γυναίκες υπάλληλοι του δημοσίου στη Γλασκώβη της Σκωτίας για στήριξη του αιτήματός τους για ισότητα αμοιβής των δυο φύλων.

 

Στην απεργία συμμετείχαν γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι που απασχολούνται σε μεγάλη γκάμα επαγγελμάτων όπως στη διοίκηση σχολείων, την κατάρτιση υποστηρικτικού προσωπικού σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, την εργασία σε νηπιαγωγεία, την κατ’ οίκον φροντίδα και την προσφορά σίτισης σε δικαιούχους.

 

Το αίτημα για ισότητα αμοιβών των δυο φύλων εκκρεμεί από το 2006 όταν αναμενόταν ότι θα τερματιζόταν το σχέδιο που ίσχυε μέχρι τότε και προνοούσε για χαμηλότερες αμοιβές στις γυναίκες υπαλλήλους. Αντίθετα με την αναμενόμενη εφαρμογή της ισότητας αμοιβών οι αρμόδιες αρχές στη Σκωτία ανανέωσαν το σχέδιο χωρίς αλλαγές.
 

 

Ισπανία
Οι οργανώσεις του προσωπικού φυλακών στην Ισπανία, οι οποίες ανήκουν στη δύναμη της ΕΡSU στις 26 Οκτωβρίου εγκαινίασαν εκστρατεία σταδιακών απεργιακών κινητοποιήσεων εξαήμερης περιόδου για στήριξη του αιτήματός τους προς την κυβέρνηση να υλοποιήσει δέσμευσή της για αυξήσεις απολαβών στο προσωπικό των σωφρονιστικών ιδρυμάτων και να προχωρήσει επειγόντως σε μέτρα για επίλυση του προβλήματος της υποστελέχωσης. Το προσωπικό ζητά επίσης επίλυση του ζητήματος της ανισότητας απολαβών που ισχύει μεταξύ των σωφρονιστικών ιδρυμάτων στις διάφορες περιοχές της χώρας.

 

Η απόφαση για απεργιακή δράση ήταν το αποκορύφωμα μακράς περιόδου εκστρατειών και δράσης από λομπίστες και διαπραγματευτές που δεν έφεραν την αναμενόμενη πρόοδο και οι οργανώσεις προχώρησαν στις κινητοποιήσεις απεργιών κατά στάδια με πρώτη απεργία στις 24 Οκτωβρίου και επανάληψη το Νοέμβριο αν δεν υπάρξουν εξελίξεις.
 

 

Πορτογαλία
Με συμπαράσταση και της EPSU κατήλθαν στις 26 
Οκτωβρίου σε πανυπαλληλική απεργία τα μέλη των συνομοσπονδιών των υπαλλήλων του δημοσίου στην Πορτογαλία για στήριξη μεγάλου φάσματος αιτημάτων τους που περιλαμβάνουν αίτημα για αυξήσεις απολαβών και συντάξεων, κατοχύρωση του 35ώρου εβδομαδιαίας εργασίας για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, επίλυση του φλέγοντος προβλήματος της υποστελέχωσης των δημοσίων υπηρεσιών και της βελτίωσης της ασφάλειας και υγείας στην εργασία.

 

Πάγιο αίτημα στην Πορτογαλία είναι και η ενίσχυση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων και η κατοχύρωση της εφαρμογής των συμβάσεων που συνομολογούνται στα πλαίσια του συστήματος.
 

 

Σλοβενία
Η δημοσιοϋπαλληλική οργάνωση υπαλλήλων υγείας και κοινωνικής πρόνοιας ανακοίνωσε απόφασή της για συμμετοχή στην παναπεργία της 4ης Δεκεμβρίου η οποία ανακοινώθηκε ως μέτρο άσκησης πίεσης στην κυβέρνηση για έναρξη διαπραγματεύσεων για ομαλοποίηση του δημόσιου μισθολογίου και κατάργηση των αποκοπών μισθών. Η συνδικαλιστική πλευρά ζητά κατάργηση της αποκοπής 8% από τους μισθούς και εξορθολογισμό στο κρατικό μισθολόγιο.

 

Ισλανδία
Με τη στήριξη της Συντεχνίας δημοσίων υπαλλήλων Ισλανδίας και της Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ΕΡSU οι Ισλανδές δημόσιοι υπάλληλοι κατήλθαν στις 24 Οκτωβρίου σε απεργία με αίτημα την κατάργηση της ανισότητας απολαβών στα δυο φύλα και αποτελεσματική αντιμετώπιση των περιπτώσεων σεξουαλικής παρενόχλησης και άσκησης βίας.

 

Σύμφωνα με τις τελευταίες στατιστικές το χάσμα στις απολαβές των δυο φύλων στην Ισλανδία εξακολουθεί να ανέρχεται στο 26% και η πραγματοποίηση απεργιών έχει γίνει παράδοση στη χώρα με τη συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις κρατικών και δημοτικών υπαλλήλων για στήριξη των αιτημάτων τους.

 

Φινλανδία
Δέκα περίπου χιλιάδες μέλη της δημοσιοϋπαλληλικής Οργάνωσης της Φινλανδίας εγκαινίασαν τις κινητοποιήσεις τους με 48ωρη απεργία κατά των προτεινόμενων τροποποιήσεων στα δικαιώματα κατά των απολύσεων που προωθούνται για δημοσίους υπαλλήλους στους τομείς της καθαριότητας, της συντήρησης περιουσίας και τροφίμων και υπηρεσιών άθλησης και πολιτισμού.

