Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών (ICN) ως η Παγκόσμια φωνή των Νοσηλευτών και κατά συνέπεια του τομέα της Νοσηλευτικής, με την ευκαιρία της 12ης Μαΐου, Διεθνούς ημέρας των Νοσηλευτών, στο μήνυμά του καθορίζει ότι η ΥΓΕΙΑ αποτελεί ΒΑΣΙΚΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ και οι Νοσηλευτές θα συνεχίσουν με δυνατότερη φωνή να υποστηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στη φροντίδα υγείας.

 

Η επιλογή της φετινής θεματολογίας, δίνει την ευκαιρία για κατανόηση του σημαντικού ρόλου των νοσηλευτών στη διασφάλιση του αναφαίρετου δικαιώματος στην ΥΓΕΙΑ και στη δημιουργία ενός υγιούς κόσμου.  Η κοινωνία και οι κυβερνήσεις πρέπει να πειστούν ότι οι νοσηλευτές είναι αυτοί που επιτελούν με την καθημερινή τους δράση αξιέπαινο και σημαντικό έργο ως προς την πρόσβαση του πληθυσμού στις υπηρεσίες υγείας, τις καινοτόμες νοσηλευτικές πρακτικές, την καταπολέμηση της φτώχειας, της πείνας και της ανισότητας.

 

Το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών έχει αναπτύξει τη Χάρτα των Δικαιωμάτων Υγείας καλύπτοντας τις μεγαλύτερες περιοχές όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα επηρεάζουν την υγεία των πληθυσμών, συμπεριλαμβανομένης της Δημόσιας Υγείας και της μεταρρύθμισης της φροντίδας υγείας.

 

Οι Νοσηλευτές έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν το έργο τους σύμφωνα με τη νοσηλευτική νομοθεσία της χώρας τους και σύμφωνα με τις αρχές ηθικής και δεοντολογίας του Νοσηλευτικού Επαγγέλματος, σε ένα περιβάλλον ελεύθερο από τη βία και την κακομεταχείριση.  Μέσα από το φάσμα του επαγγελματικού τους ρόλου έρχονται αντιμέτωποι με τα ανθρώπινα δικαιώματα και υφίστανται πίεση στην εφαρμογή των γνώσεών τους, αντιμετωπίζοντας όσο ποτέ άλλοτε περίπλοκα θέματα που προκύπτουν ακόμη και από καταστάσεις πολέμων και πολιτικών αναταραχών.

 

Οι Νοσηλευτές σήμερα έρχονται αντιμέτωποι με διλήμματα διπλής νομιμοφροσύνης, δηλαδή διαμάχης μεταξύ επαγγελματικών καθηκόντων και υποχρεώσεων στον εργοδότη ή την πολιτεία.  Πρέπει να επαγρυπνούν, ώστε να μην παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά τις εφαρμογές των νέων τεχνολογιών και τη διενέργεια πειραμάτων, με ιδιαίτερη φροντίδα να δίδεται στις ευάλωτες ομάδες όπως παιδιά, γυναίκες, πρόσφυγες και στιγματισμένες ομάδες.

 

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας θεωρεί ότι ΥΓΕΙΑ και Ανθρώπινα Δικαιώματα αποτελούν αλληλένδετες έννοιες, οι οποίες πρέπει να προστατεύονται μέσα στην κοινωνία και από τους πολιτικούς θεσμούς.  Γι’ αυτό και η μεγαλύτερη μάζα μελών της Ομάδας Λειτουργών Υγείας, οι Νοσηλευτές, και πάροχοι φροντίδας στον τομέα αυτό, καλούνται να υποστηρίζουν και να προάγουν τη διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνιστώντας μια δυνατή φωνή, μέσα από την οποία μπορούν να επιτύχουν περισσότερα με τα λιγότερα δυνατά μέσα και κόστος.

 

Οι κύπριοι νοσηλευτές, μέλη της Παγκόσμιας Ομάδας των νοσηλευτών, προερχόμενοι από μια ταλαιπωρημένη – μοιρασμένη πατρίδα, η οποία βρίσκεται σε μια γεωγραφική περιοχή που ταλανίζεται τα τελευταία χρόνια από πολεμικές συγκρούσεις, καλούνται να διασφαλίσουν το δικαίωμα της Υγείας για τον κάθε άνθρωπο που το έχει ανάγκη, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τις ευάλωτες ομάδες, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

 

Σε όλους τους νοσηλευτές της Κύπρου ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και μακριά από κάθε είδους κίνδυνο, άοκνα και με υπομονή να συνεχίσουν την προσφορά φροντίδας υγείας στους συνανθρώπους μας, γιατί η Υγεία είναι Ανθρώπινο Δικαίωμα, τόσο για τον ασθενή όσο και για τον αυτόν που την παρέχει – το νοσηλευτή.

 

Είναι γι’ αυτό που και οι Κλάδοι μας με κάθε ευκαιρία φροντίζουν και προσπαθούν να διασφαλίζουν ότι οι νοσηλευτές ασκούν το λειτούργημά τους σε ασφαλές εργασιακό περιβάλλον μακριά από κάθε είδους κίνδυνο.

 

Από Κλάδους Νοσηλευτών ΠΑΣΥΔΥ
11 Μαΐου 2018