Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Κλάδου Διευθυντών Κυβερνητικών Τμημάτων της ΠΑΣΥΔΥ με την ηγεσία και στελέχη της Οργάνωσης. Από πλευράς του Δ.Σ. του Κλάδου συμμετείχαν οι συν. Ανδρέας Γρηγορίου από το Τμήμα Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, ο συν. Ανδρέας Σωκράτους από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, ο συν. Χρίστος Δημητριάδης από το Κυβερνητικό Τυπογραφείο, ο συν. Αναστάσιος Γιαννάκη από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας και ο συν. Κλεάνθης Νικολαΐδης από το Τμήμα Μετεωρολογίας.

 

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν επαγγελματικά θέματα, θέματα λειτουργίας/μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας και ο ρόλος των διευθυντών στη διαμόρφωση της πολιτικής και των αποφάσεων αναφορικά με τη μεταρρύθμιση που ήταν και το κυρίαρχο θέμα. Και τούτο γιατί όπως από κοινού διαπιστώθηκε, ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση της αποδοτικότητας της δημόσιας υπηρεσίας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα και βασική προϋπόθεση για στήριξη της ευρύτερης προσπάθειας που οφείλουμε όλοι να καταβάλουμε για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας και αναδιοργάνωση του παραγωγικού της προσώπου.

 

Ειδικότερα και προς την κατεύθυνση ευόδωσης του στόχου της αναμόρφωσης της δημόσιας υπηρεσίας, υπογραμμίστηκε ανάμεσα σ’ άλλα και η ανάγκη υλοποίησης των ακόλουθων μέτρων:

  • Διεξαγωγή μελετών λειτουργικής και οργανωτικής ανασυγκρότησης ζωτικών κυβερνητικών τμημάτων, με έμφαση στην απλοποίηση και επιτάχυνση διαδικασιών και μεθόδων εργασίας, καθώς και την αλλαγή νομοθεσιών, με σκοπό τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητάς τους. Τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη για ενεργότερη και πιο ουσιαστική εμπλοκή των διευθυντών κυβερνητικών τμημάτων στους όποιους μελλοντικούς σχεδιασμούς για τη μετεξέλιξη των Τμημάτων τους, έχοντας και οι ίδιοι βασικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής, αναφορικά με την όποια προωθούμενη μεταρρύθμιση. Και τούτο γιατί όπως αναφέρθηκε από τους συναδέλφους, σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν τρίτοι να έχουν καλύτερη και πιο αντικειμενική γνώση των προβλημάτων και των προκλήσεων των Τμημάτων που οι ίδιοι προΐστανται, και
     
  • Εντατικοποίηση του προγράμματος μηχανογράφησης της δημόσιας υπηρεσίας καθώς και του προγράμματος εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των ανώτερων και ανώτατων διευθυντικών στελεχών σε θέματα δημόσιας διοίκησης και ιδιαίτερα στους τομείς της αξιολόγησης προσωπικού, της στρατηγικής, της διοίκησης και της ηγεσίας, και

 

Ένα από τα προβλήματα που έτυχε επίσης διεξοδικής αντίκρυσης από την αντιπροσωπεία του Κλάδου Διευθυντών με την ηγεσία της Οργάνωσης, είναι και το σοβαρό ζήτημα της υποστελέχωσης νευραλγικών κυβερνητικών τμημάτων και υπηρεσιών με την παγοποίηση και τη μη δημιουργία θέσεων στους βαθμούς εισδοχής, ως αποτέλεσμα των μέτρων που επιβλήθηκαν από το 2012 εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, με συνέπεια να επηρεάζεται η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας και η έγκαιρη και ποιοτική προσφορά υπηρεσιών προς τους πολίτες.

 

Συναφώς το Διοικητικό Συμβούλιο του Κλάδου Διευθυντών συμφώνησε με τη διακηρυγμένη θέση της Οργάνωσής μας, όπως επεξηγήθηκε από το Γενικό Γραμματέα και αφορά την ανάγκη για συλλογικό διορισμό των Εργοδοτουμένων Αορίστου Χρόνου σε μόνιμες οργανικές θέσεις της δημόσιας υπηρεσίας. Και τούτο γιατί η ΠΑΣΥΔΥ πιστεύει ότι η υλοποίηση του στόχου αυτού κρίνεται απαραίτητη, αφενός για την κανονική και απρόσκοπτη λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας και αφετέρου για τη διατήρηση της ιεραρχικής δομής της δημόσιας διοίκησης, που είναι θεμελιωμένη σε κανόνες δικαίου.

 

Παράλληλα προς τα προαναφερόμενα ζητήματα που αφορούν στη στελέχωση της δημόσιας υπηρεσίας, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις συνεχιζόμενες παράτυπες προσλήψεις ωρομίσθιου προσωπικού για την εκτέλεση δημοσιοϋπαλληλικών καθηκόντων και υπογραμμίστηκε από κοινού η ανάγκη για τη λήψη μέτρων, για αποκατάσταση της νομιμότητας.

 

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης κοινή και καθολική υπήρξε η διαπίστωση για τη χρησιμότητα και την αναγκαιότητα τέτοιων συσκέψεων, γι’ αυτό και αποφασίστηκε όπως οι επαφές της ηγεσίας της Οργάνωσής μας με τα διευθυντικά στελέχη της δημόσιας υπηρεσίας συνεχιστούν και τεθούν πάνω σε προγραμματισμένη και συστηματική βάση.