Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Το Ευρωπαϊκό Συνδικαλιστικό Κίνημα υποστηρίζει την πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και ειδικότερα την ένταξη της περιοχής στην ΕΕ. Το Συνδικαλιστικό Κίνημα χαρακτηρίζει την ένταξη των Βαλκανίων σημαντικό βήμα που δημιουργεί θετικές προοπτικές για τους εργαζόμενους και γενικά όλους τους πολίτες των χωρών αυτών. Προστίθεται ότι όπως προκύπτει από τις εμπειρίες της ΕΡSU και των συνδικαλιστικών οργανώσεων μελών της στις υπό αναφορά αυτές χώρες ΕΕ και οι ίδιες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είναι ανάγκη να αναπτύξουν συντονισμένες στρατηγικές για να προωθήσουν τους στόχους τους για στενότερους δεσμούς με την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση. Και σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να περιληφθεί και η ενεργός συμμετοχή των συνδικαλιστικών οργανώσεων με πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι είναι σε θέση να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο κλειδί, όπως άλλωστε επιβεβαιώνεται στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη και τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

 

Η EPSU έχει υιοθετήσει και εφαρμόζει πολιτικές που αποτελούν κλειδί για τις επιβαλλόμενες μεταρρυθμίσεις που επικεντρώνονται στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των πολιτών τόσο στα Δυτικά Βαλκάνια όσο και στις χώρες μέλη στην Ανατολική Ευρώπη. Είναι σ’ αυτά τα πλαίσια που η EPSU απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Μαΐου για τα Δυτικά Βαλκάνια υπόμνημα με τις ακόλουθες αρχές που πρέπει να ενσωματωθούν στην στρατηγική της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια:

• Να εφαρμόζονται και να κατοχυρώνονται τα Δικαιώματα των Εργαζομένων και να προάγεται η συλλογική διαπραγμάτευση για διασφάλιση σε όλους τους εργαζόμενους κάλυψης με διαπραγματεύσεις, συλλογικές συμβάσεις και κοινωνικό διάλογο. Ο σεβασμός των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και την συλλογικών διαπραγματεύσεων από τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις είναι θεμελιώδους σημασίας για επιτυχή κοινωνικό διάλογο και για εδραίωση δημοκρατικού κράτους. Η προαγωγή λειτουργικού, αποτελεσματικού και διαφανούς κοινωνικού διαλόγου να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των πρωτοβουλιών της ΕΕ σε σχέση με τα γειτονικά κράτη σε Ανατολή και Δύση.

• O Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων να αποτελεί πρόσθετο ορόσημο παράλληλα προς το σεβασμό για την Ευρωπαϊκή Συνθήκη και τις αξίες της, το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη στην αξιολόγηση της ετοιμότητας μιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ και ως οδηγός για τις σχέσεις της με τρίτες χώρες.

• Να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την εδραίωση ανοικτών, διαφανών και δημοκρατικών θεσμών και πολιτικής με στόχο τη δημιουργία συντηρήσιμου κράτους ευημερίας με επαρκή κοινωνική προστασία.

• Να εγκαθιδρυθεί σχέδιο τύπου Μάρσιαλ για επενδύσεις στα Δυτικά Βαλκάνια και την περιοχή των Ανατολικών Εταίρων το οποίο να επικεντρώνεται στην ανάπτυξη κοινωνικής συνοχής, αξιοπρεπούς απασχόλησης, δημοσίων διοικήσεων επικεντρωμένων στις ανάγκες των πολιτών στη βάση της ανάπτυξης συστήματος προστασίας και δημοσίων υπηρεσιών ποιότητας. Ένα τέτοιο σχέδιο μπορεί να λειτουργεί και για στήριξη εξειδικευμένων προγραμμάτων για ταχύτερη κοινωνική σύγκλιση. Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Δικαστήριο είναι το τελευταίο από σειρά οργανισμών που έχει απορρίψει την τακτική αυτή ως βιώσιμη λύση για τις δημόσιες υπηρεσίες.

 

• Οι δομικές μεταρρυθμίσεις να στοχεύουν στην παροχή στον Κρατικό Τομέα δημοσίων υπηρεσιών περισσότερο δημοκρατικών, διαφανών, απολογητικών, επαρκών και αξιόπιστων. Πρέπει να γίνουν περισσότερα για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της διαδομένης διαφθοράς, του ξεπλύματος χρήματος και της φοροαποφυγής. Η εδραίωση δημοκρατικών θεσμών ενός πλήρως ανεξάρτητου δικαστικού σώματος είναι θεμελιώδους σημασίας για την αποτελεσματική πάταξη αυτής της μάστιγας. Οι θεσμοί αυτοί αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για τις καλώς λειτουργούσες δημοκρατίες.

• Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να εμπλέκονται αποτελεσματικά στα προγράμματα μεταρρυθμίσεων ως εκπρόσωποι των εργαζομένων, των οικογενειών τους και των κοινοτήτων. Με την ιδιότητα αυτή να έχουν θέση στο κέντρο των εθνικών διαλόγων για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι σε θέση να προάγουν το δημόσιο διάλογο για θέματα απασχόλησης, οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής ασφάλισης και βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου.

• Να ενισχυθεί η δυνατότητα των συνδικαλιστικών οργανώσεων να εμπλέκονται στις διαδικασίες ανάπτυξης.

• Η προαγωγή της ισότητας των φύλων να καταστεί κορυφαία προτεραιότητα σε όλες τις φάσεις των διαπραγματεύσεων της ένταξης. Θέλουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις κυβερνήσεις των ενδιαφερομένων χωρών να εργαστούν περισσότερο για να βελτιώσουν τη θέση της γυναίκας και να επικεντρωθούν στην κάλυψη του χάσματος που επικρατεί μεταξύ των φύλων.

 

• Είναι ανάγκη να βελτιωθούν τα συστήματα εκπαίδευσης και υγείας ώστε να είναι πιο αποτελεσματικά και επαρκή. Στους τομείς αυτούς εγείρεται θέμα μεγαλύτερης και συντηρήσιμης στήριξης.
 

• Να ενισχυθεί η διακίνηση μεταξύ των περιφερειών ώστε να διευκολύνεται η διασυνοριακή αλληλεπίδραση των πολιτών και η στήριξη των προσπαθειών συνδιαλλαγής.

 

Το μνημόνιο της EPSU εστάλη σε όλους τους Ευρωπαίους Επιτρόπους.