Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Η ΕΠΠ να καταστεί ισχυρό εργαλείο για τη συμμετοχή των πολιτών

Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών (ΕΠΠ) αποσκοπεί στην προώθηση της ενεργού συμμετοχής του πολίτη στα κοινά και της συμμετοχικής δημοκρατίας, και έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στην αντιμετώπιση του δημοκρατικού ελλείμματος της ΕΕ. Είναι, επίσης, ένα μέσο που μπορεί να ενώσει τους Ευρωπαίους γύρω από έναν κοινό σκοπό και, ως εκ τούτου, να ενισχύσει το αίσθημα της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Ωστόσο, για την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού της, θα πρέπει να συνοδεύεται από διάλογο και να έχει ικανό αντίκτυπο.

 

Στη γνωμοδότηση που υιοθετήθηκε από την ΕΟΚΕ σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, διατυπώνονται ορισμένες προτάσεις σχετικά με το πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό:

• απαιτούνται κατάλληλα μέτρα παρακολούθησης για επιτυχείς πρωτοβουλίες: προκειμένου να είναι επιτυχής μια πρωτοβουλία, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρξουν συζητήσεις στις συνόδους ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), ώστε να δοθεί η απαραίτητη πολιτική διάσταση στις πρωτοβουλίες των πολιτών·

• πρέπει να εντατικοποιηθεί ο διάλογος με τους διοργανωτές των ΕΠΠ, τόσο κατά τη διάρκεια της εκστρατείας όσο και μετά από αυτήν·

• είναι αναγκαίο να υπάρχουν σαφείς και διαφανείς κανόνες στο στάδιο της καταχώρησης·

• πρέπει να γίνει διάκριση των ιδιοτήτων, αφενός, του «θεσμικού ιθύνοντος» και, αφετέρου, του «υπεύθυνου λήψης αποφάσεων», αμφότερες τις οποίες κατέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

«Η ΕΟΚΕ εκτιμά ότι επιτελεί ρόλο παράγοντα διευκόλυνσης και θεσμικού ιθύνοντα», ανέφερε η εισηγήτρια Kinga Joó, η οποία επανέλαβε τη θέληση της ΕΟΚΕ να υποστηρίξει περαιτέρω πρωτοβουλίες.

 

Η ΕΟΚΕ δραστηριοποιείται από την αρχή της συζήτησης σχετικά με την ΕΠΠ. Με την Ημέρα Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών (ΕΠΠ), η οποία φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 10 Απριλίου, η ΕΟΚΕ έχει συμβάλει στη διατήρηση της ΕΠΠ σε υψηλή θέση στη θεσμική ημερήσια διάταξη της ΕΕ και στην αύξηση της προβολής της.

 

Ζωτικής σημασίας για το μέλλον της εργασίας η γεφύρωση του χάσματος δεξιοτήτων​

Στη γνωμοδότησή της με θέμα «Το μέλλον της εργασίας» που εγκρίθηκε κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) ζήτησε από τα κράτη μέλη να επικεντρωθούν στην εκπαίδευση και την κατάρτιση και να προσαρμόσουν τα εκπαιδευτικά τους συστήματα στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, που προς το παρόν υφίστανται ταχείες και ριζικές αλλαγές που επέφερε η νέα ψηφιακή και βιομηχανική επανάσταση.

 

Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, οι τεχνολογικές αλλαγές θα οδηγήσουν σε σημαντικές αναταράξεις σε εργασιακά και επιχειρηματικά μοντέλα σε ορισμένους τομείς, ενώ το 9% των θέσεων εργασίας κινδυνεύει να μετατοπιστεί λόγω της αυτοματοποίησης. Ένα επιπλέον 25% των θέσεων εργασίας θα μπορούσε να μετασχηματιστεί, με το ήμισυ των καθηκόντων τους να αυτοματοποιείται. Παράλληλα, νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν και αναμένεται ότι εννέα στα δέκα μελλοντικά επαγγέλματα θα απαιτούν ψηφιακές δεξιότητες.

 

Σύμφωνα με την ΕΟΚΕ, τα απαραίτητα εργαλεία για την αξιοποίηση των ευκαιριών απασχόλησης του μέλλοντος είναι η ποιοτική βασική εκπαίδευση, η υψηλού επιπέδου κατάρτιση, η διά βίου μάθηση, η αναβάθμιση και η ανανέωση των δεξιοτήτων όλων των εργαζομένων.

 

Η ΕΟΚΕ εξέφρασε τον προβληματισμό της σχετικά με το μέλλον των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων της Ευρώπης, που περιλαμβάνουν τα άτομα χαμηλής ειδίκευσης. Η ΕΟΚΕ κάλεσε την Επιτροπή να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη της περιθωριοποίησής τους ως αποτέλεσμα της αδυναμίας τους να συμβαδίσουν με την ταχύτητα της αλλαγής.

 

Συνταχθείσα κατόπιν αιτήσεως της Βουλγαρικής Προεδρίας της ΕΕ, η γνωμοδότηση αναφορικά με το μέλλον της εργασίας παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση με θέμα Γεφύρωση του χάσματος δεξιοτήτων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη - μια επιχειρηματική σκοπιά, που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια στις 22 Μαρτίου.