Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Κατοχύρωση δημοκρατικών αρχών στους χώρους εργασίας για διασφάλιση προσφοράς δημοσίων υπηρεσιών ποιότητας

 

Η 23η Ιουνίου κηρύχθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα Δημοσίων Υπηρεσιών για να τιμάται η συμβολή των δημοσίων υπαλλήλων στην κοινωνική ανάπτυξη και ο δημοσιοϋπαλληλικός συνδικαλισμός με την ευκαιρία αυτής της Παγκόσμιας Ημέρας επισύρει την προσοχή στις εργασιακές συνθήκες που πρέπει να επικρατούν ώστε οι δημόσιοι υπάλληλοι να επιτελούν το υψηλό αυτό έργο.

 

Τονίζεται εν προκειμένω ότι ένα βασικό προαπαιτούμενο για όλους τους εμπλεκόμενους είναι η επικράτηση δημοκρατικών αρχών στους χώρους εργασίας και από την αρχή αυτή δεν πρέπει να εξαιρούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι.

 

Η ορθολογική πρακτική στη διοικητική εργασία αποτελεί τη σπονδυλική στήλη για τη σωστή λειτουργία της δημοκρατίας και επιβάλλεται όπως η νομοθεσία της ΕΕ να κατοχυρώνει αυτά τα δικαιώματα. Είναι γι’ αυτό το λόγο που είναι ανεξήγητη η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αρνείται τα βασικά αυτά δικαιώματα στους κοινωνικούς εταίρους στις κεντρικές κυβερνήσεις και η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Δημοσιοϋπαλληλικών Συντεχνιών ΕΡSU προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με αίτημα την ακύρωση της θέσης αυτής της Κομισιόν. Η προσφυγή έχει ήδη καταγραφεί με τον αριθμό Τ 310/18 και αναμένεται η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Η ΕΡSU έχει τη σθεναρή πεποίθηση ότι η απόφαση της Κομισιόν υποσκάπτει τον κοινωνικό διάλογο και την αρχή της ίσης μεταχείρισης όλων των εργαζομένων που είναι αρχές που επαναβεβαιώθηκαν στη διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων την οποία προσυπέγραψε η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Με την ευκαιρία της Παγκόσμια Ημέρας Δημοσίων Υπηρεσιών το Συνδικαλιστικό Κίνημα με επικεφαλής την ΕΡSU επαναβεβαιώνει το πάγιο στόχο για κατοχύρωση δημοσίων υπηρεσιών ποιότητας το οποίο μπορεί μόνο να διασφαλισθεί με πλήρη σεβασμό στα συνδικαλιστικά δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων ώστε να είναι σε θέση να προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες ποιότητας. Δυστυχώς η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εξαιρέσει τους δημοσίους υπαλλήλους από την αρχή της πλήρους πληροφόρησης και διαφάνειας από τις δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στον κοινωνικό χάρτη καταδεικνύει ότι η ΕΕ δεν επιθυμεί την καθολική του εφαρμογή.

 

Η Κομισιόν με την εξαίρεση που προωθεί έχει αφαιρέσει από 10 εκατομμύρια δημοσίους υπαλλήλους κεντρικών κυβερνήσεων στην Ευρώπη το εργασιακό δικαίωμα στην πληροφόρηση και διαβούλευση και καταδεικνύει την απροθυμία της να προσαρμόσει την πολιτική και τη δράση της σε δημοκρατική πορεία.

 

Για το Δημοσιοϋπαλληλικό Συνδικαλιστικό Κίνημα οι θέσεις του είναι ξεκάθαρες: δεν μπορεί να υπάρχει δημοκρατία στους χώρους εργασίας χωρίς κατοχύρωση των δικαιωμάτων στην πληροφόρηση και διαβούλευση και κατ’ ακολουθίαν δεν είναι δυνατό να προσφέρονται στους πολίτες δημόσιες υπηρεσίες ποιότητας χωρίς τη δημοκρατία στους χώρους εργασίας.

 

Συναφής είναι η δήλωση του Προέδρου της Ιρλανδίας Michael D. Higgins στην ετήσια Συνδιάσκεψη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας με την οποία στήριξε και προώθησε την ανάγκη για διασφάλιση των δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων. Αναφέρθηκε σε ανισότητες του πλούτου, των απολαβών και της ισχύος και εξήρε τη σημασία του ρόλου του συνδικαλιστικού κινήματος να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτών των ανισοτήτων και στην οικοδόμηση μιας δίκαιης κοινωνίας.