Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κλάδου Υπαλλήλων του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού πραγματοποίησε στις 27 Απριλίου στην παρουσία και του ΓΓ της Οργάνωσής μας Γλαύκου Χατζηπέτρου εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για τους ηρωϊκά πεσόντες κατά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974, συναδέλφους Κύπρο Κυπριανίδη και Ανδρέα Χατζηχριστοδούλου.

 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου κ. Στέλιος Χειμώνας και οι συνάδελφοι του Υπουργείου Ενέργειας. Παρόντα στην τελετή ήσαν και μέλη των οικογενειών των δύο τιμωμένων. Αγιασμό και δέηση για τους δύο πεσόντες τέλεσαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας και ο Πρωτοπρεσβύτερος Πατήρ Μιχαήλ Ευθυμίου.

 

Στα πλαίσια της εκδήλωσης δόθηκαν στις δυο αίθουσες συνεδριάσεων του Υπουργείου τα ονόματα των δυο τιμώμενων συναδέλφων. Την αποκάλυψη των πλακετών έκαναν για την «Αίθουσα Ανδρέα Χατζηχριστοδούλου» ο Υπουργός Ενέργειας και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας και για την «Αίθουσα Κύπρου Κυπριανίδη» ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου.

 

Ομιλία στην εκδήλωση έκαμε ο Πρόεδρος του Κλάδου Υπαλλήλων του Υπουργείου Ενέργειας συνάδελφος Γιώργος Σ. Παναγή, ο οποίος προσφωνώντας τους επισήμους και όλους τους παρόντες ανάφερε: Είμαστε σήμερα όλοι εδώ για να τιμήσουμε δύο συνάδελφους, που η ιστορία έμελλε να τους κατατάξει στο Πάνθεον των αθανάτων του Ελληνισμού. Τον Κύπρο Κυπριανίδη και τον Ανδρέα Χατζηχριστοδούλου. Δύο συνάδελφους οι οποίοι στις 20 Ιουλίου 1974 με το κάλεσμα της πατρίδας, κατατάγηκαν στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς για να υπερασπιστούν τα άγια πάτρια εδάφη και έπεσαν στο πεδίο της τιμής.

 

Ο αείμνηστος Κύπρος Κυπριανίδης γιος του Αλέξανδρου και της Αργυρής γεννήθηκε στο χωριό Βουνό της επαρχίας Κερύνειας το 1942. Άριστος μαθητής και παρόλο που ήταν από φτωχή οικογένεια οι γονείς του τον έστειλαν για σπουδές στην Αθήνα όπου σπούδασε στο Τμήμα Οικονομικών της Ανώτατης Εμπορικής Σχολής. Το 1967 προσελήφθηκε στο Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας στη θέση του Λειτουργού Βιομηχανίας. Παντρεύτηκε τη συνάδελφο Αγγελική και απέκτησαν 2 παιδιά, τον Αλέξη και τη Μαρία. Αγαπητός και ευχάριστος ανάμεσα στους φίλους και συναδέλφους του. Χαρακτηριστικοί είναι οι στίχοι από το ποίημα με το οποίο αποχαιρέτισε τον Κύπρο το Σεπτέμβρη του 1974 ένας από τους μεγάλους μας ποιητές και συνάδελφός του εδώ στο Υπουργείο Εμπορίου Κώστας Μόντης «Το χαμόγελό σου πηγαινοερχόταν στο διάδρομο, με το χαμόγελό σου αρχίζαμε το πρωί με το χαμόγελό σου φεύγαμε το απόγευμα».

 

Στις 20 Ιουλίου 1974 με το κάλεσμα της πατρίδας, κατατάγηκε στο 361 ΤΠ για αντιμετώπιση του βάρβαρου Τούρκου εισβολέα. Έπεσε ηρωικά μαχόμενος Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος στην περιοχή Αγίου Παύλου την τελευταία μέρα του πολέμου, στις 17 Αυγούστου του 1974. Ήταν 32 ετών. Μετά το τέλος του πολέμου και αφού ο Κύπρος δεν επέστρεψε, η σύζυγός του Αγγελική ξεκίνησε την αναζήτηση για την τύχη του Κύπρου. Τελικά τα βήματα της αναζήτησης τέλειωσαν αρχές του Σεπτέμβρη του 1974 σε μια γωνιά του κοιμητηρίου Λακατάμιας όπου σε ένα πρόχειρο ομαδικό τάφο η Αγγελική βρήκε την απάντηση που χρωστούσε, στα μικρά παιδιά της που ζητούσαν το πατέρα τους αλλά και στον εαυτό της. Η πολιτεία έδωσε επίσημη απάντηση για την τύχη του Κύπρου 27 χρόνια μετά - το 2001. Ο Κύπρος κηδεύτηκε με τιμές ήρωα στις 13 Ιουνίου 2001.

 

Ο αείμνηστος Ανδρέας γεννήθηκε στο χωριό Αλάμπρα. Ήταν το τρίτο παιδί από τα τέσσερα της φτωχής οικογένειας του Παύλου και της Σοφίας Χατζηχριστοδούλου. Πράος, φιλήσυχος, ευχάριστος χαρακτήρας και αγαπητός ανάμεσα στους φίλους, συμμαθητές και συγχωριανούς του. Μετά την αποφοίτησή του από το σχολείο κατατάγηκε το Ιούλιο του 1971 στην Εθνική Φρουρά και τοποθετήθηκε στο 251 ΤΠ στην περιοχή Γλυκιώτισσας του Αγίου Γεωργίου Κερύνειας από όπου απολύθηκε τον Ιούλιο του 1973. Την 1η Ιουλίου του 1974 προσελήφθηκε στο Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας, στην Υπηρεσία Αγορανομίας - την σημερινή Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή.

 

20 μέρες μετά την πρόσληψή του στο Υπουργείο και με το κάλεσμα της πατρίδας κατατάγηκε στο 305 Τάγμα Επιστράτευσης υπό την διοίκηση του μέχρι και σήμερα αγνοούμενου Υποστράτηγου Τάσου Μάρκου. Έπεσε ηρωικά μαχόμενος υπέρ Πίστεως και Πατρίδος σε περιοχή μεταξύ των χωριών Κουτσοβέντη και Μιάς Μιλιάς στις 14 Αυγούστου του 1974. Ήταν 21 ετών. Για 40 και πλέον χρόνια το όνομα του Ανδρέα βρισκόταν στον μακρύ κατάλογο των αγνοουμένων και τον Οκτώβριο του 2014 ταυτοποιήθηκαν τα οστά του με τη μέθοδο DNA. Ο Ανδρέας κηδεύτηκε με τιμές ήρωα στο χωριό του Αλάμπρα στις 9 Νοεμβρίου 2014.

 

Ο σ. Παναγή ευχαρίστησε θερμά το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας και τον Πρωτοπρεσβύτερο για την παρουσία τους και την τέλεση του αγιασμού και της επιμνημόσυνης δέησης. Ευχαρίστησε επίσης τον Υπουργό και το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου για την άμεση και θετική τους ανταπόκριση στην εισήγηση του Δ.Σ. του Κλάδου για την διοργάνωση της εκδήλωσης και την ονομασία των δύο αιθουσών συνεδριάσεων με τα ονόματα των δύο πεσόντων συναδέλφων. Ευχαρίστησε επίσης το Γενικό Γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ που τίμησε την τελετή με την παρουσία του, όπως και τις οικογένειες και τους φίλους των δύο τιμωμένων συναδέλφων που παρευρέθηκαν στην τελετή. Ευχαρίστησε και τους συνάδελφους Σωτήρη Μιληκούρη και Κώστα Σιεκκερή για την πολύτιμη βοήθεια που πρόσφεραν για τη διοργάνωση της εκδήλωσης και όλους τους συναδέλφους και συναδέλφισσες που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

 

Από σήμερα, επεσήμανε και επίσημα αυτές οι δύο αίθουσες συνεδριάσεων θα ονομάζονται «Αίθουσα Κύπρου Κυπριανίδη» και «Αίθουσα Ανδρέα Χατζηχριστοδούλου». Ονόματα που θα μείνουν πλέον για πάντα γραμμένα στο Υπουργείο για να θυμίζουν σε όλους εμάς αλλά και στους επόμενους συνάδελφους, Γενικούς Διευθυντές και Υπουργούς που θα κληθούν να υπηρετήσουν αυτό το Υπουργείο, την αρχαία ημών ρήση «Πατρός τε και Μητρός τε και των άλλων προγόνων, απάντων, τιμιώτερον εστίν η Πατρίς» Αιωνία τους η μνήμη. 




Στιγμιότυπα από την εκδήλωση: