Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Συμπληρώθηκαν την περασμένη Πέμπτη, 10 Μαΐου,  62 χρόνια από τη μέρα του απαγχονισμού των πρωτομαρτύρων του απελευθερωτικού αγώνα 1955 – 1959 Μιχαλάκη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου και η Οργάνωσή μας από κοινού με το Σύνδεσμο Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955 – 1959, το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955 – 1959 και το Ίδρυμα Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 1955 – 1959 διοργάνωσαν και φέτος την ετήσια εκδήλωση φόρου τιμής και φρονηματισμού στη μνήμη των δυο ηρωομαρτύρων του Αγώνα από τους οποίους ο ένας, ο Μιχαλάκης Καραολής ήταν και συνάδελφός μας.

 

Οι  εκδηλώσεις της ημέρας άρχισαν με την επίσκεψη της ηγεσίας της Συντεχνίας και μελών στο Μνημείο Καραολή στο προαύλιο του παλιού κτηρίου ΠΑΣΥΔΥ στη γωνία των οδών Ευαγόρου και Ανδρέα Δημητρίου όπου ο Γενικός Γραμματέας Γλαύκος Χατζηπέτρου κατάθεσε στεφάνι εκ μέρους της Οργάνωσης. Παρέστησαν και τα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας με επικεφαλής τον Πρόεδρό της κ. Γιώργο Παπαγεωργίου. 

 

Ακολούθησε η συνδιοργανούμενη εκδήλωση στα Φυλακισμένα Μνήματα, στην οποία τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας εκπροσώπησε ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Μουσουρούλλης ο οποίος τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη των δυο πρωτομαρτύρων και των άλλων ηρώων και αγωνιστών του απελευθερωτικού αγώνα. 

 

Παρέστησαν εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, η Υπουργός Εργασίας κ. Ζέτα Αιμιαλιανίδου, η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών κ. Χρίστος Πατσαλίδης, κρατικοί λειτουργοί, εκπρόσωποι και μέλη οργανώσεων. Παρέστησαν επίσης μέλη της Οργάνωσής μας. Μετά το τρισάγιο κατατέθηκαν στεφάνια εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου, από  τους επισήμους, τους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης και τους  εκπροσώπους κομμάτων και οργανώσεων και εναποτέθηκαν λουλούδια στους τάφους των ηρώων από τους παρευρεθέντες. Συγκινητική ήταν η παρουσία στην εκδήλωση μαθητών δημοτικού σχολείου που επίσης κατάθεσαν λουλούδια στα Φυλακισμένα Μνήματα. 

 

Υπενθυμίζουμε ότι ο Μιχαλάκης Καραολής και ο Ανδρέας Δημητρίου ήσαν οι πρώτοι αγωνιστές του Κυπριακού Απελευθερωτικού Αγώνα που καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν στα πρώτα χρόνια της νεότητάς τους με απαγχονισμό από το Αγγλικό αποικιοκρατικό καθεστώς, το οποίο προχώρησε με την εκτέλεση της καταδίκης  παρά τη διεθνή κινητοποίηση για παραχώρηση χάριτος. Ο Μιχαλάκης Καραολής ήταν 23 ετών και ο Ανδρέας Δημητρίου 22. Εντάχθηκαν από τους πρώτους στις τάξεις των αγωνιστών και πρόσφεραν τη ζωή τους θυσία στον αγώνα με ακλόνητη την πίστη στη δικαίωση της θυσίας τους. Με τη ζωή και τη θυσία τους πρόσφεραν και προσφέρουν πολύτιμο δίδαγμα προς μίμηση στις γενιές που τους ακολουθούν.

 

Ο Μιχαλάκης Καραολής, ο οποίος καταγόταν από το Παλαιχώρι υπηρετούσε στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων, τον προπομπό του σημερινού Τμήματος Φορολογίας. Είχε φοιτήσει στην Αγγλική Σχολή και είχε  επίσης ενεργό συμμετοχή στον αθλητισμό. Ο Ανδρέας Δημητρίου καταγόταν από τον Άγιο Μάμα Λεμεσού και από μικρός αναμίχθηκε στο συνδικαλισμό και διετέλεσε και γραμματέας στη Συντεχνία Αχθοφόρων.  




Στιγμιότυπα: