Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Η 5η Μαΐου είναι αφιερωμένη στην/στον Μαία/Μαιευτή από το 1991.  Τιμάται κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο ως αναγνώριση της προσφοράς και του καθοριστικού τους ρόλου κατά την αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας, στη δημιουργία υγιών ατόμων και οικογενειών στην κοινωνία. Η «γέννηση είναι μια φυσική και φυσιολογική λειτουργία της ζωής και η οποία δεν πρέπει να προσεγγίζεται σαν ασθένεια».  Μια υγιής εγκυμοσύνη και μια θετική εμπειρία στον τοκετό προδιαγράφει θετικές επιπτώσεις που διαρκούν μια ζωή και βελτιώνουν την υγεία της μητέρας, του νεογνού, της οικογένειας και της κοινωνίας (European Perinatal Health Report 2013).

 

Το θέμα των φετινών εκδηλώσεων 2018 «Η Μαία Πρωτοστάτης Της Ποιοτικής Μαιευτικής Φροντίδας» ανταποκρίνεται στην πρώτη από τις τρεις στρατηγικές κατευθύνσεις της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Μαιών όπως καθιερώθηκε για το 2017-2020 και οι οποίες αφορούν στην ποιότητα-ισότητα-ηγεσία.  Οι μαίες ως ηγέτες στην πορεία για ποιοτική μαιευτική φροντίδα, διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην παρακολούθηση των γυναικών και των νεογνών τους για μια ασφαλή εγκυμοσύνη και τοκετό, αλλά συμβάλλουν με σεβασμό στην παροχή ποιοτικής μαιευτικής φροντίδας, η οποία μπορεί να διασφαλίσει μια καλή ζωή με υγεία και ευημερία για τη μητέρα και το νεογέννητο και πιο πέρα από το τοκετό.  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επισημαίνει ότι οι Μαίες είναι οι καταλληλότεροι επαγγελματίες υγείας, για να παρακολουθούν μια φυσιολογική εγκυμοσύνη και να διεκπεραιώνουν ένα φυσιολογικό τοκετό τόσο από πλευράς ασφάλειας, ισότητας, προσβασιμότητας και αποδοτικότητας αλλά και από πλευράς κόστους.

 

Η διατήρηση της φυσιολογίας της κύησης και του τοκετού αποτελεί πρωταρχικό ρόλο των μαιών αφού η εκπαίδευσή τους έχει ως άξονα το Μαιευτικό μοντέλο περίθαλψης, το οποίο βασίζεται στην παραδοχή ότι η εγκυμοσύνη και η γέννηση είναι φυσιολογικά γεγονότα της ζωής.  Παράλληλα επικεντρώνεται στη γυναίκα παρέχοντας της τεκμηριωμένη Μαιευτική φροντίδα, πληροφόρηση, στήριξη και ενδυνάμωση, ώστε να είναι ικανή να επιλέξει, να αποφασίσει και να αναλάβει την ευθύνη των επιλογών και των αποφάσεών της, στη διάρκεια της αναπαραγωγικής ζωής της.  Το μαιευτικό μοντέλο φροντίδας προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα για την υγεία της μητέρας, του νεογνού, της οικογένειας και κατ’ επέκταση της κοινωνίας προάγοντας το επίπεδο υγείας σε κάθε χώρα.  Είναι επίσης οικονομικά αποδοτικότερο γι’ αυτό και αποτελεί πρωταρχικό στόχο πολλών ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων.  Ως εκ τούτου στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες (Σκανδιναβικές, ΗΒ, Ολλανδία, Δανία, Εσθονία, Γερμανία ) η μαία, αποτελεί μέρος του συστήματος υγείας και είναι αρμόδια για τη διάγνωση της κύησης, την παρακολούθηση της εγκυμοσύνης γυναικών χαμηλού κινδύνου κύησης, την εκτέλεση του φυσιολογικού τοκετού και τη φροντίδα της λεχώνας και του νεογνού.

 

Η δραστηριοποίηση των μαιών σε αυτές τις χώρες πραγματοποιείται σε πλαίσιο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, σε Κέντρα Φυσικού Τοκετού τα οποία λειτουργούν ως αυτόνομη μονάδα ή σε Δωμάτιο Φυσικού Τοκετού εντός νοσοκομείου ή στο σπίτι.  Η αξιοποίηση των μαιών στο σύστημα υγείας σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών στις χώρες αυτές, έχει μειώσει τη μητρική και νεογνική θνησιμότητα μέχρι και 3% από το 1990 μέχρι σήμερα, έχει αυξήσει τους φυσιολογικούς τοκετούς από μαίες στο 70%, έχει μειώσει τους πρόωρους τοκετούς, έχει βελτιώσει τους δείκτες μητρικού θηλασμού πέραν του 90% και ασφαλώς έχει μειώσει την παραμονή της γυναίκας στο νοσοκομείο και αισθητά το κόστος της φροντίδας ( ΔΣΜ 2015).  Συνεπώς ορθά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ 1996) καθορίζει ότι το πλαίσιο της μαιευτικής φροντίδας σε κάθε χώρα, πρέπει να είναι ποιοτικό, προσβάσιμο, επαρκές, αποτελεσματικό, αποδοτικό, ασφαλές και ισότιμο για όλες τις γυναίκες.

 

Οι μαίες/μαιευτές στον τόπο μας είναι επιστημονικά καταρτισμένοι, εκπαιδευμένοι και εργάζονται με βάση διεθνή πρότυπα . Μπορούν να παρέχουν μαιευτική φροντίδα με επιδεξιότητα, κατανόηση και αγάπη για το 87% της βασικής περίθαλψης που χρειάζονται οι γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη, τοκετό και λοχεία με τα νεογνά τους, γι αυτό και είναι σημαντικό η κάθε γυναίκα στον τόπο μας να έχει πρόσβαση σε μια μαία/μαιευτή.  Αναγνωρίζονται από τον Νόμο Περί Νοσηλευτικής και Μαιευτικής (1988-2015) ως οι υπεύθυνοι επαγγελματίες που εργάζονται αυτόνομα με τις έγκυες γυναίκες και παρέχουν την απαιτούμενη υποστήριξη, φροντίδα και συμβουλευτική κατά την κύηση, τοκετό και τη λοχεία, διενεργώντας το φυσιολογικό τοκετό με δική τους ευθύνη και φροντίζοντας τη μητέρα και το νεογνό μέχρι και την 28η  μέρα της ζωής του.

 

Για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των προβλημάτων στον τομέα της μαιευτικής φροντίδας στον τόπο μας, όπως είναι τα ψηλά ποσοστά καισαρικών τομών (56%) και τα χαμηλά ποσοστά μητρικού θηλασμού (27%) επιβάλλεται το κράτος να επενδύσει στην/στον επαγγελματία μαία/μαιευτή και να την/τον αξιοποιήσει μέσα από την παροχή πλαισίου φροντίδας στην κοινότητα, όπου η κάθε γυναίκα κατά την περίοδο της κύησης να έχει πρόσβαση σε μια μαία/ένα μαευτή.  Η κάθε γυναίκα θα προετοιμάζεται καλύτερα από τον κατάλληλα επιστημονικά καταρτισμένο επαγγελματία υγείας και πιο εύκολα θα επιλέξει το φυσιολογικό τοκετό και το μητρικό θηλασμό, παράμετροι οι οποίοι συμβάλλουν στη θεμελίωση της υγείας της κάθε οικογένειας, η οποία αποτελεί το κύτταρο της κάθε κοινωνίας.

 

Συνεπώς υποστηρίζουμε την προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας για δημιουργία Δωματίων Φυσικού Τοκετού σε όλα τα Δημόσια Μαιευτήρια μέσα από τα οποία αναμένεται η βελτίωση της ποιότητας της μαιευτικής φροντίδας και κατ’ επέκταση των δεικτών μητρικής και νεογνικής υγείας, αλλά και η κατοχύρωση του δικαιώματος των γυναικών για επιλογή στο τοκετό.                               

 

Ο Κλάδος Νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ με την ευκαιρία της 5ης Μαΐου, Διεθνούς Ημέρας Μαιών, εύχεται Χρόνια Πολλά σε όλες τις Μαίες/Μαιευτές και δηλώνει παρών στην υποστήριξη του δικαιώματος των μαιών/μαιευτών για κατάλληλη και συνεχή εκπαίδευση και επαρκή στελέχωση των τμημάτων, ώστε να παρέχεται απρόσκοπτα σε όλες τις μητέρες και τα νεογνά τους ποιοτική μαιευτική φροντίδα με πλήρη αξιοποίηση του ρόλου τους και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται με τις μαίες/τους μαιευτές.

                                                                      Κλάδος Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού ΠΑΣΥΔΥ
5/5/2018