Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Το φαινόμενο της βίας και της εγκληματικότητας είναι σύμφυτο με την κοινωνική πραγματικότητα που μας περιβάλλει. Ως τέτοιο δεν μπορεί παρά να απασχολεί και να προβληματίζει ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο. Οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ, ως εκφραστές των ανησυχιών και των ενδιαφερόντων της κοινής γνώμης, ανάμεσα στα τόσα άλλα, δεν μπορούν παρά να ασχολούνται τόσο με τη βία όσο και με την εγκληματικότητα. Βέβαια, η ενασχόληση αυτή οφείλει να είναι σοβαρή, υπεύθυνη, λελογισμένη και όχι αμετροεπής. Οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να στρουθοκαμηλίζουν μπροστά στη βία και την εγκληματικότητα. Την ίδια ώρα βέβαια, δεν μπορούν, άτσαλα και ακούσια, να προπαγανδίζουν τη βία και την εγκληματικότητα. Ούτε το ένα πρέπει να συμβαίνει, ούτε και το άλλο.

 

Το φαινόμενο της βίας, οπαδικής, ενδοοικογενειακής ή άλλης, δεν πρέπει ούτε να μεγιστοποιείται, ούτε να υποβαθμίζεται. Ομοίως και με την εγκληματικότητα. Ο τόπος μας δεν είναι Σικάγο την εποχή της ποτοαπαγόρευσης, ούτε βεβαίως και γη της επαγγελίας, όπου κατοικοεδρεύουν μόνο Χερουβείμ και Σεραφείμ.

 

Το δημόσιο συμφέρον και το δημόσιο καλό εξυπηρετούνται μόνο με την ανάδειξη της αλήθειας. Η αλήθεια είναι από μόνη της κοινωφελής. Η απόκρυψη, η παραποίηση ή αλλοίωσή της καθ’ οιονδήποτε τρόπο, ουδόλως εξυπηρετεί το κοινό καλό.

 

Συνεπώς, οφείλουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και σε ό,τι αφορά τη βία και την εγκληματικότητα μέσα στην κυπριακή κοινωνία. Δεν υπάρχει άλλη οδός για να αντιπαλέψουμε και να επιχειρήσουμε να ελέγξουμε αυτές τις κοινωνικές παθογένειες.

 

Βέβαια, στη δημοσιογραφική καταγραφή και διαχείριση αυτών των φαινομένων επισυμβαίνουν λάθη, ηθελημένα και άθελα. Παρατηρούνται αβλεψίες, υπερβολές, παραποιήσεις, ισοπεδώσεις και εντυπωσιασμοί. Υπάρχει και η έφεση στο δημοσιογραφικό σινάφι να… κάνουμε την τρίχα τριχιά!

 

Το δέλεαρ της υψηλής αναγνωσιμότητας, ακροαματικότητας, τηλεθέασης, διαδικτυακής επισκεψιμότητας, είναι πάντοτε πολύ μεγάλο.

 

Ασφαλώς όμως, πολύ μεγάλο και εξίσου βαρύ είναι και το αντίτιμο. Τα ΜΜΕ που δελεάζονται συχνά από τον πειρασμό του εντυπωσιασμού, σταδιακά και βαθμηδόν διαβρώνουν την εγκυρότητα και την αξιοπιστία τους.

 

Οι υψηλοί δείκτες στην εμπιστοσύνη του κοινού δύσκολα κατακτιούνται, αλλά εύκολα παρέρχονται.

 

Να φωτίζουμε λοιπόν τα φαινόμενα της βίας, ενδοοικογενειακής και οπαδικής, τα φαινόμενα του χουλιγκανισμού, της παραβατικότητας, της εγκληματικότητας και της συνολικής παραβίασης του ποινικού κώδικα. Αλλά να το πράττουμε με σύνεση, με υπευθυνότητα, με σοβαρότητα, με μέτρο και με συναίσθηση των όποιων παρενεργειών ενδέχεται να προκύψουν από τα δημοσιεύματά μας.

 

Το πλαίσιο στο οποίο οφείλουμε να κινούμαστε ως υπεύθυνοι και επαγγελματίες δημοσιογράφοι υπάρχει, είναι καθορισμένο και από την κοινή λογική αλλά και από τους άγραφους κώδικες της ηθικής και τους γραπτούς κώδικες της δεοντολογίας που είναι συγκεκριμένοι και δεδομένοι. Όσοι παρασπονδούν, όσοι αθετούν ή παραβιάζουν αυτούς τους άγραφους και γραπτούς κανόνες, απλώς παρέχουν προσχήματα, αφορμές, αλλά δυστυχώς, και εύλογα επιχειρήματα σε όσους ερωτοτροπούν με τη δημοσιογραφική δεοντολογία και τη δημοσιογραφική ηθική που επιβάλλονται με κατασταλτικές μεθόδους, με διατάγματα, κυρώσεις, πρόστιμα, ποινές και απαγορευτικές διατάξεις. Αυτό επιδιώκουμε; Να ποινικοποιήσουμε τη δεοντολογία και την ηθική; Μα αυτά ισχύουν ή ίσχυαν μόνο σε καθεστώτα αμφιβόλου δημοκρατικής νομιμότητας, σε ανελεύθερα, ολοκληρωτικά καθεστώτα. Αυτό επιδιώκουμε; Να λαβώσουμε την ελευθεροτυπία και την ελευθερία έκφρασης μόνο και μόνο γιατί δεν αυτοπειθαρχούμε και δεν αυτορυθμιζόμαστε με βάση τη λογική, την ηθική και τη δεοντολογία;

 

Οφείλουμε μέσω της επαγγελματικής μας ευσυνειδησίας και υπευθυνότητας να διαφυλάξουμε και την ελευθεροτυπία και την ακεραιότητά μας. Η υπεύθυνη δημοσιογραφία δεν είναι λιγότερο διερευνητική, δεν είναι λιγότερο κριτική, λιγότερο διεισδυτική και διεκδικητική.

 

Η υπεύθυνη δημοσιογραφία δεν είναι λιγότερο επικριτική και λιγότερο αξιολογική - ελεγκτική για όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων και όλα τα κέντρα εξουσίας.

 

Αυτή τη δημοσιογραφία θέλουμε. Η υπευθυνότητα ουδόλως διαβρώνει τη μαχητικότητά μας, αντιθέτως ενισχύει την αποτελεσματικότητά μας. Η δεοντολογική προσήλωση δεν κάνει τη δημοσιογραφία πιο νωθρή, την κάνει πιο υπολογίσιμη. Αυτά δεν θέλουμε κι εμείς;

 

Γιώργος Φράγκος,
Πρόεδρος της ΕΣΚ,
«ΑΛΗΘΕΙΑ», 06.05.2018