Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Στις κορυφαίες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως και των αρμόδιων υπηρεσιών των κρατών μελών πρέπει να ιεραρχούνται οι ανάγκες των ασθενών και γενικότερα των πολιτών σε ότι αφορά τον τομέα της υγείας και στο πλαίσιο αυτού του στόχου πρέπει να βρίσκονται στη διάθεση του προσωπικού των υπηρεσιών υγείας όλες οι διευκολύνσεις από τις προόδους της επιστήμης, ώστε να διασφαλίζεται για το σύνολο των πολιτών το δικαίωμα για την καλύτερη δυνατή φροντίδα.

 

Τονίζονται τα πιο πάνω από την Ευρωπαϊκή Δημοσιοϋπαλληλική Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία ΕΡSU στις παρατηρήσεις της για την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «προώθηση της ψηφιακής μεταρρύθμισης του τομέα υγείας και φροντίδας στην Ψηφιακή Ενιαία Αγορά για να ενισχύονται οι πολίτες στην οικοδόμηση μιας υγιέστερης κοινωνίας».

 

Βασικοί στόχοι της πρότασης της Κομισιόν είναι η διεύρυνση της διαθεσιμότητας των δεδομένων υγείας:

• για να διασφαλίζεται στους πολίτες ασφαλής, διασυνοριακή πρόσβαση στα ηλεκτρονικά δεδομένα και να διευκολύνεται ο πολλαπλασιασμός της διαθεσιμότητας των πληροφοριών υγείας των πολιτών πέραν των εθνικών συνόρων,

• να διευκολύνεται η αξιοποίηση διευρυνόμενου κύκλου δεδομένων μέσω συμμετοχικής υποδομής Ευρωπαϊκών δεδομένων με στόχο την πρόληψη ασθενειών και επιδημιών και καθορισμό ατομικών πληροφοριών ιατρικής περίθαλψης,

• να παρέχονται ψηφιακά εργαλεία που διευκολύνουν τους πολίτες να διαχειρίζονται τα θέματα της ατομικής τους υγείας πιο δραστήρια στο ολοκληρωμένο κοινοτικό σύστημα υγείας.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της πρότασής της ετοίμασε πορεία προόδου προς το στόχο της ψηφιακής υγείας τα επόμενα χρόνια, που θα καλύψει ευρεία κλίμακα μέτρων. Μεταξύ άλλων καθορίζονται και επιμέρους εξειδικευμένοι στόχοι για τη στρατηγική που πρέπει να υιοθετηθεί από τα κράτη μέλη για αναμόρφωση των συστημάτων υγείας με παράλληλη πρόνοια για εξειδικευμένα δημοσιονομικά εργαλεία που περιλαμβάνουν και ανάπτυξη διασυνοριακού συστήματος ψηφιακής Η-υγειας (ηλεκτρονικής υγείας) μέχρι το 2020.

 

Η ΕΡSU στις παρατηρήσεις της τονίζει ότι η κοινωνία μας βρίσκεται σε διαδικασία επικράτησης μιας εκτεταμένης και διεισδυτικής επανάστασης δεδομένων. Τεράστιος όγκος δεδομένων παράγονται και ανταλλάσσονται καθημερινά και οι πολίτες με αυξανόμενο ρυθμό χρησιμοποιούν όλων των ειδών τα ψηφιακά εργαλεία σχεδόν σε όλες τις πτυχές της ζωής τους. Και ο τομέας της υγείας δεν αποτελεί εξαίρεση.

 

Αυτή η αναμόρφωση δημιουργεί νέες προκλήσεις για τους εργαζόμενους και τις οργανώσεις τους στα πλαίσια του στόχου ο τομέας της φροντίδας υγείας να καταστεί αποτελεσματικότερος και προσβάσιμος και να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης γηράσκουσας κοινωνίας. Είναι στα πλαίσια αυτά που η ΕΡSU η Οργάνωση των Ευρωπαίων εργαζομένων στον τομέα της υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών ετοίμασε και δημοσιοποίησε τις παρατηρήσεις και εισηγήσεις της για την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναμόρφωση του τομέα υγείας στο πλαίσιο της Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς. Η ΕΡSU επισημαίνει τις ανάγκες των συστημάτων υγείας και τα προαπαιτούμενα για την εφαρμογή διαδικασιών ψηφιακής εποχής. Καταγράφει τα οφέλη αλλά και τους περιορισμούς που αναφύονται για την ανάπτυξη ψηφιακών ρυθμίσεων στην υγεία.

 

Ύψιστη σημασία αποδίδει η ΕΡSU στην ιεράρχηση ως κορυφαίας προτεραιότητας από τις Ευρωπαϊκές και τις εθνικές αρχές ως προτεραιότητα των αναγκών των ασθενών και των πολιτών ώστε να διασφαλίζεται ότι οι εργαζόμενοι στους τομείς υγείας και φροντίδας θα είναι σε θέση να αξιοποιούν τις εξελίξεις και να προφέρουν την καλύτερη δυνατή υγεία για όλους τους πολίτες.

 

Πιο συγκεκριμένα η ΕΡSU περιγράφει τα συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να καλυφθούν ώστε να επιτυγχάνονται τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους στην ηλεκτρονική υγεία και γενικότερα για όλους τους πολίτες και όχι να δημιουργούνται μόνο ευρύτερες ευκαιρίες στους ισχυρούς κερδοσκοπικούς επιχειρηματικούς οργανισμούς.