 

Από πλευράς των αρμοδίων προωθούνται τροποποιήσεις στις πρόνοιες της νομοθεσίας για προστασίας των εργαζομένων από απολύσεις. Η συνδικαλιστική πλευρά υποστηρίζει ότι όχι μόνο η προτεινόμενη αλλαγή είναι άδικη και επηρεάζει σε μεγαλύτερο βαθμό τις γυναίκες υπαλλήλους αλλά με την πρότασή της η κυβέρνηση αποκαλύπτει ότι προωθεί αλλαγές στη νομοθεσία απασχόλησης χωρίς προηγούμενη διαπραγμάτευση ή διαβούλευση με το συνδικαλιστικό κίνημα.
 

 

Ιταλία – Ισπανία
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις πυροσβεστών στην Ισπανία και την Ιταλία ζητούν επειγόντως από τις κυβερνήσεις των δυο χωρών να προωθήσουν μέτρα για επίλυση των προβλημάτων που ταλαιπωρούν για χρόνια τον τομέα της πυρόσβεσης.
 

 

Ειδικότερα στην Ιταλία η συνδικαλιστική πλευρά εγείρει το θέμα της κυβερνητικής αδράνειας για προώθηση ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης, επίλυση των θεμάτων των προσλήψεων, της επαγγελματικής ασφάλειας, των συντάξεων και του δικαιώματος των υπαλλήλων να εκλέγουν τους εκπροσώπους τους στο χώρο εργασίας τους. Η συνδικαλιστική πλευρά στην Ιταλία ζητά αποτελεσματικά μέτρα για περιορισμό της γραφειοκρατίας και για αυξημένες επενδύσεις στον τομέα της πυρόσβεσης.

 

Στην Ισπανία η συνδικαλιστική πλευρά ζητά νομοθετικό πλαίσιο για εγκαθίδρυση σαφούς ενιαίας εθνικής δομής για τις υπηρεσίας πυρόσβεσης στις οποίες επί του παρόντος ισχύουν μεγάλες διαφοροποιήσεις στις διάφορες γεωγραφικές περιοχές της χώρας. Στα πλαίσια αυτά η συνδικαλιστική πλευρά προχώρησε και σε απεργιακή κινητοποίηση.
 

 

Κροατία
Στις 20 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο Ζάγκρεμπ πανυπαλληλική διαμαρτυρία κατά των αλλαγών στο σύστημα συντάξεων που προωθούνται και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και παράταση του ορίου αφυπηρέτησης στα 67 χρόνια. Το συνδικαλιστικό κίνημα ζητά όριο αφυπηρέτησης στα 65 χρόνια και διατήρηση των κανονισμών που διέπουν την πρόωρη αφυπηρέτηση με δικαίωμα σύνταξης στα 60 χρόνια με σύνολο εισφορών 41 χρόνων.

 

Ρωσία
Σε σύσκεψη στις 22 Οκτωβρίου η συνδικαλιστική οργάνωση των υπαλλήλων υγείας επαναβεβαίωσε την αντίθεσή της στις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις για τις συντάξεις και διακήρυξε ότι θα αγωνισθεί για επανάκτηση του δικαιώματος για πρόωρη αφυπηρέτηση των υπαλλήλων του τομέα υγείας.

 

Οι κυβερνητικές τροποποιήσεις προνοούν παράταση του ορίου αφυπηρέτησης στα 65 χρόνια και το συνδικαλιστικό κίνημα αντιδρά έντονα όχι μόνο στην παράταση του ορίου αλλά και για το γεγονός ότι η κυβέρνηση προχώρησε στο μέτρο αυτό χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τις τροποποιήσεις να τίθενται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2019 και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων στον τομέα υγείας μελετούν λήψη νομικών μέτρων για αλλαγή των κυβερνητικών τροποποιήσεων.

 

Ελβετία
Η δημοσιοϋπαλληλική συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων στον τομέα της υγείας πέτυχε σημαντική νίκη στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της χώρας με τη διασφάλιση του δικαιώματος για απεργία για τους εργαζομένους στην υγεία. Η συνδικαλιστική πλευρά προσέφυγε στη δικαιοσύνη όταν το Νοέμβριο του 2017 η Βουλή του Καντονίου του Φριμπούρ ψήφισε την απαγόρευση της απεργίας για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Η απόφαση της βουλής του Καντονίου λήφθηκε ως αντίδραση σε κινητοποιήσεις των δημοσίων υπαλλήλων υγείας κατά των ιδιωτικοποιήσεων και των επιδεινούμενων συνθηκών εργασίας.

 

Αυστρία
Στις 22 Οκτωβρίου οι δημοσιοϋπαλληλικές συνδικαλιστικές οργανώσεις κι οι οργανώσεις νεολαίας συμμετείχαν στον πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων για αυξήσεις μισθών το 2019. Στις διαπραγματεύσεις καταδείχθηκε ότι η βάση για τις αυξήσεις είναι ο ρυθμός πληθωρισμού μέχρι το Σεπτέμβριο 2018 που ήταν 2.02% με πρόβλεψη για 3% το 2019.

 

Το συνδικαλιστικό κίνημα ζητά να διασφαλισθεί ότι η οποιαδήποτε αύξηση μισθών που θα συμφωνηθεί θα ισχύει για ολόκληρο το δημόσιο τομέα γιατί σε προηγούμενα χρόνια μερικές περιφερειακές κυβερνήσεις στην Αυστρία δεν εφάρμοζαν το ποσοστό που συμφωνήθηκε για ολόκληρη τη χώρα. Τελικές διαπραγματεύσεις προγραμματίζονται για τις
12 Νοεμβρίου.